Photo: Greg Lewis/AMC/Sony Pictures Tel

GLAVNE ULOGE: Bob Odenkirk,  Giancarlo Esposito, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Michael Mando, Tony Dalton

NAZIV ORGINALA: Better Call Saul

TRAJANJE: 10 epizoda

Negdje u jesen 2013. godine kada se očekivao konačan rasplet priče o Wateru Whiteu, Vince Gilligan je izjavio kako ima ideju za spin off (prequel) serije Breaking Bad. Izjava koja, očekivano, u euforiji oko završetka priče o Heisenbergu nije izazvala (pre)velike reakcije. Zapravo, više je bilo onih koji su sumnjičavo gledali na novi projekt za koji se mislilo da će se teško približiti Breaking Bad-u. Gilligan i kolega Peter Gould nisu gubili vrijeme i prva je sezona nove serija izašla početkom 2015. godine. Od galerije nezaboravnih likova BB-a Gilligan je izabrao odvjetnika Jimmyja McGilla odnosno Saula Goodmana kao centralnu ličnost nove serije.

Gilligan je, uz asistenciju Goulda, stvorio seriju koja je u svakom segmentu, detalju jednako vrijedna kao i “Breaking Bad”. “Nazovi Saul” ima ono što većina serija nema – zanimljivost serije raste iz sezone u sezonu. Takav je slučaj i s petom sezonom u kojoj, između ostalog, možemo vidjeti kako je Jimmy McGill postao Saul Goodman…

“It’s all good, man.” – rečenica je koju možemo čuti u finalu četvrte sezone. Imenom je Jimmy postao Goodman u prethodnoj sezoni – u novoj sezoni McGill pardon Goodman koristi svoje neiscrpnu odvjetničku kreativnost i originalne metode kojimq privlači klijente. Saul će napraviti popust od pedeset posto za sve nove mušterije i, na neki način, motivirati neke sitne kriminalce (urnebesni pohod dvojca koji svoje ludorije opravdava popustom). Posao će, očekivano, krenuti no Saulove usluge uskoro će trebati Nacho Vargas za svojeg šefa. Ponuda koju će Saul prihvatiti (jer odbijanje nije opcija) i dotaknuti točku s koje povratka nema….

Photo: Warrick Page/AMC/Sony Pictures Television

Autori serije posložili su se trikom i ugodno prevarili gledatelje. Najava kako je “Nazovi Saula” priča o Jimmyju McGillu je bila točna, ali je bila nepotpuna. U redu, uvodne sezone, većinom su fokusirane na McGilla, ali ako epizode odmiču “Nazovi Saula” sve više postaje i serija o ostalim, dobro nam poznatim likovima iz “Breaking Bad-a”. Mike Ehrmantraut je dobio najviše prostora, zatim Gus Fring dok se u novoj sezoni pojavljuje i Heisenbergov šogor Hank Scrader. Sjajno je izvedena dinamika serije – kako epizode i sezone odmiču tako se i sudbine spomenutih protagonista sve više isprepliću. Borba za prevlast na narko tržište polako prelazi u ratno stanje. Svi su, posredno ili neposredno, uključeni. Da, među njima je Saul Goodman i njegova odabranica Kim.

Posebno poglavlje serije odnos je između Kim i Jimmyja. Odnos koji traje od početka serije – u petoj sezoni njihov odnos postaje još intenzivniji i prelazi na višu razinu. Kompleksnost i neočekivani potezi karakteristika su svih likova, ali oni se najbolje mogu vidjeti kroz odnos Jimmyja i Kim. Sve do završnih epizoda sezone Kimova naklonost i ljubav prema Saulu izgleda poput mazohizma najgore vrste. U redu, ljubav je slijepa, ali Kim oprašta sve voljenom Saulu. Čak i kada postaje predmet manipulacije na slučaju gdje se Saul i Kim nađu na suprotnim stranama. Međutim, Kim ne misli okrenuti leđa voljenom Jimmyju čak i kada Lalo Salamanca zakuca na vrata. Osobno. Ljut. Kim će pronaći način kako uvjeriti Salamancu da ih ostavi na miru i čini se kako, unatoč tajnama i lažima, prihvaća (novi) način života (Saul nije birao, posao je izabrao njega) svojeg partnera.

Photo: Warrick Page/AMC/Sony Pictures T

Autori serije ne dopuštaju da radnja serije zaluta u neuvjerljivost ili banalnost. Najveći izazov događa se u trenucima kada je Saul odabran za preuzimanje sedam milijuna dolara potrebnih za plaćanje Salamancine kaucije. Jedan od ključnih detalja sezone izvrsno je objasnila Kim jednom rečenicom. Logičnim objašnjenjem zašto je odabran upravo Saul, ne i netko od Salamancinih suradnika.

Visoku razinu glumačkih izvedbi serija je zadržala (i nadogradila) u novoj sezoni. Čitava glumačka ekipa zaslužuje najviše ocjene – zapravo serija zaslužuje nagradu za najbolju glumačku ekipu.

“Nazovi Saula” raste iz sezone u sezonu. Kako se bliži završetak serije (ostala je jedna sezona) serija postaje sve zanimljivija, intenzivnija i intrigantnija. Završetak pete sezone najavljuje burne događaje i neizvjestan rasplet. Da, “Nazovi Saula” u istoj je rečenici kao i “Breaking Bad”. Hoće li učiniti ono što je izgledalo nemoguće i nadmašiti jednu od najpopularnijih serija u povijesti saznat ćemo nakon završetka šeste sezone…

OCJENA PETE SEZONE: 10