Naslovnica 10 Odabranih KEVIN COSTNER: 10 ODABRANIH

KEVIN COSTNER: 10 ODABRANIH

2587
0
Photo: © AF archive / Alamy

SILVERADO (1985)

Redatelj: Lawrence Kasdan

Vestern koji se ne spominje često, ali je zanimljiv i rado gledan predstavnik žanra. Projekt koji je na više razina (režija, scenarij, producent) realizirao Lawrence Kasdan prati Emmeta, Padena, Jakea i Maloma koji dolaze u grad imenom Silverado. Trojac želi pobjeći od prošlosti i početi novi život, ali šerif i stanovnici nisu oduševljeni dolaskom novih sugrađana. Glumačku ekipu (uz Costnera koji glumi Jakea) predvode Danny Glover, Scott Glenn, Kevin Kline, John Cleese, i Jeff Goldblum.

NEDODIRLJIVI (The Untouchables) (1987)

Redatelj: Brian De Palma

De Palmina priča o padu Caponea okupila je izvrsnu glumačku ekipu. Costner je Elliot Ness koji nakon početnog neuspjeha i ismijavanja medija okuplja ekipu i steže obruč oko jednog od najpoznatijih kriminalaca u povijesti. De Palma je izvrsno prikazao korumpirani sustav u kojem rijetki imaju hrabrosti suprotstaviti se i boriti. Bez obzira na prohibiciju. Costner vrlo dobar, Connery osvojio Oscara – De Niro kao Al Capone. Puno razloga za nekoliko gledanja “Nedodirljivih”.

BEZ IZLAZA (No Way Out) – (1987)

Redatelj: Roger Donaldson

Triler smješten u vojno-obavještajni vrh američke vojske. Costner je Tom Farrell, časnik američke mornarice koji dobiva premještaj u Pentagon. Novo radno mjesto je ured ministra obrane. Stvari se kompliciraju kada je Susan Atwell pronađena mrtva. Susan je ljubavnica Tomovog šefa i svi dokazi upućuju na Toma. Nije samo riječ o ubojstvu već je Farrell osumnjičen za špijunažu i otkrivanje povjerljivih podataka KGB-u. Napet i intrigantan političko-vojni triler u kojem nastupaju Gene Hackman, Will Patton, Sean Young i Iman.

BULL DURHAM (1988)

Costner je tijekom karijere snimio više sportskih filmova. “Tin Cup”, “Dan odluke , For Love of The Game, Polje snova….naslovi su koji povezuju glumca i sport. Najpoznatiji i, iz vremena videoteka, najgledaniji Costnerov sportski film je “Bull Durham”. Costner je Crash Davis, iskusni baseball igrač koji dolazi u klub i pokušava disciplinirati izvrsnog, ali divljeg  suigrača Calvina LaLoosha. Osim godina i iskustva između igrača pojavit će se i Annie… Redatelj filma je Ron Shelton (redatelj niza sportskih filmova, bivši profesionalni igrač baseballa) – uz Costnera glavni glumački aduti filma su Susan Sarandon i Tim Robbins. Film je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg scenarija.

PLES S VUKOVIMA (Dances with Wolves) – (1990)

Redatelj: Kevin Costner

Ponekad (često?) u klasičnim je vesternima podjela na dobre i loše napravljena tako da su Indijanci bili negativci koji ugrožavaju sve ostale. Podjela uloga koja je daleko od (povijesne) istine – “Ples s vukovima” (nagrađen sa sedam Oscara) drugačiji je film. U njemu je Costner poručnik Dunbar koji umoran od ratovanja stiže u praznu, napuštenu Dakotu. Dunbar ubrzo otkriva kako nije sam – čitavo vrijeme prate ga i snimaju. Poručnik se približava Indijancima, preuzima njihovu životnu filozofiju i kulturu te u indijanskom selu pronalazi ljubav…

“Ples s vukovima” vrijedan je gledanja, između ostalog, zbog izvrsne fotografije i predivnih lokacija na kojima je film snimljen. Poruka filma univerzalna je i svevremenska – od drugih kultura i(li) naroda mudrije je nešto naučiti nego te ih upoznati nego ih a priori izbjegavati ili stvarati predrasude. Vrhunac karijere Kevina Costnera, film u kojem nastupaju i Graham Greene i Mary McDonnell. Sedmerostruki dobitnik Oscara – Costner osvojio nagradu za najboljeg redatelja.

