Naslovnica Novo RECENZIJA: AMERICAN CRIME STORY – NAROD PROTIV O.J. SIMPSONA

RECENZIJA: AMERICAN CRIME STORY – NAROD PROTIV O.J. SIMPSONA

Photo: F/X Networks

AUTORI: Scott Alexander, Larry Karaszewski, Tom Rob Smith

GLAVNE ULOGE: Sarah Paulson, Sterling K. Brown, Cuba Gooding JR. , David Schwimmer, John Travolta

TRAJANJE: 10 epizoda

Kada je u travnju 1994. godine O.J. Simpson, miljenik Amerike i jedan od najboljih igrača američkog nogometa u povijesti, optužen za brutalno ubojstvo svoje bivše supruge Nicole Brown i njezinog prijatelja Rona Goldmana, život u Americi je stao. Već po privođenju osumnjičenog, suđenje je nazvano „suđenjem stoljeća”. Sve oči bile su uprte u voljenog Juicea, njegov odvjetnički Dream Team i tužitelje.

Narod protiv O.J. Simpsona: Američka kriminalistička priča prva je sezona nove antologijske kriminalističke serije,  producenta Ryana Murphya. Murphy, inače poznatog po serijalu Američka horor priča. Serija je utemeljena na knjizi autora Jeffreya Tobina The run of his life: The People vs. O.J. Simpson. Kroz deset epizoda pratimo suđenje O.J. Simpsonu, s naglaskom na njegov odvjetnički tim i tužiteljstvo. Serija počinje ubojstvom Nicole Brown i Rona Goldmana. Losangeleska policija, na temelju čvrstih forenzičkih dokaza s mjesta zločina, za ubojstvo optužuje Nicoleinog bivšeg muža, O.J. -a.  S čvrstim dokazima poput rukavice i DNK osumnjičenog, tužiteljstvo može podići optužnicu. Simpsonov prijatelj, Robert Kardashian, savjetuje mu da unajmi odvjetnika Roberta Shapira. Kada policija dođe uhititi Simpsona, on bježi s prijateljem Alom Cowlingsom (tzv. potjera za  bijelim Broncom). Ostavlja i oproštajno pismo. Shvaćajući da je pokušaj bijega naštetio imidžu njegovog klijenta, Shapiro  u pomoć poziva Johnnia Cochrana, poznatog branitelja afroameričkih prava. Tada postaje jasno da će odvjetnici igrati na kartu rase. Tužiteljstvo predvode Marcia Clark i Chris Darden.

Suđenje je podijelilo i ovako podijeljenu Ameriku, produbilo jaz između bijelaca i Afroamerikanaca te na koncu, pokazalo koliko su zapravo različite njihove perspektive. Iako je od suđenja stoljeća prošlo gotovo 25 godina, problemi koji su u to vrijeme razdirali američki pravni sustav i dalje su aktualni. Serija je prikazala losangelesku policiju i Afroamerikance, odnosno, svu kompleksnost njihovog odnosa toliko vješto, toliko realno, da je u nekim trenucima jednostavno bilo previše potresno za gledati. Suđenje su pratili svi američki i svjetski mediji, a u sudnici se čak nalazila i kamera koja je snimala cijelo suđenje, neprestano. Ti reality trenutci sjajno su odrađeni. Kada god se željela naglasiti neka misao tijekom suđenja, naglašena je kroz prizmu promatranja likova iz perspektive te kamere. Svi su likovi, u ključnim trenucima svojih izlaganja, nekoliko puta nervozno pogledali u kameru znajući da ih gleda cijeli svijet. Tim nervoznim pogledima u kameru naslućuje se činjenica da je ipak najvažnije mišljenje javnosti.

