FILMOVI KOJE (možda) NISTE GLEDALI (treći dio)

PROROČANSTVO (The Prophecy) – (1995)

Redatelj: Gregory Widen

THE PROPHECY

Volite horore, trilere s religijskim elementima? Volite Christophera Walkena i Vigga Mortensena? Volite malo drugačije, provokativne filmove? Ok, onda je “Proročanstvo” film za Vas.
Zaplet kaže, otprilike, ovako – nezadovoljan Božjom naklonošću prema ljudima anđeli pod vodstvom Gabrijela (Christopher Walken) započinju rat na nebu. Gabrijelu i ekipi za pobjedu treba duša velikog ratnika. Dušu je ukrao anđeo Simon (Eric Stoltz) i odnio je na čuvanje maloj djevojčici. Na Zemlji. Gabrijel dolazi na Zemlju u potragu za dušom i jedini koji žele zaštiti djevojčicu su policajac i nesuđeni svećenik Thomas (Elias Koteas) i Katherine (Virginia Madsen). No, Thomas i Katherine nisu dovoljni, ali spas stiže s neba. Djevojčicu dolazi zaštiti, pazite sad, Lucifer (Viggo Mortensen)…..
Kao što je vidljivo iz prethodnih rečenica “Proročanstvo” se poigrava religijskim elementima. Priča je u dijelovima prilično zamršena, ugođaj filma je izvrsno pogođen a Walken je savršen izbor za Gabrijela. Film koji nudi originalnost i napetost, vrijedan gledanja.

 

PARK JE MOJ (The Park is Mine) – (1985)

Redatelj: Steven Hillard Stern

Televizijski film “Park je moj” bio je jedan od popularnijih akcijskih filmova u videotekama krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Glavni (anti)junak filma je Mitch, ratni veteran koji se nakon povratka iz Vijetnama suočava sa stvarnošću – jučer je bio ratnik, “američki ponos”, danas ga društvo i sistem izbjegavaju i ponižavaju. Ogorčen tretmanom vlasti prema veteranima Mitch zauzima Central Park i postavlja ultimatum vlastima. Umjesto ispunjenja zahtjeva odgovorni na Mitcha šalju specijalce…
“Park je moj” ima sličan podtekst kao i “Rambo” – ratni veterani vraćaju se kući i poniženi, zaboravljeni, obilježeni psihičkim traumama uzimaju stvar u svoje ruke. Glavne uloge u filmu tumače Tommy Lee Jones i Yaphet Kotto.

GOD BLESS AMERICA (2011)

Redatelj: Bobcat Goldthwait

Sjećate se Michaela Douglasa iz filma “Dan ludila” (originalnog naslova “Falling Down”) ? . D-Fens, lik kojeg tumači Douglasa u prometnoj gužvi puca i kreće u pohod po američkom gradu. Film koji je, osim prikaza trenutaka kada “mali” čovjek više ne može podnijeti svakodnevicu bio i kritika američkog društva. Na tom tragu, ali znatnu žešći, nasilniji i subverzivniji je “Bože blagoslovi Ameriku. Teško se sjetiti tako žestoke kritike američkog društvo, ne pamtim kada je netko Americi odnosno Amerikancima direktno u lice rekao svu moralnu, duhovnu i intelektualnu propast detalja iz njihovog načina života . Iako je film fokusiran na SAD i njene probleme neke teme koje obrađuje odnose se na većinu svjetske populacije (ponajprije kada je riječ o utjecaju medija). Luđi i originalniji par ubojica od Franka i Roxy (sjajni Joel Murray i Tarra Lynne Barr) nisu viđeni od Mickeya i Mallory iz “Rođenih ubojica” Olivera Stone.Ovo je film koji govori o mračnim stvarima koji se događaju u Americi. .ali i u ostatku svijeta uz dozu crnog humora…

 

 

PONEKAD U TRAVNJU (Sometimes in April) – (2005)

Redatelj: Raoul Peck

Film snimljen pod kapom HBO-a tematizira genocid u Ruandi koji se dogodio 1994. godine. Potresna istovremeno i iznimno uvjerljiva rekonstrukcija događaja prikazana je kroz lik Augustina( Idris Elba -“Žica”, “Luther”) u ulozi vojnika ruandske vojske koji nakon puča postaje nepoželjan jer mu je žena krivih krvnih zrnaca.  Sjajna glumačka ekipa, vrhunska produkcija i scene koje nije lako gledati glavni su aduti filma koji , ako pitate pisca ovih redaka, ostavlja puno snažniji i mučniji dojam od “Hotela Ruande” koji se bavi istom temom…..

