NAJBOLJI FILMSKI NASTAVCI (prvi dio)

KUM 2 (The Goodfather: Part II) – (1974)

 

Photo: Getty Images

Redatelj: Francis Ford Coppola

Ubrzo nakon premijere prvi je “Kum” stekao status jednog od najboljih filmova u povijesti. Takav status ima i danas jednako kao i nastavak u kojem je Coppola spojio Pacina i Roberta De Nira. Istina, na prvi zajednički kadar glumci su čekali do 1995. godine i “Vrućine”, ali… “Kum 2” je, istovremeno, nastavak i prednastavak – prva priča smještena je u dvadesete godine prošlog stoljeća i prati uspon mladog Vita Corleonea (De Niro) na vrh mafijaške organizacije. Druga priča nastavlja pratiti Michaela na poziciji koju je preuzeo od pokojnog Don Corleonea. “Kum 2” je u potpunosti opravdao velika očekivanja – nastavak koji je jednako vrijedan kao i prvi film (za neke i bolji). Uz spomenute De Nira i Pacina u filmu nastupaju Robert Duvall, Diane Keaton, Talia Shire, John Cazale…

 

TERMINATOR 2: SUDNJI DAN (Terminator 2: Judgement Day) – (1991)

Redatelj: James Cameron

Dugo je Cameron pripremao nastavak “Terminatora” (istina, ne tako dugo kao nastavak “Avatara”) – sedam godina nakon prvog film premijerno je prikazan super skupi nastavak koji je u potpunosti uspio na svim razinama. Cameron okreće priču i Schwarzenegger postaje dobri Terminator koji štiti malog Johna Connora. Prijetnja je novi, napredniji T-1000. Intenzitet filma je nevjerojatan – gledatelj nema minute predaha, ali ne samo zbog fantastičnih akcijskih scena i efekata koji i danas izvrsno izgledaju već i zbog humora, napetosti, dramatike i emotivnog završetka filma. Schwarzenegger je spomenut – Linda Hamilton je nova Sarah Connor (jedna od najboljih akcijskih junakinja u povijesti), Robert Patrick T-100 i zaboravljeni Edward Furlong kao John Connor.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

ALIENS (1986)

Photo: 20th Century Fox

Redatelj: James Cameron

Ponovo Cameron i ponovo sedam godina između prvog i drugog filma. Cameron je preuzeo štafetu od Ridleyja Scotta i preuzeo veliki rizik jer “Alien” je…. “Alien”. Cameron je, kao i kod “Terminatora” okrenuo stvari u nastavku – vanzemaljac se više ne skriva, nema iznenađenja – this time it’s war vrištali su natpisi s plakata. Alieni će uništiti koloniju na planetu i elitnu postrojbu, ali protiv Ripley, malene Newt uz pomoć Bishopa drugačija je priča. Epski je obračun između Ripley i majke Aliena u finalu filma. Cameron je, ponovo, uspio – Ripley je kao i Sarah Connor jedna od najvažnijih akcijskih figura sedme umjetnosti. Intenzitet, napetost i akcija čitavim trajanjem filma su nevjerojatni. Preporuka za gledanje redateljske verzije – minutama duže i bogatije od one koja se prikazivala u kinima..

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

MAD MAX 2 – (1981)

Redatelj: George Miller

Ono što je započeo 1979. godine George Miller nastavlja dvije godine kasnije – svijet koji je, zbog nedostatka nafte, počeo propadati u prvom filmu u potpunosti je uništen. Max je preživio apokalipsu, luta cestama i, spletom okolnosti, naletjet će na skupinu koja brani naftni izvor. Oni su nešto što podsjeća na normalne ljude i bore se za opstanak – pod opsadom su pripadnika bande luđaka koje predvodi Humungus. Jedan čovjek će napraviti razliku – taj jedan je Max Rockatansky kojeg još jednom interpretira Mel Gibson…

 

IMPERIJ UZVRAĆA UDARAC (Empire Strikes Back) – (1980)

 

Photo: Screenshot

Redatelj: Irvin Kershner

Prema izboru mnogih obožavatelja jednog od najvažnijih i najpopularnijih serijala “Imperij uzvraća udarac” najbolji je film čitave priče iz udaljene galaksije. Najbolji i, uz “Osvetu Sitha”, najmračniji. Nova nada nije dugo trajala – u nastavku će pobunjenici osjetiti moć Tamne strane. Film u kojem Luke saznaje ime oca, film u kojem upoznajemo Yodu….

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

VITEZ TAME (The Dark Knight) – (2008)

Redatelj: Christopher Nolan

Osam godina nakon filma “Batman & Robin” redatelj Nolan i Christian Bale oživjeli su priču o Batmanu. Nolan je donio novi filmski život Batmanu u realizaciji trilogije koja je počela, kako drugačije nego, “Početkom”. Nakon toga uslijedio je nastavak, središnji dio trilogije u kojem se pojavio Heath Ledger u nezaboravnoj interpretaciji Jokera. Nije “Vitez tame” samo Joker već je riječ o sjajnom filmu koji superjunačku priču koristi kako bi progovorio o herojima i negativcima. Liniji dobra i zla koja je ponekad tanka, vrlo tanka. Vrhunsku glumačku ekipu predvode (uz spomenute Balea i Ledgera) Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal i Cillian Murphy.

 

INDIANA JONES I POSLJEDNJI KRIŽARSKI POHOD (Indiana Jones and the Last Crusade) – (1989)

 

Kad je riječ o serijalu o Indiani Jonesu preskačemo drugi dio (“Uklati hram”) da bi došli do trećeg filma serijala. Spielberg je dr. Jonesa suočio s najvećim izazovom. Ne, to nije potraga za Svetim Gralom (mada je i taj dio priče zahtjevan) već susret s ocem. Uvođenje Jonesa starijeg u priču pun je pogodak – sve dobro iz prethodnih filmova je zadržano – dodatak je odnos oca i sina koji je….kompliciran, duhovit i zabavan. U manjoj ulozi pojavljuje se pokojni River Phoenix….

 

KAPETAN AMERIKA: RATNIK ZIME (Captain America: The Winter Soldier) – (2014)

 

Photo: Marvel Studios

Redatelji: Anthony i Joe Russo

Kada je riječ o zaradi na svjetskim kino blagajnama proteklo su desetljeće obilježili filmovi iz “Marvel” svijeta superjunaka. Najbolji među njima je “Ratnik Zime” – drugo poglavlje filmske priče o Steveu Rogersu. Glavni su protagonisti superjunaci, film je nabijen akcijom, ali ispod površine skriva se vrhunski realiziran špijunski triler. Zavjere unutar obavještajne zajednice, potraga za atentatorima, neočekivana otkrića iz prošlosti glavnih protagonista….sve i više od toga može se pronaći u filmu. U “Ratniku zime” nastupa, između ostalih dobro nam poznatih glumačkih imena, i Robert Redford. Nedavno umirovljeni veteran nije došao odraditi posao već je pristao nastupiti u filmu zbog intrigantnog sadržaja….

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)