Naslovnica Vijesti PREDSTAVLJAMO GOODTALKING AUTORE: Dora Ivković

PREDSTAVLJAMO GOODTALKING AUTORE: Dora Ivković

Photo: Screenshot

Nakon Matije stiže Dora. Dama iz društva Goodtalking autora nedavno se priključila ekipi i može se napisati kako je “Netflix” postao njena uža specijalnost. Inspiraciju za tekstove (većinom serije) Dora pronalazi na “Netflixu”. Zapravo najbolje da autorica sama priča o sebi….

Tko je, dakle, Dora Ivković – gdje živi, čime se bavi ?

Dolazim iz Baranje, profesorica sam hrvatskoga jezika i književnosti i povijesti, a predajem Hrvatski jezik u jednoj slavonskoj školi…

Kratko i jasno. Povijest, gramatika….”Netflix”, serije i filmovi. Idealan spoj za pisanje na portalu. Privlačnost između Dore i filmske umjetnosti odnosno serija, pretpostavljam, nije od jučerGdje su počeci, koji su filmovi i(li) serije započeli tvoju karijeru?

Priča o tome kako sam se zaljubila u filmove nije ni malo filmska. Priznajem da su za moju ljubav prema filmovima krivi Simpsoni. Gledajući Simpsone, postepeno sam otkrivala jedan sasvim novi svijet. Tijekom tridesetak godina njihovog emitiranja dotakli su se gotovo svih filmova, a ja sam pogledala sve  filmove na koji su se oni referirali. Dakle, ljubav između mene i filmova nije bila ljubav na prvi pogled. Na taj je način moja ljubav prema filmu rasla, a ja se i dan danas tijekom svakodnevnih razgovora ubacim s nekom referencom iz Simpsona, pa me ljudi čudno gledaju. Kao velikom zaljubljeniku u književnost, filmovi su uvijek bili tu negdje. Književnost i film funkcioniraju jedno uz drugo i to kao takvo, treba shvatiti. Iako sam jedno vrijeme bila jedna od onih knjiga je bolja, trebaš doći do pameti i shvatiti kako nije uvijek tako. Sjećam se filma Harry Potter i kamen mudraca kada sam vidjela da u filmu Harry nema zelene oči… Mome razočaranju nije bilo kraja. (smijeh)

 

S obzirom na uvodne rečenice i tvoju specijalnost može se zaključiti da filmove i serije gledaš na “Netflixu”. No, ideš li u kino? S obzirom na korona okolnosti i ostale nevere koje su snašle kino prikazivač kako gledaš na odlaske u kino dvorane ?

Obožavam kino i sve rutine koji su vezani uz to, no, kako za odlazak u kino trebam potegnuti dosta daleko, često posegnem za streaming servisima, osobito za Netflixom. Pozitivne stvari u priči oko streaming servisa svakako je činjenica da sam počela više cijeniti kino, a filmovi koji spadaju pod opću kulturu postali su dostupni široj publici, osobito mlađima, što mi je drago za vidjeti. 

Photo: Screenshot

Ok, ajmo sad malo o pisanju – kada je Dora otkrila Goodtalking? Koji je bio tvoj prvi tekst objavljen na blogu odnosno portalu?

Prvi susret s Goodtalkingom? Hm… dosta sam dugo pratila grupu, ali sam počela pisati relativno nedavno (nisam dio ekipe koja je pisala za blog). Sjećam se da je Tihomir tražio autore za portal i ja sam se javila. Mislim da je moja prva Goodtalking recenzija bila za seriju Narod protiv O.J. Simpsona – ostalo je povijest (smijeh). Čast mi je biti dio ovakve ekipe i imati Tihomira za mentora (ne voli kada ga tako zovem). 

Kao i svaka filmofilka i serijofilka vjerojatno imaš neke svoje filmske i serijske favorite? Otkrij nam o kojim je naslovima riječ?

Iako mi se teško žanrovski definirati, ipak ću minimalnu prednost dati povijesnim filmovima i ekranizacijama Kingovih romana za koje mi je drago da su našli mjesto među klasicima filmske umjetnosti (Zelena milja, Iskupljenje u Shawshanku, Misery…). Među redateljima, prednost dajem Q. Tarantinu s njegovim alternativnim prikazima povijesti koji su tako majstorski napravljeni da je za to nepotrebno trošiti riječi, osobito u Nemilosrdnim gadovima. A onaj dio romantične dušice u meni obožava pogledati Casablancu s vremena na vrijeme, smatrajući ju jednom od najljepših ljubavnih priča svih vremena. Gledajući u ovaj popis filmova koje sam upravo nabrojala, sama sam sebe zbunila. 

Za kraj razgovora – otkrij nam neki film ili seriju kojoj se posebno veseliš. Neki naslov koji s nestrpljenjem očekuješ?

Veselim se novome filmu o Batmanu. Želim da Robert Pattinson napokon pokaže cijelom filmskom svemiru kako je davno prerastao ulogu Edwarda u Sumraku i da je naprosto riječ o  fenomenalnom glumcu.

Dora, hvala na razgovoru. Pišemo se i čitamo u nekoj novoj Goodtalking priči…

 

Prethodni članakMICHAEL DOUGLAS: 10 ODABRANIH
Sljedeći članakRECENZIJA: DJEVOJKA KOJA OBEĆAVA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.