CHRISTIAN BALE: 10 ODABRANIH

Iako su pred njim mnogi filmski nastupi (Bale nije navršio jubilarni pedeseti rođendan), Christian Bale je već sada jedan od najboljih i najzanimljivijih glumaca današnjice. Karijera koja je počela u osamdesetim godinama prošlog stoljeća raste (ili je barem na istoj razini) iz uloge u ulogu (u najavi je pet filmova u kojima glumac nastupa). Do nekog novog budućeg projekta koji će donijeti drugačiji poredak na listi, GOODTALKING Vam donosi deset odabranih filmova u kojima je Christian Bale nastupio…

 

1. Carstvo sunca (Empire of the Sun) – (1987)

 

Foto: Warner Bros

Zvijezda je rođena 1987 godine – tinejdžer Christian Bale sudario se sa Stevenom Spielbergom koji je nakon “Indiane Jonesa” i “E.T”-ja, postao prvi redatelj čiji su filmovi zaradili više od milijardu dolara (Christian je odabran na audiciji u konkurenciji 4000 kandidata). “Carstvo sunca” ekranizacija je biografskog romana J.G. Ballarda “Carstvo sunca”. Bale interpretira dječaka Jamesa koji u vihoru ratnih događaja u Šangaju ostaje sam, odvojen od oca i majke – film je  osvojio brojne nagrade, osvojila kritiku (nominacije za “Oscara” u šest kategorija) i publiku. “Carstvo sunca” sadrži nekoliko maestralno režiranih scena (npr. eksplozija atomske bombe) i vrlo dobra glumačka izdanja Johna Malkovicha i Mirande Richardson te dječaka koji je otkrio filmski svijet. Zapravo, filmski svijet, publika i kritika upoznala je Christiana Balea….

2. Američki psiho (American Psycho) – (2000)

 

Foto: Universal Studios

Mnoga su djeca-glumci nestali nakon velikih uloga – Christian Bale nije takav slučaj. Bale je polako, ali sigurno gradio karijeru nakon nastupa u “Carstvu sunca” -posudio je glas jednom od likova u animiranoj verziji “Pocahontas”, nastupio u filmovima “Male žene”, “Portret dame”, “Zlatni baršun”… Godine 2000. Bale snima film (ulogu je dobio nakon što je Di Caprio odustao od nastupa u filmu) u kojoj pokazuje svoje dijabolično glumačko lice. “Američki psiho” temeljen je na književnom predlošku Breta Eastona Ellisa – glavni je protagonist filma Patrick Bateman mladi, bogati zaposlenik banke čije je sjedište na Wall Streetu. Danju poslovni čovjek – noću otkriva pravo lice (ne, nije Bruce Wayne – o njemu nešto kasnije u tekstu) psihopata koji okrutno ubija. Zbog brutalnog nasilja film je podijelio kritiku i dio publike, ali velika je većina za Baleov nastup podigla palac gore. Nastup u “Američkom psihu” bio je uvod u nevjerojatne glumačke transformacije Christiana Balea..

 

3. Equilibrium (2002) 

 

Foto: Miramax

 

U svojoj se karijeri Christian Bale okušao u svim žanrovima. Godine 2002. na rad je došao “Equilibrium” – kombinacija znanstvene fantastike, drame i akcije. Redatelj i scenarist filma Kurt Wimmer vodi nas u svijet budućnosti, svijet nakon trećeg velikog rata. Vrijeme u kojem su knjige, glazba i bilo koja druga umjetnost zabranjene. Razlog su osjećaji koje izazivaju – u budućnosti su svjetske vođe zabranile osjećaje koji se kontroliraju uzimanjem (hm!) lijeka imenom “Prozium”. Uz sve navedeno sustav je totalitaran, ustrojen na zabranama, progonu neposlušnih i cinkarenju bližnjih. Bale je jedan od stupova društva (čitaj: progona) – dio službe za otkrivanje i uništavanje protivnika režima. Stvari se mijenjaju kada Preston ne popije redovitu dozu Proziuma i počinje osjećati…

 

4. Nestajanje (The Machinist) – (2004)

 

Foto: Screenshot

 

Iako se domaći prijevod filma “The Machinist” bitno razlikuje od originalnog prevoditelj/prevoditeljica je pogodio – glavni protagonist filma Trevor Reznick doista fizički pa i psihički…nestaje. Baleova transformacija u filmu redatelja Brada Andersona jeziva je i zastrašujuće uvjerljiva (Bale je izgubio više od dvadeset kilograma pripremajući se za ovu ulogu). Reznick je lik koji pleše na ivici sna i jave, zdravog razume i ludila. Bale je neprepoznatljiv, ali njegov je nastup teško, gotovo nemoguće zaboraviti. Film je, većinom, snimljen u Španjolskoj – uz Bale u filmu gledamo i Jennifer Jason Leigh te Aitanu Sanchez-Gijon…

 

