CATE BLANCHETT: 10 ODABRANIH

ISTINA (Truth) – (2015)

Redatelj: James Vanderbilt

Teško se oteti dojmu kako film “Istina” nije dobio (pre)veliku pažnju ovdašnjih ljubitelja filma. Debitantski redateljski rad Jamesa Vanderbilta (napisao scenarij za Fincherova “Zodijaka”, Vanderbilt je i scenarist filma prema knjizi Mary Mapes) . Cate Blanchett je Mary Mapes, novinarka koja je uspjela je sumnjivu vojnu prošlost Georgea W. Busha dovesti do najgledanijih televizijskih termina. “Istina” razotkriva ono što je dobro poznato. Internet je promijenio istraživačko novinarstvo, ono je danas u velikoj krizi, pritisci politike i(li) korporacija odnosno oglašivača postali su veliki. Ako i niste raspoloženi za film koji se bavi američkim političko-korporativnim igrama razmislite još jednom – glavnu ulogu tumači, i ovdje sjajna,  Cate Blanchett. Glavni asistent je Robert Redford.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

TRILOGIJA “GOSPODAR PRSTENOVA” – (2001, 2002, 2003)

Redatelj: Peter Jackson

U jednoj od najboljih trilogija u filmskoj povijesti svoje je, zasluženo, mjesto dobila i Cate Blanchett. Ona je Galadriel – gospa od svjetla, protagonistica koja se pojavljuje u trilogiji i “Simmarilionu”. Galadriel je vilenjakinja koja će u Frodu vidjeti odabranog, ali i mračnu sudbinu u slučaju neuspjeha njegove misije. Kao i čitava glumačka ekipa Cate Blanchett raspoložena i uvjerljiva u interpretaciji lika.

 

BABEL (2006)

Redatelj: Alejandro G. Inarritu.

Završni dio Innarituove trilogije smrti (“Pasja ljubav”, “21 Gram”) kompleksna je priča u kojoj Brad Pitt interpretira Richarda koji u društvu supruge Susan odlazi na odmor u Maroko kako bi prebrodili bračnu krizu. Međutim, boravak u Maroku neće biti odmor – jedan pucanj pokrenut će lavinu događaja. Susan je Cate Blanchett, Innaritu je na vrhunski način zatvorio trilogiju – “Babel” je film o povezanosti čitavog svijeta i svih stanovnika planete. U vrhunskoj završnici pomogao je i Brad Pitt.

 

AVIJATIČAR (The Aviator) – (2004)

R: Martin Scorsese

Veliki, do tada, najveći izazov u glumačkoj karijeri Cate Blanchett je doživjela nakon poziva Martina Scorsesea i ponude za nastup u “Avijatičaru”, biografskoj drami o životu Howarda Hughesa. U vrhunskoj ekipi Blanchett je dobila (uz DiCaprija) najzahtjevniji glumački zadatak – interpretaciju četverostruke dobitnice “Oscara” Katharine Hepburn. Blanchett je izvrsna i nadahnuto interpretirala glumicu koja je, između ostalog, imala nadimak otrov box officea zbog slabih komercijalnih rezultata nekih njenih filmova za koje je osvojila nagrade. Rezultat nastupa u filmu su brojne nagrade uključujući i “Oscar” za najbolju sporednu ulogu.

 

ELISABETH – (1998)

R: Shekhar Kapur

Prvi veliki uspjeh tada širokoj filmskoj publici manje poznate australske glumice. U povijesnoj drami tankom crtom inspiriranoj istinitim događajima Cate Blanchett je Elizabeta prva. Zapravo, priča filma vraća nas u 16. stoljeće i, između ostalog, opisuje okolnosti pod kojim je Elisabeth sjwla na tron. Film je ispunjen dvorskim spletkama i borbom za vlast – povjesničari su filmu prigovarali određene netočnosti i krivu interpretaciju događaja, ali film je vrlo dobro prošao kod kritike i publike. U društvu, tada, poznatijih kolega (Geoffrey Rush…) Blanchett je izborila prvu nominaciju za “Oscara” (pobijedila je Gwyneth Paltrow). Zanimljivost – u filmu nastupaju Daniel “007” Craig i Eric Cantona

 

DAR (The Gift) – (2000)

R: Sam Raimi

Uloga u triler/horor/drami/ “Dar” pokazuje koliko je Cate Blanchett svestrana glumica koja se izvrsno snalazi u interpretaciji različitih junakinja. Nakon nominacije za kraljicu glumica je nastupila u filmu gdje interpretira samohranu majku s juga Amerike. Ona je udovica kojoj socijalna pomoć nije dovoljna za život te dodatna sredstva zarađuje – proricanjem budućnosti iz tarota. Naslijedila je Anne (tako se zove žena koju Blanchett glumi) vidovnjački dar od bake – gledanje u budućnost tek je banalan i zabavan dodatni posao sve do trenutka kada odluči pomoći lokalnom šerifu u potrazi za nestalom kćeri lokalnog moćnika i milijunaša. Scenarij za film “Dar” napisao je BB Thornton – Blanchett predvodi jaku glumačku ekipu koju čine i Keanu Reeves, Hilary Swank, J.K. Simmons, Katie Holmes i Giovanni Ribisi.