Photo: HBO

NESTAO (Missing) – (1982)

Redatelj: Costa Gavras

“Nestao” je inspiriran istinitom pričom (koju je u istoimenoj knjizi zapisao Thomas Hauser) koja se dogodila tijekom državnog udara u Čileu. Pučisti koji su nakon udara izabrali Pinocheta za vođu smijenili su dotadašnjeg predsjednika Salvadora Allendea i njegovu vlast (Allende je izvršio samoubojstvo) i uveli vojnu diktaturu. U kaosu preuzimanja nove vlasti, stotine zapravo tisuće je ljudi izgubilo živote ili se smatra nestalima – jedan od nestalih je američki novinar Charles Horman. Hormanu se gubi svaki trag te u Čile stiže njegov otac i majka kako bi saznali njegovu sudbinu. No, nova vlast nije pretjerano zainteresirana za otkrivanje sudbine nestalog novinara. “Nestao” je intrigantan film iz više razloga – jedan od njih je istraga o nestalom Amerikancu u kaosu državnog udara kojeg su upravo Amerikanci (čitaj: CIA) sponzorirali. Izvrsnu glumačku ekipu predvode Jack Lemmon i Sissy Spacek.

Photo: Screenshot

NARC (2002)

Redatelj: Joe Carnahan

Američki filmaš Joe Carnahan opasno se zagrijao za remake akcijskog remek-djela “Raid”. Na scenariju, navodno, surađuje s redateljem originala Garethom Evansom. Koliko je potrebno raditi remake “Raida” prosudite sami no Carnahan ima nekoliko zanimljivih projekata u dosadašnjoj filmografiji. Jedan od njih je kriminalistička drama “Narc” u kojem su glavni glumački aduti Ray Liotta i Jason Patric. Radnja filma vodi nas na ulice Detroita – policajac Nick Tellis vraća se nakon suspenzije na posao te s novim partnerom Henryem Oakeom preuzima istragu ubijenog detektiva. Henry je bio prijatelj i partner ubijenog i, tako barem izgleda, želi što prije pronaći ubojicu. No istraga nije jednostavna i donijet će iznenađujuća otkrića…
“Narc” je tmurna, nasilna priča o detektivima koji žive i rade na rubu – zakona i živaca. Napet i dinamičan o naličju policijskog posla. Kao izvršni producent filma potpisan je Tom Cruise.

 

DIVLJA RIJEKA (The River Wild) – (1994)

Redatelj: Curtis Hanson

Prva asocijacija na pokojnog redatelja Curtisa Hansona i njegovu filmografiju najčešće je remek-djelo znano pod imenom “L.A. Povjerljivo”. Nakon toga Hanson je poznat po filmovima “Zlatni dečki”, “8 Milja”, “Ruka koja njiše kolijevku” itd, itd. “Divlja rijeka” jedan je od Hansonovih filmova koji se rjeđe spominje, ali je riječ o uzbudljivom i napetom filmu. Radnja  počinje kada obitelj Hartman odlazi na odmor. Rafting i boravak u prirodi trebali bi pomoći da se relaksiraju odnosi u obitelji i “napune baterije”. Početak odmora doista izgleda mirno; netaknuta priroda i rijeka smiruju nesuglasice. Tijekom spuštanja niz rijeku obitelj upoznaje “ljubitelje prirode” Wadea i Terrya. No vrlo brzo saznaju da slučajni prolaznici nisu na rijeci samo zbog raftinga….
Akcijski, pustolovni triler “Divlja rijeka” zanimljiv je i zbog neuobičajene uloge Meryl Streep. Streep je jedna od najvećih glumica današnjice, najbolje je uloge ostvarila u dramama no “Divlja rijeka” pokazuje drugačiju Meryl. Riječ o, ako se pisac ovih redaka ne vara, jedinoj akcijskoj ulozi velike glumice. Problema nema – Meryl Streep uvjerljiva je u akcijskim scenama.. Snimanje filma bilo iznimno zahtjevno, izazov za kompletnu ekipu filma. Uz Streep u filmu glume Kevin Bacon, John C. Reilly i David Straithairn Ako ste za akcijski triler uz dodatak pustolovine snimljen na prelijepim lokacijama nacionalnog parka u Montani onda je “Divlja rijeka” dobar izbor.

 

 

 

Više filmovima koje (možda) niste (po)gledali možete pronaći OVDJEOVDJEOVDJEOVDJEOVDJEOVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)