Photo: FX Networks

Glumačka postava odradila je sjajan posao. Marciu Clark, tužiteljicu kojoj se, uz suđenje, raspada privatni život, koja je kao jedina žena na suđenju doživjela udarce kao nitko iz tima, tumači fenomenalna Sarah Paulson. Marcia Clark izjavila je da ju je Paulson toliko dobro odglumila da je sve emocije proživljavala ponovno. Jedino crno lice tužiteljstva, Chrisa Dardena, tumači Sterling K. Brown.  Darden je lik kojega je mrzila vlastita zajednica. Kada ga u sudnici Cochran optuži da je rasist jer je svjedoka pitao je li glas koji je čula zvučao „crnački”, dolazi do kulminacije njegove agonije. Ako se ta scena usporedi sa snimkom suđenja, vrlo lako se može doći do zaključka koliko je Brown vjerno prenio Dardenove emocije. Roberta Shapira tumači John Travolta koji je oduševio kritičare zbog fantastičnog prenošenja Shapirovih sprecifičnih mimika lica. Country B. Lance jednostavno briljira u ulozi Johnnia Cochrana i ukrade svaku scenu u kojoj se nalazi. Najnenametljiviji član Simpsonova tima je njegov obiteljski prijatelj, Robert Kardashian kojega je u seriji utjelovljuje David Schwimmer, široj publici poznat kao Ross iz serije Prijatelji. Kardashian je jedini koji je cijelo vrijeme sumnjao u Simpsonovu nevinost, a medijsku pozornost teško je prihvaćao. Ironična je činjenica da je upravo njegova obitelj bila predvodnik nove ere televizije gdje dominira reality show. Kardashian se ujedno može smatrati i najvećim tragičarom cijelog slučaja. Cijelo vrijeme bio je rastrgan između lojalnosti svome prijatelju, vjerskih načela i nepobitnih fizičkih dokaza koji dokazuju Simpsonovu krivicu. Schwimmer je sjajno prenio tu rastrganost na male ekrane, a i fizička sličnost je nevjerojatna. Cuba Gooding Jr. u ulozi O.J. Simpsona odradio je korektan posao. Serija se orijentira isključivo na odvjetnike i tužitelje, stoga je Gooding imao i najmanje prostora. U usporedbi s ostalim sjajnim izvedbama, njegova je uvjerljivo najslabija. Neki kritičari tvrde kako je Gooding promašen odabir zbog svoje sitnije građe i boje glasa. Zapravo, u njegovoj izvedbi najuočljivija je razlika u boji glasa. Goodingov piskutavi glas uvelike odudara od Simpsonovog dubokog senzualnog glasa. No, Goodingu se mora priznati da je korektno „skinuo” Simpsonove manire i ponašanje kriv sam- nisam kriv.

Photo: FX Networks

Rukavica nađena na mjestu zločina, za koju se pretpostavljalo da pripada Simpsonu, promijenila je tijek suđenja i uvelike utjecala na oslobađajuću presudu. Naime, u ključnom trenutku prezentiranja dokaza, Darden je zamolio Simpsona da proba rukavicu kako bi poroti dao nepobitan dokaz o Simpsonovoj krivici. No, rukavica je Simpsonu bila premala. Cochran je to vrlo vješto upotrijebio u svojoj završnoj riječi u kojoj kaže: If the glow doesn’t fit, you must aquit. Odnosno, ako rukavica ne odgovara, morate ga osloboditi. Naravno, središte istrage postaje losangeleska policija na koju pada sumnja za podmetanje dokaza. Ova je rečenica kasnije postala i neslužbena parola slučaja.

Serija Narod protiv O.J. Simpsona ne donosi nikakav novi pogled na slučaj. Nije napisana senzacionalistički, već je, upravo zbog svoje realnosti, prikaz rasne diskriminacije i trulosti američkog pravnog sustava. Fantastično jednostavno donosi prikaz presedana u američkom pravnom sustavu: Afroamerikanac je oslobođen zbog činjenice da je Afroamerikanac

Tekst napisala: Dora Ivković

 

Prethodni članakNAJAVA: WESTWORLD – sezona treća
Sljedeći članakPOVRATAK PRIJATELJA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.