5. The Dark Knight Trilogy

Nakon posrnuća zvanog “Batman i Robin” izgledalo je kako “Warner” neće tako skoro uskrsnuti priču o Batmanu. Drugačije namjere imao je Christopher Nolan koji je imao pripremljenu priču za novu, drugačiju trilogiju o Vitezu tame, ali trebalo je izabrati novog Batmana – u konkurenciji su bili, između ostalih, Jake Gyllenhaal, Henry Cavill, Hugh Dancy, Joshua Jackson kao i Heath Ledger te Cillian Murphy. Bale je postao novi Čovjek- šišmiš, nastupio u tri filma gdje Bruce Wayne/Batman prolazi više psihofizičkih transformacija. Uloga u trilogiji nije najbolja u glumčevoj karijeri, ali je možda i najvažnija kada je riječ o njegovoj popularnosti. U trilogiji Bale surađuje s mnogim velikim glumačkim imenima (Michael Caine, Morgan Freeman, Heath Ledger, Tom Hardy, Marion Cotillard…)

 

6. Bijeg u zoru (Rescue down) – (2006)

 

Foto: Screenshot

Godine 1997. Werner Herzog snimio je dokumentarac pod naslovom “Little Dieter Needs to Fly”. Dokumentarac je priča o preživljavanju u zarobljeništvu američkog pilota Dietera Denglera nakon što je njegov zrakoplov srušen na nebo iznad Laosa. Devet godina kasnije dokumentarac je pretvoren u film – Denglera glumi Christian Bale koji nije slučajno odabran – film vjerno, sirovo i surovo prikazuje život u zarobljeništvu, psihofizičke izazove koji su idealni za glumčeve transformacije. Uz Balea u filmu nastupaju Steve Zahn i Zach Grenier.

 

7. Prestiž (The Prestige) – (2006)

 

Photo by Francois Duhamel – © Touchstone Pictures and Warner Bros. Pictures.

Iste godine kada je premijerno prikazan “Bijeg u zoru”, Bale je proširio suradnju s Christopherom Nolanom. “Batman: Početak” ostvario je veliki uspjeh i redatelj je Balea angažirao za ulogu iluzionista, čovjeka od trika, mađioničara Alfreda Bordena. Bale je nastupio u filmu na vlastitu inzistiranje – Nolan je imao neke druge ideje oko izbora glumca, ali nakon što se Bale ponudio za ulogu Bordena izbor je bio završen. Bale izvrsno funkcionira u nadmetanju s Jackmanom i pokazuju koliko strast za savršenim trikom može biti…fatalna. Smrtonosna….

 

8. Boksač (The Fighter) – (2010) 

 

Foto: Screenshot

Nastup u “Boksaču” donio je Baleu prvog “Oscara” (nakon “Boksača” glumac je tri puta nominiran, ali za sada je ostao na jednom zlatnom kipiću). Film je inspiriran istinitom pričom i prati boksača Mickeyja Warda (Mark Wahlberg) te njegovog brata i trenera Dickyja. Redatelj David O. Russell (Russell i Bale ponovit će suradnju nekoliko godina kasnije filmom “Američki varalice”) podjednako je vremena posvetio sportskoj, boksačkoj karijeri kako i obiteljskim odnosima, najviše između Mickeyja i Dickyja. Odnos između braće u kojoj je bad guy ali i lokalna legenda Dicky odnosno Christian Bale. U filmu nastupaju i Mark Wahlberg te Amy Adams.

 

9. ČELIČNA PRAVDANEPRIJATELJI (Out of the Furnace & Hostiles) – (2013, 2017)

 

Photo: Lorey Sebastian

“Čelična pravda” i “Neprijatelji” filmovi su koji se ne spominju često kada je o filmografiji Christiana Balea riječ. Žanrovski različiti imaju poveznicu u Baleu kao glumcu, Scottu Cooperu redatelju – poveznica je i činjenica kako su oba filma vrlo dobra (na granici odličnog). Prvi je sporogoreći prikaz američke svakodnevice u kojoj nema ništa privlačno i neodoljivo – drugi je vestern koji nas vraća u prošlost, negdje na kraj 19. stoljeća i prikazuje SAD i njene stanovnike izmučene ratnim stradanjima i demonima prošlosti. Sjajne glumačke izvedbe i snažne priče glavna su snaga “Čelične pravde” i “Neprijatelji”.

 

10. IZAZIVAČ: LE MANS ’66 (Ford v Ferrari) – (2019) 

 

Photo: Merrick Morton/20th Century Fox

Bale u ulozi Kena Milesa, čovjeka koji je srušio Ferrarija, ali za spomenuto dostignuće nije dobio pravo priznanje (ovaj je film zapravo najveća i najbolja posveta Milesu) jedno je od najboljih glumčevih izdanja. Miles je fanatično predan poslu koji radi – baš kao Bale glumi. Ništa Milesa odnosno Balea zaustaviti nije moglo – niti konkurencija, niti podmetanja u vlastitim redovima...

 

Honorable Mention:

  • U 3.10 za Yumu (2007)
  • Novi svijet (2005)
  • Čovjek iz sjene (2018)
  • Američki varalice (2013)
  • Terminator: Spasenje (2009)
  • Teška vremena (2005)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)