Naslovnica (Top) liste NAJVEĆE FILMSKE LJUBAVNE PRIČE (prvi dio)

NAJVEĆE FILMSKE LJUBAVNE PRIČE (prvi dio)

1627
0
Photo: Getty Images

CASABLANCA (1942)

Rick Blaine (Humphrey Bogart) i Ilsa Lund (Ingrid Bergman)

Usred Drugog svjetskog rata ona je od svih barova na svijetu ušla baš u njegov. On želi ostati neutralan, njegova nacionalnost je pijanac i uvjeren je kako Ilsu više nikada neće vidjeti. Ali vjetrovi rata i sudbina ponovo je spojila bivše ljubavnike. Ona dolazi u društvu supruga koji je vođa Pokreta otpora i bježi pred nacistima. Rick mora odabrati – donio je ispravnu odluku, izgubio ljubav života, ali će zauvijek imati Pariz. 

“Casablanca” je svevremenska ljubavna priča koja zapravo i nema sretan završetak, ali svaki kraj je novi početak. Izvrsni Bogart i Bergman te priča filma ispunjena citatima koji su postali dio svakodnevnih, ne samo filmskih, razgovora.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

MOSTOVI OKRUGA MADISON (The Bridges of Madison County) – (1995)

Robert Kincaid (Clint Eastwood) i Francesca Johnson (Meryl Streep)

Devedesetih godina prošloga stoljeća Eastwood je potvrđena akcijska i vestern zvijezda. Upravo tada, točnije 1995 godine Eastwood se okreće novom izazovu. Režira i tumači glavnu ulogu u romantičnoj drami “Mostovi okruga Madison” uz partnericu Meryl Streep. Interakcija između njega i glavne glumice izvrsno funkcionira – Streep i Eastwood životno su uvjerljivi ljubavni par u priči o ljubavi koja je toliko velika i jaka da nije suđena. Četiri dana u životu Roberta Kincaida i Francesce dovoljno je za fatalnu ljubav koja će ih pratiti čitav život. Snažna ljubavna priča, predivna fotografija i kamera koja prikazuje ljepote okruga Madison te izvrsna glumačka izdanja glavnih protagonista glavni su aduti filma. Eastwoodova redateljska veličina i vještina potvrđena je i na, za filmaša, gostujućem terenu. Ne vjerujete? Pogledajte film s naglaskom na kišnu scenu u kojoj se životni putevi zaljubljenih zauvijek razdvajaju. Antologijska scena velikog filma.

 

PRLJAVI PLES (Dirty Dancing) – (1987)

Baby Houseman (Jennifer Grey) i Johnny Castle (Patrick Swayze)

Nostalgija i uspomene često se spominju kada je riječ o “Prljavom plesu”. Jedan od najpopularnijih filmova osamdesetih vraća nas u šezdesete godine prošlog stoljeća. Frances iliti Baby programirana je za uspjeh, tata je sve isplanirao za svoju ljubimicu. Stvari se mijenjaju kada Baby upoznaje učitelja plesa Johnnyja Castlea – Baby i Castle postaju plesni i ljubavni partneri mada nisu baš oduševljeni njihovom vezom….

Patrick Swayze i Jennifer Grey, ples i ljubav…romantika i,naravno, time of my life…

ZGODNA ŽENA (Pretty Woman) – (1990)

Edward Lewis (Richard Gere) i Vivian Ward (Julia Roberts)

Moderna bajka, ljubavna priča kakve tvornica snova zna i voli isporučiti ljubiteljima filma. On je bogati poslovni čovjek, ona je prostitutka. Slučajni susret Edwarda i Vivian rezultira poslovnom suradnjom – Vivian će Edwardu biti pratnja tjedan dana što će Edward platiti 3000 dolara i nekoliko odlazaka u kupovinu. Vrlo brzo poslovni dogovor se raspada jer ljubav postaje dio neobičnog odnosa…

Veliki kino hit pamti se po Gereu (manje) i Juliji Roberts (više – nominirana za više nagrada). Sve uz vrhunski soundtrack na kojem se nalaze David Bowie, Prince, Roy Orbison, Roxette i…Antonio Vivaldi.

Photo: Screenshot

LJUBAVNA PRIČA (Love Story) – (1970)

Jenny (Ali McGraw) i Oliver (Ryan O’Neal)

Legenda kaže da je “Ljubavna priča” jedan od onih filmova zbog kojeg se satima čekalo ispred kino blagajni (ne samo u SAD-u nego i u bivšoj državi). Ime filma otkriva ljubavnu priču između studenta Harvarda Olivera (on dolazi iz bogate obitelji) i Jenny koja pripada…recimo srednjoj klasi. Njihova je ljubav pobijedila njegovu obitelj i želju da Oliver pronađe ženu svog života onako kako to tradicija nalaže. Oni će postati bračni par, ali sudbina nije htjela da njihova ljubav traje predugo..

Film je nominiran za Oscara u sedam kategorija – Ali McGraw i Ryan O’ Neal u ulogama koje su obilježile njihove karijere. “Ljubavna priča” je ljubavna priča koje je mnoge rasplakala…

CASINO ROYALE  (2006)

James Bond (Daniel Craig) i Vesper Lind (Eva Green)

Ne, ne ovdje nije riječ o filmu iz 1967 u kojem su nastupili David Niven, Ursula Andress, Peter Sellers i Orson Wells. Ovdje je riječ o jednom od najboljih filmova iz Bond serijala u kojem saznajemo tko je fatalna žena agenta 007. Njeno ime je Vesper Lynd i Bond je upoznaje tijekom prvog zadatka. Uz puno sreće na pokeru i Le Chiffrea Bond i Vesper ostaju zajedno, ali prošlost stiže lijepu i tajanstvenu ženu. Craig i Eva Green vrlo dobro funkcioniraju u priči o počecima Bondove karijere….

VOŽNJA (Drive) – (2011)

Driver (Ryan Gosling) i Irene (Carey Mulligan)

Osvojio je danski Tarantino, Nicolas Winding Refn nagradu za najbolju režiju u Cannesu. “Vožnja” je nasilan, žestok film u kojem imamo prilike vidjeti i automobilske jurnjave. “Vožnja” je i stilski dotjeran, ali film ima i ljubavnu priču s pravim junakom. Njegovo ime gledatelj neće saznati – on je jednostavno Driver, kaskader i vozač čije usluge iznajmljuju kriminalci. Vozač je hladan i nepristupačan lik sve do trenutka kada ne upozna susjedu Irene i njenog sedmogodišnjeg sina. Susret mijenja njegov život i Vozač postaje, kako i izvrstan soundtrack kaže pravi heroj….

Photo: Filmdistrict

 

DUH (Ghost) – (1990)

Molly (Demi Moore) i Sam (Patrick Swayze)

Ljubavna priča Molly i Sama je, barem privremeno, pobijedila i smrt. Sam je ubijen u uličnoj pucnjavi, ali ostaje na ovom svijetu kao duh. Uz pomoć Oda Mae Brown uspije uspostaviti kontakt s Molly, ali i saznati istinu o ljudima odgovornim za njegovo ubojstvo. Prije odlaska Sam mora razotkriti odgovorne za ubojstvo i zaštiti Molly…

Nakon “Prljavog plesa” još jedna romantična priča u kojoj je nastupio Patrick Swayze. Demi Moore u jednom najboljih izdanja kao i Whoopi Goldberg. Jedna od najboljih scena je ona koju prati “Unchained Melody” Righteous Brothersa…

Photo: Screenshot

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime