NEAMERIČKE PREPORUKE: 12. DIO

Novih pet preporuka za filmove koji ne dolaze iz Hollywooda je pred Vama. Krenimo redom..

1. Gnjev mirna čovjeka (Tarda para la ira) – (2016)

Višestruko nagrađivani film redatelja Raula Arevala ima idealni domaći naslov – ovdje je doista riječ o gnjevu mirna čovjek. Gnjevni čovjek je Jose koji je tijekom pljačke draguljarnice izgubio voljenu suprugu. Godinama nakon pljačke Jose upoznaje Anu i počinje novu ljubavnu vezu. Međutim, mira za Josea nema – uskoro kreće u osvetnički pohod, brutalan i nemilosrdan. Bez milosti prema onima koji se Joseu nađu na putu.

Žestoka je i nemilosrdna filmska priča redatelja Arevala – kao zanimljivost treba spomenuti vjeru u projekt onih koji su film realizirali. Producentica Beatris Bodegas postala je ključna osobe za realizaciju filma – kako bi osigurala sredstva za završetak snimanja Beatris je podigla hipotekarni kredit. Garancija je bila njena obiteljska kuća.

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

2. Južni vjetar (2018)

Više od pola milijuna gledatelja u Srbiji (riječ je, naravno, o kino dvoranama) te prema nekim procjenama još 200.000 u zemljama bivše Jugoslavije – izvrsni su rezultati blockbustera redatelja Miloša Avramovića. Iako je budžet filma bio oko 350 tisuća eura “Južni vjetar” izgleda izvrsno – priča o mladom kriminalcu Magašu, specijaliziranom za krađu automobila koji ukrade krivi auto žestoka je i brutalna gangsterska priča u kojoj nema milosti. Nakon filma snimljena je i serija – ovih dana snima se i nastavak. Vrlo dobru glumačku ekipu predvode Miloš Biković, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Miki Manojlović, Bogdan Diklić i pokojni Nebojša Glogovac.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

3. Besmrtnik (L’immortale) – (2019)

Za sve koji su gledali ili planiraju gledati (svi koji planiraju gledati seriju   neka ovdje prestanu čitati jer slijedi VELIKI SPOILER) izvrsnu talijansku seriju Gomora , “Besmrtnik” je obavezno štivo. Film je svojevrsni spin-off serije i radnja počinje u trenutku obračuna Di Marzia i Gennyja Sevastana – u seriji se Di Marzio više ne pojavljuje, ali film daje alternativnu radnju u kojoj je Ciro preživio. Nakon oporavka i izlaska u bolnici Ciru šalju na novi zadatak – sklopiti posao s mafijom s istoka. Rusije. Film usporedo prati događaje nakon sukoba Di Marzia i Sevastana te prošlost Di Marzia zbog koje je dobio nadimak besmrtni. Redatelj filma je Marco D’Amore – glumac koji u seriji i filmu intepretira glavnog protagonista.

4. JADNICI (Les Miserables) – (2019)

“Jadnici” su u, najkraćim crtama, prikaz naličja francuskog društva. Film počinje na dan utakmice Francuska-Hrvatska kada je Francuska postala najbolja nogometna država na svijetu. Euforija ne traje dugo jer život se u francusku četvrt Montfermeil brzo vraća u normalne tokove. Normalna je svakodnevica u kvartu jadnika ispunjena sukobima, mržnjom, korupcijom i policijskom brutalnošću. Dovoljna je iskra da zapali požar. Redatelj Ladj Ly događaje u filmu prikazao je na izuzetno uvjerljiv, gotovo dokumentaristički način.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)