SEDAM AKCIJSKIH PREPORUKA

1. RACIJA: ISKUPLJENJE (Serbaun Maut/Raid Redemption) – (2011)

 

Malo je akcijskih filmova koji mogu stati u istu rečenicu s “Racijom”. Zaplet filma ide otprilike ovako: negdje u predgrađu Jakarte Rama i njegovi kolege kreću u akciju. Elitna policijska postrojba ulazi u zgradu kako bi uhitila lokalnog gangsterskog šefa Tamu Riyada. Specijalci ulaze u zgradu, napreduju prema Tami, ali nakon nekoliko katova su primijećeni i počinje borba za opstanak malobrojnih specijalaca protiv većine stanara…

Količinu akcijskih scena, koreografiju kao i intenzitet filma teško je riječima opisati – film treba pogledati.. “Racija: Iskupljenje” jedan je od najboljih akcijskih filmova u povijesti iako je radnja, većinom, smještena na jednoj lokaciji. U zgradi, sjedištu šefa kriminalne organizacije. Redatelj filma je Gareth EvansIko Uwais promoviran je kao akcijska zvijezda. Snimljen je i nastavak (“Berandal”) dostojan prvog filma…

 

2. KOMANDOS (Commando) -(1985)

 

 

“Komandos” nije najbolji film Arnolda Schwarzeneggera, ali je sigurno film u kojem je posljednji akcijski junak eliminirao najviše negativaca. Protivnika. Priča filma prati Johna Matrixa (zvučno prezime, posebno iz današnje perspektive) koji ima 11 (ili 12) sati kako bi pronašao i oslobodio kćer. Redatelj Mark L. Lester i Schwarzenegger stisnuli su akcijski gas do daske i stvorili film koji se, između ostalog, pamti po nizu efektnih Matrixovih onelinera (“I eat Green Berets for breakfast.”, “Don’t disturb my friend he’s dead tired”….). Spomenuti treba i mlađahnu Alyssu Milano i Rae Dawn Chong…

 

3. COBRA – (1986)

 

On je Marion Cobretti – lijek protiv zločina. Cobra je detektiv koji redovito dobiva bitke protiv kriminalaca koji su postali bolest SAD-a odnosno Los Angelesa. U trenutku kada postaje zaštitnik svjedokinje zločina imenom Ingrid Cobra se mora obračunati sa sektom psihopata imena “Novi svijet”.

Kritika film nije voljela, ali “Cobra” je vremenom postigao kultni status kod ljubitelja akcije – Stallone i njegova tadašnja supruga Brigite Nielsen te stravično uvjerljivi Brian Thompson (“Night Slasher”) glavne su uloge filma.

 

4. OPSADA (Under Siege) – (1992)

Devedesete godine prošlog stoljeća bile su najbolje kada je riječ o karijeri Stevena Seagala. Pod etiketom Warner snimio je respektabilan broj akcijskih filmova od kojih je jedan od najboljih i najpoznatijih “Pod opsadom”. Film je, zapravo, inspiriran McClaneom i njegovoj akciji u zgradi Nakatomi. Seagal je Casey Ryback, neprilagođeni bivši specijalac koji je zbog različitih razloga kuhar na bojnom brodu. Kada teroristi zauzmu brod posljednja šansa postaje kuhar. Glavni negativci filma su Gary Busey i Tommy Lee Jones – Seagalova partnerica je Erika Eleniak. Tri godina kasnije snimljen je i nastavak – Ryback je ponovo u akciji, ali mjesto radnje je vlak.

 

5. SMRTONOSNA ŽELJA (Death Wish) – (1974)

Jedan od najpoznatijih filmova Charlesa Bronsona. Bronson je arhitekt Paul Kersey, obiteljski čovjek koji nakon ubojstva supruge i silovanja kćeri postaje gradski osvetnik. Film nastao prema književnom predlošku Briana Garfielda i pod utjecajem “Prljavog Harryja” potaknuo je velike rasprave zbog uzimanja pravde u ruke pojedinca kada je sustav nemoćan ili zakaže. Film je dobio čak četiri nastavka kao i remake 2018. godine u kojem je Willis zamijenio Bronsona.

 

6. PAKLENI POLJUBAC (The Long Kiss Goodnight) – (1996)

 

Nakon epskog promašaja poznatog pod imenom “Cutthroat Island” redatelj Renny Harlin nije odustao od suradnje s Geenom Davis. Jedan od razloga je činjenica kako je Geena njegova supruga – nakon promašaja bračni je par snimio pristojan akcijski film u nas preveden kao “Pakleni poljubac” (scenarij filma napisao je Shane Black odgovoran za priče filmova “Smrtonosno oružje” i “Posljednji akcijski junak”). Dodao je Harlin i Samuel L. Jacksona kao partnera supruzi koja interpretira Samanthu, skromnu učiteljicu iz gradića. Samantha živi mirnim i povučenim životom i pati od amnezije – ne sjeća se detalja iz prošlosti. Spletom okolnosti Samantha se počinje sjećati – mirna učiteljica zapravo je ubojica koja radi za tajnu organizaciju. Priča filma nije pretjerano originalna, ali “Pakleni poljubac” nabijen je adrenalinom i vrhunskim akcijskim scenama.

 

7. PAKLENI VAL (Point Break) – (1991)

Puno je nostalgije u filmu redateljice Kathryn Bigelow (“Čudni dani”, “Zero Dark Thirty”, “The Hurt Locker”). Patrick Swayze je Bodhi, vođa i autoritet grupe surfera koje ostarjeli agent FBI označava kao glavne osumnjičene za pljačku banaka. Kako bi provjerio Bodhijevu ekipu mlađahni agent FBI-ja Johnny Utah infiltrira se u njihove redove i postaje Bodhijev prijatelj.

Surferi, akcija, pljačke banaka, prijateljstvo….sve se može pronaći u “Paklenom valu”. Keanu Reeves u prvoj pravoj akcijskoj ulozi izvrsno funkcionira u kombinaciji sa Swayzijem.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)