 

ELIZABETA: ZLATNO DOBA (Elisabeth: Golden age) – (2007)

R: Shekhar Kapur

Ima nešto metafilmski u filmu “Elizabeta: Zlatno doba” – desetljeće (točnije devet godina) nakon prvog filma kraljica Elizabeta sjela je na tron, ona je vladarica i mora sačuvati kraljevstvo. Cate Blanchett je sada glumica iz prve kategorije Hollywooda i mora potvrditi svoju reputaciju. Iako je drugi film slabiji od onog iz 2008. godine, Blanchett je potvrdila status jedne od najboljih i najtraženijih glumica današnjeg Hollywooda. Da li je Elizabeta obranila tron i kraljevstvo saznate ćete ako pogledate (ili ako ste već gledali film)….

 

JASMINE FRENCH (Blue Jasmine) – (2014)

R: Woody Allen

Nastup Cate Blanchett u filmu Woodyja Allena pripada u najzrelije i najefektnije u glumičinoj karijeri. Jasmine iz naslova filma je nekada bogata, razmažena supruga. Upoznala je Hala (Alec Baldwin) dok je u pozadini svirala pjesma “Blue Moon”. Jasmine je živjela u svojem svijetu, svijetu bogatih. No, stvari su se promijenile; Hal je bankrotirao i završio u zatvoru i Jasmine je prisiljena krenuti ispočetka. Međutim, početak nije jednostavan i Jasmine se ne može pomiriti s gubitkom bogatstva i društvenog statusa. Lijek za probleme pokušava pronaći u alkoholu i tabletama. Cate Blanchett je sjajno odglumila Jasmine -priredila je pravi festival različitih raspoloženja žene koje je uslijed životnih problema u potpunom psihičkom neredu natopljenom alkoholom i tabletama za smirenje. Gledatelj prema Jasmine osjeća sažaljenje, pa ga malo nasmijava, ljuti, a ponekad ju i prezire. I svaki taj osjećaj Cate izaziva svojom maestralnom interpretacijom glavne (anti)junakinje…. Osvojila je Blanchett niz nagrada za nastup u filmu od kojih je najzvučniji Oscar za glavnu ulogu.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

BILJEŠKE O JEDNOM SKANDALU (Notes on a Scandal) – (2006)

R: Richard Eyre

Intrigantan i provokativan triler o psihički nestabilnoj i usamljenoj profesorici povijesti Barbari Covett. Priliku za izlazak iz samoće Barbara pronalazi u novoj kolegici, profesorici umjetnosti mlađoj i veseloj Shebi Hart. Jedne večeri Barbara će svjedočiti Shebinom seksu s petnaestogodišnjim učenikom- obećava kako će šutjeti i štiti kolegicu, ali šutnja ima cijenu…

“Bilješke o jednom skandalu” polako gradi napetost i priču – čitav film oslanja se na odnosu između Shebe i Barbare odnosno Cate Blanchett i Judi Dench.

 

CAROL – (2015)

R: Todd Haynes

Slučajni susreti na običnim mjestima često mijenjaju sudbine. Zaplet filma Todda Haynesa (“Daleko od raja”) počinje susretom Carol Aird (Cate Blanchett) i Therese Belivet (Rooney Mara). Carol je bogata kućanica rastrgana privatnim, bračnim problemima. Predbožićno je vrijeme i Carol traži poklon za kćerkicu. Pronalazu ga je uz pomoć mlade prodavačice Therese. Carol “zaboravlja” rukavice i novi susret je neizbježan… Susret koji će upaliti plamen zabranjene ljubavi…

“Carol” je film laganog ritma, melankoličan i sjetan. Ljubav Carol i Therese lijepa je, nabijena kemijom, ali i prokleto teška. Teret i provokacija s obzirom na vrijeme u kojem se dogodila. Nominacije za Oscara dobile su Blanchett i njena partnerica Rooney Mara.

 

Spomenuti vrijedi i:

  • Neobična priča o Benjaminu Buttonu (2008)
  • Hanna (2011)
  • Kava i cigarete (2003)
  • Nema me (2007)
  • Veronica Guerin (2003)
  • Thor: Ragnarok (2017)
  • Talentirani gospodin Ripley

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)