ROBIN HOOD: PRINC LOPOVA (Robin Hood: Prince of Thieves) (1991)

Redatelj: Kevin Reynolds

Drugačija verzija priče o Robinu od Locksleyja. Robin se, nakon bijega iz zatvora u Turskoj (tamo je završio kao zatočenik u križarskom ratu) vraća u Englesku. Robin ima pratnju – Maor Azeem postaje vjerni Robinov pratitelj nakon što mu je ovaj spasio život. Nakon povratka u Englesku Robin saznaje kako je šerif iz Nottinghama ubio njegovog oca. Robin kreće po osvetu… Zabavan, nabijen akcijom “Robin Hood: Princ lopova” prava je kino zabava. Glumačka ekipa izvrsna – Alan Rickman ponovo vrhunski odglumio negativca, Morgan Freeman, Christian Slater i Mary Elisabeth Mastrantonio. Da, i Bryan Adams – “(Everything I Do), I Do It For you”.

JFK (1991)

REDATELJ: Oliver Stone

Kroničar novije američke povijesti Oliver Stone u jednom od najboljih filmova karijere rekonstruira događaje i pokušava odgovoriti na pitanje – tko je ubio Kennedyja?. Costner je tužitelj Jim Garrison koji pokreće istragu – film, očekivano, ne daje odgovor o krivcima, ali pokazuje kako je službena verzije, najblaže rečeno, neuvjerljiva. Costner dominira u sudnici i predvodi impresivnu glumačku ekipu (Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Jack Lemmon, Sissy Spacek, Joe Pesci, Kevin Bacon, Vincent D’Onofrio…).

VODENI SVIJET (Waterworld) – (1995)

Redatelj: Kevin Reynolds

Najambiciozniji i najzahtjevniji Costnerov projekt koji je podizao prašinu dugo vremena nakon premijere. “Vodeni svijet” je, nakon “Robin Hooda, nova suradnja Costner/Reynolds. Film je od početak snimanja bio u problemima, nekoliko puta je probijen budžet koji je znatno premašio predviđene planove. Film je slabo prošao u američkim kinima, ali je ostatak svijeta, donekle, spasio stvar. Dojmovi o filmu bili su u rasponu od potpunog promašaja do Mad Maxa na vodi. Istina je negdje u sredini – riječ je o atraktivnoj akcijskoj pustolovini koja svijetu predviđa potpuni potop. Costner je ključ rješenja problema budućnosti, Dennis Hopper je negativac….

SAVRŠENI SVIJET (A Perfect World) – (1993)

Redatelj: Clint Eastwood

Costnerova suradnja s Eastwoodom gledatelja upoznaje s Butchom Haynesom. Butch je zatvorenik koji s kolegom Terryjem bježi iz zatvora. Tijekom bijega bjegunci uzimaju dječaka Phillipa za taoca – kako vrijeme prolazi otmičar i dječak postaju….prijatelji. Odnos između bjegunca i dječaka ne može dugo trajati jer policija je krenula u potjeru. Jedan od policajaca je Red Garnett. Drama s velikim D koja gledatelje povezuje s protagonistima. Malo je onih koji će ostati ravnodušni nakon posljednje scene filma….

DIVLJA PROSTRANSTVA (Open Range) 

Redatelj: Kevin Costner

Godine 2003 Costner se vratio redateljskom poslu i režirao film u kojem tumači jednu od glavnih uloga. “Divlja prostranstva” priča je o Charleyju koji se s nekoliko prijatelja suprotstavlja korumpiranom i nasilnom lokalnom šerifu. Sam zaplet otkriva kako “Divlja prostranstva” podsjeća na klasike žanra. Osim Costnera u filmu nastupaju Robert Duvall, Diego Luna, Anette Bening i Michael Gambon.

 

Honorable Mentions:

  • Tjelohranitelj
  • Trinaest dana
  • Poruka u boci
  • Polje snova
  • McFarland, USA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime