RECENZIJA: VOJSKA MRTVIH – dobrodošli u zombi Las Vegas

REDATELJ: Zack Snyder

GLAVNE ULOGE: Dave Bautista, Ella Purnell, Omari Hardwick, Ana de la Reguera, Raul Castillo

TRAJANJE: 148 minuta

NAZIV ORIGINALA: Army of the Dead

 

Godina 2021. donijela je američkom filmašu Zacku Snyderu konačnu zadovoljštinu kada je o Ligi pravde riječ. Kino verzija filma razočarala je obožavatelje i često se, bez obzira na konačni redateljski potpis Jossa Whedona, povezivala sa Snyderom iako je redatelj napustio projekt mjesecima prije kino premijere. Legenda o Snyderovoj verziji i viziji “Lige pravde” dugo je bila prisutna u medijskom, prije svih, internetskom prostoru – ubrzo je stigla potvrda da snimljeni materijal postoji. “Warner” je, na neki način, priznao grešku i omogućio Snyderu da dopuni i završi svoju četverosatnu superjunačku filmsku priču. Ipak, godina što se Snydera redatelja tiče nije gotova – na “Netflixu” je dostupan njegov novi film – zombi horor/akcija “Vojska mrtvih”.

“Vojska mrtvih” je, zapravo, redateljev povratak na početak. Remake kultnog zombi horora “Noć živih mrtvaca” Georgea A. Romera bio je Snyderov dugometražni redateljski prvijenac. Iako se “Noć živih mrtvaca” iz 2004. godine rijetko spominje riječ je o jednom od boljih, uspjelijih remakeova u ovom stoljeću. Sedamnaest godina kasnije Snyder se vraća zombijima, ali u projektu za koji je napisao scenarij, osmislio priču…

Vrijeme radnje smješteno je nakon tzv. Rata protiv zombija u kojima je vojska SAD-a pretrpjela ogromne gubitke. Kongres je odobrio ograničene nuklearne napade na mjesta gdje zombiji nisu uništeni. Takvo mjesto je Las Vegas – vojska se povukla iz grada, Vegas je izoliran, okružen zidovima i gradom vladaju zombiji. Jedan od sudionika rata je Scott Ward. Ward više nije u vojsci – novi posao pronašao je u restoranu brze hrane. Međutim, od prošlosti nije lako pobjeći – Ward je sudjelovao u vojnoj misiji spašavanja ministra obrane iz okupiranog Vegasa. Vojno, misija je uspjela, ali je ostavila tešku ranu na Wardovoj duši. Upravo zbog razloga što je bio u Las Vegasu tijekom sukoba s nemrtvima – Ward dobiva ponudu koju je teško odbiti. U podzemnom sefu jednog od kazina u Vegasu ostalo je 200 milijuna dolara. Ward treba okupiti ekipu i izvući novac- honorar iznosi pedesetak milijuna. Ward pristaje i, nakon okupljanja ekipe, kreće u akciju…

Foto: Netflix

“Vojska mrtvih” traje pomalo neočekivanih 148 minuta – riječ je o jednom o najdužih filmova kada je riječ o zombi tematici (zlobnici bi rekli da zombi film s toliko minuta trajanja nikada ne bi dobio zeleno svjetlo od major kompanija Hollywooda). Ipak, bez obzira na veliki broj minuta “Vojska mrtvih” nema previše praznih i(ili) suvišnih trenutaka.

Film je, u usporedbi s većinom redateljevih filmova, umjeren kada je o Snyderovim vratolomijama riječ. “Armija mrtvih” nije pretjerano stiliziran film, korištenje usporenih snimaka (u kojima Snyder ponekad pretjeruje) svedeno je na najmanju moguću mjeru. Snyder je nešto više posvećen radnji nego vizualno-zvučnim efektima. Naravno, akciju i brutalno krvave scene nisu zanemarene, ali su dozirane i, većinom, nisu izmaknule kontroli kada je o njihovom trajanju i scenografiji riječ. “Vojska mrtvih” je akcijski horor, ali nije samo akcijski horor.

Zombiji iz “Vojske smrti” nisu tek horda nemrtvih u potrazi za ljudima. Unutar zombi vrste postaji hijerarhija u kojoj su na vrhu nulti zombi (od njega priča i počinje) te njegova (hm) kraljica. Oni pokreću masu koja je okupirala Las Vegas, inteligentniji su od običnih zombija koje smo navikli gledati i kao takvi teži protivnik ljudskoj vrsti. Zombiji znaju pregovarati, neće ulaziti u sukob pod svaku cijenu (bez obzira na to što je Ward i njegova ekipa na njihovom teritoriju), ali kako se često zna dogoditi….na ljudskoj je strani nekoliko pripadnika koji imaju skrivenu misiju i sukob je neizbježan.

Kao i većina pravih, gledanja vrijednih zombi filmova “Vojska mrtvih” u pozadini sadrži detalje priče aktualne za ljudsko društvo i bez prisutnosti zombija. Korištenje nuklearnog oružja, tajne vojne misije u svrhu korištenja savršenog oružja, karantena koja se koristi u svrhe koje s bolesti, pardon, zombi zarazom nemaju veze…. neke su, ne i sve, pojedinosti su koje se diskretno provlače tijekom trajanja filma.

Najpoznatije glumačko ime filma je Dave Bautista koji je uvjerljiv i funkcionalan u eliminaciji zombija. Glumačka ekipa etnički je heterogena (jer jedan je zajednički neprijatelj) i sadrži poznata lica koje ste sigurno negdje gledali, ali možda im niste zapamtili imena. Zombi likovi, točnije kralj i kraljica , gotovo su ravnopravni s ljudskim likovima što je rijetkost za ovakve filmove. Također, treba spomenuti i vrlo dobar soundtrack filma na kojem se, između ostalog, nalaze “Viva Las Vegas” i “Bad Moon Rising”.

“Vojska mrtvih” prvi je film zombi trilogije by Zack Snyder realizirane za “Netflix”. Ako je suditi po prvom filmu trilogija će imati sve ono što je potrebno za uspjeh zombi filmova – akciju i krvave scene, nešto humora, poneki društveno-politički komentar uz vrlo dobru glazbenu pratnju (soundtrack). “Vojska mrtvih” je zabavan i dinamičan, ali ne i vrhunski film. Nastavak slijedi – nakon Vegasa nova stanica je Ciudad de Mexico.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)