OSVETA SITHA: najbolji Star Wars film snimljen nakon 1983. godine

REDATELJ: George Lucas

GLAVNE ULOGE: Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor, Ian McDiarmid, Christopher Lee, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits

TRAJANJE: 140 minuta

NAZIV ORIGINALA: Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

GODINA PROIZVODNJE: 2005

“Twisted by the Dark Side, young Skywalker has become. The boy you trained, gone he is. Consumed by Darth Vader” – Yoda

 

Dugih šesnaest godina trajala je pauza između četvrtog i prvog poglavlja priče iz udaljene galaksije. Iako je Lucas imao ideju (zapravo ideje) o prednastavcima originalne trilogije i prije završetka snimanja “Posljednjeg Jedija” realizacija novih nastavaka krenula je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Više je razloga zbog velike vremenske razlike između realizacije filmova, ali od prvih trenutaka kada se počelo pričati o epizodama I, II i III Lucas je otvorio karte – riječ je o tri filma koji će u središtu priče imati Anakina Skywalkera i njegov prelazak na Tamnu stranu. Nestanak Anakina (koji će, nakratko, uskrsnuti u finalu epizode VI) i postanak Darth Vadera.

Iako je “Fantomska prijetnja” opravdala komercijalna očekivanja (više od 900 milijuna dolara zarade – budžet 115 milijuna) mnogi (većina?) obožavatelja su bili razočarani. “Fantomska prijetnja” slabiji je od svih filmova originalne trilogije, ali ne toliko slab koliko je mnogima izgledao danas davne 1999. godine. Čini se kako su godine malo ublažile oštricu kritike prema “Fantomskoj prijetnji” filmu koji je (pre)brzo potrošio vrlo zanimljivog negativca (Darth Maul) te ima jedan od najboljih obračuna Jedija i Sitha (Qui-Gon i Obi Wan Kenobi vs Darth Maul). Tri godine kasnije stigla je i druga epizoda – “Napad klonova” je, na neki način, uvod u veliko finale. U pojedinim trenucima izgleda kao videoigra, ima mana, ali sadrži i nekoliko zanimljivih i važnih trenutaka za čitav serijal. Počinje ljubavna priča između Anakina i Padme, smrt Anakinove majke je jedan od okidača za njegov kasniji prelazak na Tamnu stranu,  stvorena je vojska klonova, Palpatine vješto manipulira, Christopher Lee je dojmljiv kao Count Dooku, Yoda pokazuje koliko je vješt u obračunu svjetlosnim mačem… Međutim, sve navedeno (i više od toga) uvod je u završno poglavlje trilogije koje je moralo dati odgovore na ključna pitanja čitavog serijala. Lucas je najbolje ostavio za kraj (čitaj: epizodu III) i snimio najbolji Star Wars film nakon originalne trilogije. Dokaz su najvažniji trenuci filma u kojima je Lucas pokazao vrhunsku formu. Krenimo redom:

1. Anakinov prelazak na Tamnu stranu – rođenje Dartha Vadera (1 dio)

“You Shall Be Known as…. Darth Vader”

“Osveta Sitha” donosi konačnu transformaciju Anakina, njegov prelazak na Tamnu stranu i nastanak jednog od najpopularnijih i najvažnijih negativaca u filmskoj povijesti. Kako je riječ o centralnom liku trilogije Lucas je transformaciju podijelio u dva dijela. Rastrgan vizijama o Padme i njenoj smrti, Palpatineovim manipulacijama i nezadovoljstvu statusom u Jedi vijeću, Anakin ubija Mace Windua i spašava Palpatinea (koji u sukobu s Winduom dobiva izgled poznat iz originalne trilogije). Palpatine će Vaderu dodijeliti prve zadatke kako bi dodatno provjerio njegovu lojalnost i učvrstio njegovo zlo. Odlazak u Jedi hram filmu daje mračniji ton nego što ima “Imperij uzvraća udarac” – Anakin ubija djecu, mlade Jedi učenike. Zlo je potvrđeno, Darth Vader je sahranio Anakina, ali fizička transformacija nije gotova…

Photo: Lucas Ltd.

2. Anakinov prelazak na tamnu stranu (drugi dio) – obračun s generalom Kenobijem i novi izgled negativca

“You were the chosen one! It was said that you would destroy the Sith, not join them! Bring balance to the force, not leave it in darkness!” – Obi-Wan Kenobi

Kompleksan odnos između Obi-Wan Kenobija i Anakina (Anakin je u dva navrata spasio život učitelju – tijekom obračuna u finalu “Ratova klonova” i na početku “Osvete Sitha”) završava dvobojem na Mustafaru. Poput revolveraša iz vesterna (revolvere su zamijenili svjetlosni mačevi) Kenobi i Anakin, pardon, Vader osuđeni su na obračun. Prije početka obračuna potpuno rastrojeni Vader optužit će i Padme za izdaju – pomoći bivšem prijatelju, učeniku i suborcu Kenobi više nije mogao. Fizički Anakin zauvijek nestaje u lavi Mustafara te postaje mehaničko čudovište koje će sijati strah u udaljenoj galaksiji. Stavljanje mehaničkih dijelova na ostatak Vaderova tijela Lucas je prikazao s puno redateljskog nerva kao i kulminaciju njegovog bijesa nakon saznanja kako je Padme preminula. Treba spomenuti kako se usporedo s obračunom Vadera i Kenobija odigrava obračun Yode i Palpatinea. Sjajno napravljen, atraktivan – obračun koji je završio bez pobjednika. Iako je Tamna strana, privremeno odnijela pobjedu.

Photo: Lucas Ltd.

 

3. Rođenje Lukea i Leie – odlazak Padme

Nakon saznanja o Anakinovoj sudbini Padme gubi volju za životom. Odustaje uz riječi kako u njemu još uvijek ima dobrog. Nova nada rođena je dolaskom Leie i Lukea – blizanci su odvojeni, Luke će biti pod zaštitom Obi-Wan Kenobija. Priča je posložena na pravi način – priča o blizancima nastavlja se u “Novoj nadi”.

Photo: Lucas Ltd

 

4. Zapovijed 66 – nestanak Jedija…

“Execute Order 66” – Imperator

Palpatine odnosno Darth Sidious dobio je političku moć. Dobio je vojsku i novog moćnog učenika – za potpunu kontrolu trebao se riješiti Jedija. U tome je, ako izuzmemo Yodu i Obi-Wan Kenobija, uspio. Ugradio je u klonove Zapovijed 66 u kojoj se klonovi okreću protiv dotadašnjih zapovjednika i suboraca te eliminiraju većinu Jedija. U briljantno režiranim, potresnim scenama pokazuje kako Jediji umiru na različitim lokacijama udaljene galaksije. 

Photo: Lucas Ltd.

Način na koji su snimljeni spomenuti trenuci filma najvažniji su, ne i jedini, razlozi zbog koji je “Osveta Sitha” najbolji film nakon originalne trilogije. Lucas je vratio stari sjaj serijalu i, zapravo, dao smisao realizaciji epizoda I, II i III. Do 2015. serijal je imao šest filmova – tada “Star Wars” svijet preuzima “Disney” i realizira novu trilogiju. No, to je neka druga, nova priča iz udaljene galaksije….

 

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)