Naslovnica Drama DAN ODLUKE

DAN ODLUKE

538
0

REDATELJ: Ivan Reitman
GLAVNE ULOGE: Kevin Costner, Jennifer Garner, Chadwick Boseman, Denis Leary, Frank Langella, Terry Crews, Ellen Burstyn
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Draft Day

“Samo te jednom izaberu na draftu” – Sonny Weaver Jr. (Kevin Costner)

Duga je i plodna veza Kevina Costnera i filmova sa sportskom tematikom. Priča počinje 1988 godine sa filmom “Bull Durham” u kojem je Costner glumio Crasha Davisa iskusnog igrača baseballa koji pokušava disciplinirati mladu zvijezdu Calvina LaLoosha (Tim Robbins). Film je režirao jedan od najpoznatijih sportskih redatelja Ron Shelton koji je u film ugradio svoja iskustva stečena u vrijeme profesionalnog bavljenja baseballom. Godinu dana kasnije Costner je snimio “Polja snova” u kojem glumi Raya Kinsellu sportskog fanatika, nostalgičara koji odluči sagraditi igralište za baseball u polju kukuruza. Bajkovit i nostalgičan film je, između ostalih, progovorio i o problemima profesionalnog sporta (komercijalizacija, korupcija….). Godine 1996 Costner ponovo surađuje sa Ronom Sheltonom i snima romantičnu sportsku dramu “Tin Cup”. Film je priča o posrnulom igraču golfa koji se vraća u igru kako bi pobijedio starog rivala ali i osvojio srce lijepe psihijatrice Molly (Rene Russo). Nakon “Tin Cupa” slijedi “Između ljubavi i igre” (For The Love of The Game) priča o Billyu Chapelu igraču baseballa koji pokušava pronaći inspiraciju za odlučujuću utakmicu nakon privatnog brodoloma i saznanja da će krajem sezone klub za kojega nastupa biti prodan. Film je režirao Sam Raimi (“Zla smrt”, “Spiderman”) a uz Costnera u filmu glume i Kelly Preston, John C.Reilly i Brian Cox. Nakon petnaest godina Costner je ponovo u sportskom filmu, ovoga puta ne kao igrač nego kao menadžer kluba….

 

Nakon baseballa i golfa Costner se u “Danu odluke” okušao u američkom nogometu. Za razliku od prethodnih filmova Costner nije igrač već menadžer “Cleveland Brownsa”. Radnja filma započinje dan uoči jednoga od najvažnijih godišnjih okupljanja u američkom sportu. Riječ je o draftu, događaju kada profesionalni klubovi (ne samo u američkom nogometu, draft se održava i u ostalim najvažnijim američkim momčadskim sportovima) biraju nove igrače koji dolaze sa fakulteta, zemalja izvan SAD, a ponekad direktno iz srednje škole (srednjoškolci postaju profesionalci kada je riječ o vanserijskim talentima; u košarci su iz srednje škole birani Kobe Bryant i LeBron James). Izbor igrača na draftu je jedan od najvažnijih detalja u sastavljanju momčadi; odabir često određuje sudbine igrača, zaposlenika kluba te vrlo snažno utječe na buduće uspjehe (ili neuspjehe) klubova. Jedan od najkontroverzniji draftova u povijesti američkog profesionalnog sporta dogodio se 1984 godine kada je košarkaška momčad iz Portlanda propustila dovesti u svoje redove Michaela Jordana te je izabrala Sama Bowieja. Rezultat njihovoga izbora je poznat; Jordan je posatao najbolji igrač u povijesti NBA lige dok se Bowie pokazao kao solidan klupski igrač. No, vratimo se Costneru i njegovom izboru…

 

Menadžer Sonny Weaver Jr. je u teškoj situaciji uoči godišneg izbora. Njegov odabir je Vontae Mack (Chadwick Boseman), branič za kojega Sonny misli da je najbolji izbor za momčad. No, Anthony Molina (Frank Langella) vlasnik kluba ne misli tako i “pritišće” Sonnya da prihvati razmjenu igrača sa “Seatle Seahawksima” koja bi Clevelandu donijela veliku zvijezdu u momčadi. Uz cijelu zbrku i strku oko drafta Sonny saznaje da će postati otac. Vrijeme ističe. Pred Sonnyem su odluke koje će zauvijek promijeniti njegovu menadžersku karijeru, ali i privatan život….
“Dan odluke” detaljno prikazuje izbor igrača i način na koji funkcionira taj segment američkog profesionalnog sporta. Budućim profesionalnim igračima se nude milijunski ugovori, statusi zvijezda ali prije samog izbora provjeravaju se i najsitniji detalji njihovih života. Nije u pitanju samo njihova sportska vještina već i privatan život (obitelj, odnos sa vršnjacima…). Redatelj Reitman (“Istjerivači duhova”, “Blizanci”) pokazuje da je draft veliki biznis; igrači su “roba” koja će biti izvrsno plaćena (neki od njih i preplaćeni), ali klubovi traže, uz sportske kvalitete, i “čist” privatni život. Tenzija filma raste kako se bliži odluka te napetost kulminira kod samoga izbora. Film prikazuje koliko je izbor povezan sa sudbinama ljudi uključnih u funkcioniranje profesionalnog nogometa. Novac je ogroman, ali i rizik odnosno odgovornost.

 

Radnja filma je ispričana na razumljiv način i nevažno je gledateljevo predznanje o draftu i(li) američkom nogometu. Glumačku ekipu predvodi Kevin Costner koji je Sonnya odglumio na uvjerljiv i odmjeren način. Sonny je čovjek pred vrlo važnim životnim odlukama, “pritišće” ga vlasnik kluba i očevo naslijeđe te neočekivano saznanje o očinstvu. Costner svojom glumom”uvjerava” gledatelja da Sonny duboko u sebi intezivno proživljava “Draft day” ali ne smije eksplodirati jer dolazi vrijeme ključnih odluka. Treba spomenuti i Franka Langellu u ulozi vlasnika “Cleveland Brownsa” koji dominira u svakoj sceni u kojoj se pojavljuje.
“Draft Day” je film koji prikazuje profesionalni sport iz perspektive kakvu nemamo često vidjeti. Iako film sadrži ponešto “zašećerenih” minuta, njegovi glavni aduti su probuđeni Kevin Costner i zanimljiva tema koju nemamo često prilike vidjeti u filmovima.

OCJENA: 7

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime