RECENZIJA: MJESTO TIŠINE 2 – tišina koja život znači

REDATELJ: John Krasinski

GLAVNE ULOGE: Emily Blunt, Cillian Murphy, John Krasinski, Djimon Hounsou, Milicent Simmonds, Noah Jupe

TRAJANJE: 97 minuta

NAZIV ORIGINALA: A Quiet Place: Part II 

 

“Ne mogu vam pomoći. Nećete preživjeti.” – Emett 

 

Jedno od najugodnijih kino iznenađenja (kreativno i komercijalno) bio je SF/horor/triler Mjesto tišine. Ostanite tihi, ostanite živi” vrištale su najave filma koji je na svjetskim kino blagajnama ostvario zaradu od 340. milijuna dolara (ulaganje u film bilo je manje od dvadeset milijuna). Uoči premijere obiteljskog Krasinski/Blunt projekta redatelj je sramežljivo spominjao “Mjesto tišine” kao trilogiju. Nakon uspjeha filma dvojbe su nestale – stigla je vijest kako će “Mjesto tišine” imati (barem) jedan nastavak. Nastavak koji je nakon nekoliko odgoda stigao u kino dvorane.

Podsjetnik na radnju – prvi film odveo nas je u budućnost – vrijeme u kojem je ljudska vrsta postala lovina. Planetom vladaju brzi i efikasni predatori koji reagiraju na svaki zvuk – jedina sigurnost za ljude je u tišini. Nema zvuka, nema opasnosti – najmanji šum u većini slučajeva znači smrt. U takvom okruženju živi obitelj Abbott. Uspijevaju preživjeti no ostati u tišini čitavo vrijeme nije jednostavna misija

“Mjesto tišine II” je, istovremeno, prednastavak i nastavak. U uvodnim minutama filma radnja se vraća na dan prvi – trenutak kada je počela invazija vanzemaljaca. Obitelj Abbott živi normalnim, dosadnim životom u američkom gradiću. Nakon uvoda slijedi – povratak u sadašnjost. Nakon događaja u prvom filmu ostatak obitelji Abbott napušta dom i odlazi u…nepoznato. U potrazi za mjestom tišine koje će obitelji donijeti barem malo sigurnosti i mira.

Ovdje dolazimo do prve razlike u odnosu na prethodni film- radnja nije, većinom, vezana za jednu lokaciju već se odigrava na različitim mjestima. Klaustrofobija prvog filma nije u potpunosti nestala, ali se izmjenjuje s novim mjestima radnje od kojih su neka na otvorenom. Također, članovi obitelji Abbott nisu čitavim trajanjem filma zajedno već su, spletom okolnosti i postupcima koji su motivirani preživljavanjem, razdvojeni. Situacije u kojima su protagonisti (istovremeno) na različitim lokacijama redatelj je izvrsno iskoristio (montaža je odradila sjajan posao) kako bi napetost doveo do krajnjih granica i likove stavio na nezamisliva iskušenja. Kako fizička tako i psihička.

Da, “Mjesto tišine 2” iznimno je napet i intenzivan film. Od prvih minuta do naglog završnog reza (kraj filma sugerira i treći film – baš onako kako je Krasinski planirao) smjenjuju se scene koje glavne protagoniste stavljaju na nezamisliva iskušenja – situacije koje je, zapravo, teško riječima opisati. Osim vizualnih akrobacija u kojima predatori izgledaju baš kao pravi….predatori, zvuk (točnije kombinacija zvuka i tišine) je bitan faktor stvaranja jezivog doživljaja filma. Kako kod likova u filmu tako i kod gledatelja…

Film donosi širu sliku svijeta nakon invazije vanzemaljaca. Uvode se novi likovi te saznajemo kakve su sudbine pripadnika ljudske vrste koje nismo vidjeli u prvom filmu. Neki su, spletom okolnosti, uspjeli nastaviti živjeti kao da se ništa dogodilo nije dok su neki postali… predatori i lovci na svoju vrstu. Iako se nigdje direktno ne spominje – teško se oteti dojmu kako je riječ o kanibalizmu. Najvažniji novi protagonist je Emmett…

Emmett je, na neki način, suprotnost obitelji Abbott. I dok se obitelj, unatoč gubicima nastavlja boriti i živjeti u apokaliptičnom svijetu Emmett je izgubio volju, želju i vjeru bolje sutra. Zbog situacije u kojoj se našao njegov otpor i borba za život su izgubili smisao. Susret s obitelji Abbott isprva predstavlja opterećenje za Emmetta, ali nakon određenog vremena u njemu se budi humanost i empatija. Motiv za borbu.

Cillian Murphy dostojno je zamijenio Johna Krasinskog u glavnoj muškoj ulozi, djeca-glumci (Milicent Simmonds i Noah Jupe) ponovo su u vrlo dobrom izdanju, ali prvo glumačko ime filma je Emily Blunt. U samo nekoliko minuta možemo vidjeti glumičinu transformaciju od majke u normalnim okolnostima do majke, borkinje za preživljavanje. Borkinje za svoj i živote vlastite djece.

“Mjesto tišine 2” uspješno nastavlja tamo gdje je prvi film stao – riječ je napetom, intenzivnom i dramatičnom (istodobno i emotivnom) prikazu svijeta kojeg su nepoznata izvanzemaljske vrsta pretvorila u mjesto tišine i straha. Emily Blunt predvodi vrlo dobru glumačku ekipu u filmu koji, u odnosu na prvi film, otkriva nove detalje, ali i neka pitanja ostavlja otvorenima. Odgovori stižu u trećem, vjerojatno, završnom dijelu “Mjesta tišine”….

 

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)