FILMOVI KOJE (možda) NISTE GLEDALI (sedmi dio)

SERUM ISTINE (Unforgettable) – (1996)

Redatelj: John Dahl

Devedesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme videoteka na cijeni su bili naslovi o kojima ljubitelji filma nisu imali previše informacija, ali su kasnije postali obavezno filmofilsko štivo. Jedan od takvih filmova je “Serum istine” (nespretan prijevod distributera filma – “Unforgettable” odnosno “Nezaboravni” je znatno prikladniji naslov) kultnog američkog filmaša Johna Dahla (“Posljednje zavođenje”, “Ubij me nježno”, “Red Rock West”). Glavni protagonist filma je mrtvozornik, doktor David Krane (nedavno preminuli Ray Liotta) koji očajnički pokušava pronaći ubojicu supruge – čak i kada pronađe dokaz koji bi trebao otkriti krivca kolege nisu zainteresirane za ponovno otvaranje istrage. Ipak, Krane ne odustaje – podvrgava se znanstvenom eksperimentu pomoću kojeg oživljava sjećanja supruge i ostalih ubojičinih žrtava. Eksperiment daje rezultata, ali postoje i nuspojave… Uz Liottu u filmu nastupaju Linda Fiorentino, Peter Coyote i Kim Catrall.

 

 

PHOENIX (1998)

Redatelj: Danny Cannon

Jedan od filmova zbog kojih je britanski filmaš Danny Cannon postao (očekivanja nije ispunio) velika nada i budućnost britanskog filma je “Pheonix”. Riječ je o punokrvnom noiru u kojoj je glavni protagonist u kojem je glavni protagonist detektiv Harry Collins (ponovo Ray Liotta). Zbog nagomilanih kockarskih dugova Collins s odabranim kolegama policajcima planira opljačkati noćni klub u vlasništvu lokalnog kamatara… Kriminalistički film kojeg, između ostalog, krase izvrsno napisani likovi. Anthony LaPaglia, Daniel Baldwin, Jeremy Piven, Giancarlo Esposito i Brittany Murphy…

 

DETEKTIV ZERO (korišten je i prijevod “Čovjek zvan Nula”) (Zero Effect) – (1998)

Redatelj: Jake Kasdan

Kriminalistička priča s dozom komedije u kojoj je Bill Pulman vrhunski, oštroumni detektiv Dary Zero dok je Steve Arlo (Ben Stiller) njegov pomoćnik, menadžer te kontakt osoba. Arlo i Zero su nešto poput modernih Watsona i Holmesa – zbog detektivske vještine zatrpani su zahtjevima za rješavanjem slučajeva. Jednog dana Zero i Arlo preuzimaju slučaj tajkuna Gregoryja Starka koji je na meti ucjenjivača. Zero brzo pronalazi ucjenjivačicu, ali zaintrigiran slučajem ne govori ništa Starku. Nastavlja istragu koja otkriva mračne tajne prošlosti…. Pullman i Stiller glavne su uloge dok su sporedne pripale Ryanu O’Nealu te Kim Dickens.

 

 

VELIKA JEZA (The Big Chill) – (1983)

Redatelj: Lawrence Kasdan

Moćna se filmska ekipa okupila za potrebe snimanja filma “Velika jeza”. Redatelj Lawrence Kasdan (“Silverado”, “Volim te do smrti”, “Francuski poljubac”….) angažirao je glumačku ekipu u kojoj su, između ostalih, Jeff Goldblum, William Hurt, Glenn Close, Tom Berenger, Meg Tilly i Kevin Kline. Priča filma prati nekoliko prijatelja s fakulteta koji se (sada u tridesetima) ponovo okupljaju na sahrani Alexa, prijatelja i kolege koji je najviše obećavao i izgledao kao čovjek koji će ostvariti svoje snove. Tijekom ponovnog druženja bivši studenti i bivši prijatelji iznova preispituju što je ostalo od njihovih ambicija i želja iz vremena dok su studirali…

 

 

NIKOM NI RIJEČI (Ne le dis a personne – Francuska) – (2006)

Redatelj: Guillaume Canet

O filmu “Nikom ni riječi” već je bilo riječ na ovim stranicama (neameričke preporuke). No, s obzirom na veliku pozornost koje izazivaju “Netflix” serije inspirirane književnim predlošcima Harlana Cobena te činjenicom kako je riječ o izvrsnom trileru (Coben je autor knjige prema kojoj je snimljen film) preporuka za sve koji su film propustili.

“Nikom ni riječi” jedan je od onih, rijetkih, trilera koji ima ono što većini recentnih trilera nedostaje – napetost čitavim trajanjem filma. Tijekom gledanja redatelj polako otkriva istinu, gledatelj postavlja sve više pitanja i čeka, traži odgovore. Oni su neočekivani kao i čitavo trajanje ovog izvrsnog francuskog filma. “Nikom ni riječi” krase vrlo dobre glumačke izvedbe Kristin Scott-Thomas i Francois Cluzeta poznatog po nastupu u filmu “Nedodirljivi”.

 

SASVIM MALO UBOJSTVO (Shallow Grave) – (1994)

Redatelj: Danny Boyle

Film “Sasvim malo ubojstvo” započeo je ono što će “Trainspotting” dovršiti – u prvu redateljsku odnosno glumačku ligu izbacit će redatelja Dannyja Boylea te glumca Ewana McGregora. Mjesto radnje je Glasgow u kojem troje prijatelja traže osobu koja bi živjela s njima u velikom stanu. Mnogi ne prolaze njihove arogantne razgovore – onaj koji je prošao je Hugo koji se predstavlja kao pisac. No, ubrzo stanari pronalaze Huga mrtvog (predoziranje drogom) i pored njega torbu s milijun funti. Prijaviti smrt ili ne, pitanje je sad?

 

 

NEŠTO POSVE OSOBNO (Up Close & Personal) – (1996)

Redatelj: Jon Avnet

“Nešto posve osobno” preporuka je, prije svega, za ljubitelje drame i filmskih ljubavnih priča. Riječ je o biografiji američke televizijske novinarke Jessice Savitch (filmska je priča bitno izmijenjena) pa je u filmu postala Sally Atwatern. Film prati njen uspon u televizijskom poslu te, isprva privatni kasnije i ljubavni odnos, s producentom Warrenom Justiceom. Filmski ljubavnici su Michelle Pfeiffer i Robert Redford – u filmu nastupaju i Joe Mantegna i Stockard Channing…

 

 

Više filmova koje (možda) niste gledali možete potražiti OVDJEOVDJEOVDJEOVDJEOVDJEOVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)