PRLJAVI HARRY – Do i feel Lucky? Well, do ya, punk?

REDATELJ: Don Siegel
GLAVNE ULOGE: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Reni Santoni, Harry Guardino
TRAJANJE: 102 minute
GODINA PROIZVODNJE: 1971
NAZIV ORIGINALA: Dirty Harry

 

“I know what you’re thinking, punk. You’re thinking “did he fire six shots or only five?” Now to tell you the truth i forgot myself in all this excitement. But being this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world and will blow you head clean off, you’ve gotta ask yourself a question: “Do I feel lucky?” Well, do ya, punk?” – Harry Callahan

 

Početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća Clint Eastwood bio je glumac. poznat i priznat, prije svega, po ulogama u vesternima i ratnim filmovima. U njegovoj filmografiji bili je upisana “dolarska trilogija” (“Za šaku dolara”, “Za dolar više” i “Dobar, loš, zao”), duhovita vestern-pustolovinu “Dvije mazge za sestru Saru” u kojem je partnerica Eastwoodu bila Shirley MacLaine, te “Objesi ih visoko”. Clint je nastupio u dva izvrsna filma koji se bave najvećim ratom u povijesti čovječanstva – “Kellyjevi heroji” i “U orlovom gnijezdu” gdje mu je društvo radio Richard Burton. Treba spomenuti i “Coogan’s Bluff” (snimljen 1968 godine), krimić koji ne spada u vrh Clintovih glumačkih izvedbi, ali je važan jer je početak suradnje glumca i redatelja Dona Siegela. Godina 1971 jedna je od najvažnijih godina u Eastwoodovoj filmografiji – započinje briljantnu redateljsku karijeru filmom “Jeza u noći” (“Play Misty For Me”). Film je dobio sjajne kritike koja su “natjerale” Eastwooda da se, osim glumačke, posveti i redateljskoj karijeri koja je, gledano iz današnje perspektive, jednako impresivna kao i glumačka. Drugi razlog zbog kojeg je godina 1971 važna za karijeru velikog filmaša je “Prljavi Harry” u kojem je Clint odigrao glavnu ulogu.

Stanovnici San Francisca žive u strahu – serijski ubojica koji sebe naziva Scorpio, snajperom terorizira grad. Dok mu grad ne isplati 100 000 dolara svaki dan će likvidirati jednog stanovnika. Slučaj preuzimaju Harry Callahan (Clint Eastwood) i njegov novi partner Chico Gonzalez (Reni Santoni)….

Uvodne sekunde filma donose posvetu i sjećanje na poginule pripadnike policije San Francisca. Događaji u filmu imaju temelje u stvarnim likovima i događajima. Lik Harryja Callahan inspiriran je likom i djelom inspektora Davea Toschija, jednog od glavnih istražitelja u slučaju Zodiac (serijski ubojica koji je terorizirao Kaliforniju šezdesetih godina prošloga stoljeća; ubojica nikada nije uhvaćen, priču o istrazi i ubojstvima obradio je David Fincher u filmu Zodijak iz 2007 godine). Snimanje odnosno premijera filma su, obzirom na događanja u slučaju Zodiac, dobili dodatni publicitet. Tijekom priprema i kompletiranja glumačke ekipe Eastwood nije bio prvi izbor. “Warner” je u planu imao Franka Sinatru, Steve McQueena i Paula Newmana. Sinatra je odustao zbog teme odnosno sadržaja filma koji mu je izgledao “premračan” (u vrijeme pregovora oko uloge preminuo je Sinatrin otac što je također utjecalo na njegovo odustajanje). Steve McQueen i Paul Newman su također odbili ulogu, no Newman je sugerirao čelnicima “Warnera” kako je Clint Eastwood pravi izbor. Eastwood je ulogu prihvatio uz jedan uvjet – redatelj filma morao je biti Don Siegel (surađivali na filmovima “Dvije mazge za sestru Saru” i “Coogan’s Bluff, nakon “Prljavog Harryja” nastavili suradnju u filmu “Bijeg iz Alcatraza“). “Warner” je prihvatio Siegela koji je postao i producent filma – snimanje je moglo početi…

Photo: Warner Bros

 

Paul Newman je bio u pravu kada je vizionarski predložio Eastwooda za glavnu ulogu. Harry Callahan je sličan likovima koje je Eastwood glumio u “dolarskoj trilogiji”. Predan cilju kojeg želi postići, šutljiv i brz na obaraču. Divlji zapad zamijenjen je urbanom divljinom San Francisca, nasilje je okrutnije, no za razliku od vesterna Clint je čovjek u službi zakona. Policajac kojega ne zanimaju pravila – on želi obračun s kriminalcima. Brz i efikasan. Ubrzo nakon premijere Harry Callahan postao je predmetom rasprave i izazvao burne reakcije određenog broja aktivista za ljudska prava te dijela kritičara. Minute filma u kojima Harry govori kako podjednako ne voli “ni žute, ni crne”, njegovo suprotstavljanje autoritetima i nadređenima (policijskim i gradskim moćnicima), te vrlo osebujan (ali efikasan) pristup rješavanju policijskih problema rezultirale su pojedinim ocjenama da je “Harry Callahan šovinist, rasist”. Neki kritičari su otišli toliko daleko da su u inspektoru Callahanu pronašli promociju fašizma. Radikalna i potpuno pogrešna (pr)ocjena. Harryjev lik i djelo zapravo propitkuje “rupe u zakonu” i manjkavost sustava. Sadist i luđak poput Scorpia oslobođen je zbog proceduralnih grešaka. Zakon je jednak za sve i on je na slobodi iako je svima jasno da će njegov psihopatski karakter ponovo dovesti u opasnost nedužne građane (oni su njegova omiljena meta). Redatelj provocira i preispituje sustav i naša razmišljanja . Treba li zakon uistinu biti za sve jednak? Treba li zbog kriminalaca poput Scorpia policija biti brutalnija i imati veće ovlasti? Ako treba tko ih i kako može kontrolirati? Teško je, s obzirom na radnju filma, ne navijati za inspektora Callahana i njegove metode….

Photo: Warner Bros

“Kada muškarac trči za ženom s namjerom da je siluje, ja ubijem gada. To je moja politika.”

Lik i djelo Harryja Callahana teško je usporediti s nekim drugim filmskim junakom (ako izuzmemo likove koje je tumačio Clint Eastwood). Najbliži Harryjevom mentalnom sklopu jedan je televizijski lik. Riječ je o doktoru Houseu. Postoje velike sličnosti između njih dvojice: obojica su mizantropi koji pomažu ljudima, ne priznaju nametnute autoritete i teško surađuju s nadređenima, cinični su i bolno iskreni, te su spremni zaobići pravila i konvencije kako bi uspješno odradili svoj posao. Razočarani, ponajprije u sustav (jersustav čine ljudi) oni svoj posao rade prema svojim pravilima. Bez obzira na nadređene i posljedice.

“Prljavi Harry” je film koji je potvrdio Clinta Eastwooda kao jednog od najvažnijih filmaša u Hollywoodu čija briljantna glumačko-redateljska karijera traje i danas. Osim Eastwooda treba istaknuti i sjajnu režiju Dona Siegela, te Andrewa Robinsona u ulozi Scorpia. Robinson je bio toliko uvjerljiv u ulozi glavnog negativca da je nakon premijere filma dobio prijetnje smrću. Nakon uspjeha “Prljavog Harryja” Eastwood je snimio još četiri filma o inspektoru Callahanu koji je postao i ostao jedan od najvažnijih i najomiljenijih inspektora u povijesti sedme umjetnosti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)