Naslovnica Akcija OSVETNIK

OSVETNIK

REDATELJ: Eli Roth
GLAVNE ULOGE: Bruce Willis, Vincent D’Onofrio, Elisabeth Shue,
TRAJANJE: 107 minuta
NAZIV ORIGINALA: Death Wish

Bruce Willis, jedan od najvažniji akcijskih junaka iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, posljednjih je godina u slaboj formi. U redu, nitko ne očekuje povratak u dane kada je Willis umirao muški u jednom od najpopularnijih akcijskih serijala, ali nekoliko posljednjih filmova u kojima je glumac nastupio potpuni su promašaj. “First Kill”, “Precious Cargo” ili “Extraction” naslovi su u kojima Willis pomalo rasprodaje ugled i ostavljaju dojam da glumac prihvaća bilo kakvu ulogu. U potrazi za filmom koji bi Willisa vratio publici i uvjerio ljubitelje Johna McClanea da glumac nije rekao posljednju akcijsku riječ došao je red na remake filma “Dead Wish” (preveden kao “Posmrtna želja”) akcijskog-trilera u kojem je osvetnika glumio Charles Bronson.
Za razliku od Bronsona koji je u filmu bio arhitekt, Willis je liječnik Paul Kersey. Vrhunski doktor koji spašava živote sa, kako uvodne minute filma pokazuju, savršenim obiteljskim životom. Kći je primljena na koledž, supruga bi trebala doktorirati – sreći i zadovoljstvu nema kraja. Međutim, tijekom jednog od noćnih dežurstava Kerseyev život postaje noćna mora. U bolnicu su dovezene njegova žena i kći – supruga je preminula dok je Jordan u komi. Dobri doktor pomaže policiji kako bi se krivci pronašli i priveli. Vrijeme prolazi, policijska istraga ne daje rezultate i Kersey odluči pronaći i kazniti krivce…

Veliku je medijsku buru podigao “Osvetnik” nakon premijernog prikazivanja u SAD-u. Redatelj Eli Roth (“Hostel”, “Koliba straha”) i scenarist Joe Carnahan (redatelj izvrsnog “Narca”) napadnuti su od nekih kritičara zbog rasizma, ali i zbog remakea koji je u potpunosti inferioran originalu stoga i promašen u ideji i realizaciji. Iako bi se u nekoliko scena moglo razgovarati o rasizmu autoru ovih redaka to i nije glavni problem filma – netko mora biti negativac i u akcijskom filmu mora biti mrtvih i ranjenih. Ako je i osvetnik sredio nekog tipa koji nije bijelac ipak se čitav film ne može ocijeniti rasističkim (ili natopljenim mržnjom i rasizmom –mada, ponavljam, neke scene su prilično diskutabilne). Nije problem filma niti karikaturalni izgled Willisa kao doktora, grozna gluma tijekom prikaza obiteljske idile i neuvjerljiva transformacija doktora u osvetnika. Ako i zbog simpatije prema svemu što je Willis napravio u karijeri i činjenice da je riječ o akcijskom filmu zanemarimo trenutke kada se doktor pretvara u neku vrstu (super)heroja koji će počistiti gradske ulice (Kersey čak ima i imitatore koji počinju borbu protiv kriminala) teško je ignorirati činjenicu da je “Osvetnik” realiziran kao velika reklama za kupovinu oružja. Svih kalibara. Čitavim trajanjem filma provlači se poruka o sustavu koji je zakazao (to i nije potpuno pogrešno – sustavi doista nekada ne funkcioniraju) i jedina je nada da sami uzmete pravdu u svoje ruke, ali prije toga se dobro naoružajte. Preispitivanje moralne i svake druge ispravnosti čina glavnog protagonista (tu je prilika da akcijski film dobije ozbiljniji podtekst i snažnije privuče interes gledatelja) redatelja ne zanima niti se želi takvim stvarima previše zamarati – važno je nabaviti oružje. Ono bi, obzirom na događaje u filmu, vjerojatno promijenilo sudbine Lucy i Jordan Kersey.

Kada doktor prelomi i nabavi oružje postaje opasan igrač za kriminalce svih vrsta – u finalu filma dom obitelji Kersey ispunjen je respektabilnim arsenalom – naravno da tada izgledi kriminalaca vrlo mali. Nikakvi.
Povezati se s likovima, suosjećati s njihovom sudbinom, ponajviše s doktorom nemoguća je misija – izgleda da je i Kersey lako i brzo prebolio tragediju. Akcije i krvavih scena “Osvetniku” ne nedostaje. Redatelj Roth je u svojim prethodnim fimovima pokazao da je kreativan kada su u pitanju scene mučenja, krvi i nasilja. Maštovitost je pokazao i u “Osvetniku” pa tako akcijski film ima nekoliko scena koje izgledaju kao iz horor filma.
Bruce is back.” – najčešće su najave za “Osvetnika”, remake filma iz 1974 u kojem je glavnu ulogu tumačio Charles Bronson. Da, Bruce se vratio u kino dvorane, ali “Osvetnik” nije bolji i(li) zanimljiviji od posljednjih Willisovih filmova. Priča o doktoru koji postaje osvetnik u mnogim je minutama tek reklama za kupovinu i nužnost posjedovanja oružja u svakom domu. Gledatelje koje navedeni detalj (i još poneki, prethodno spomenuti) ne smeta možda, ali samo možda uspiju u “Osvetniku” pronaći tragove pristojne kino zabave.

OCJENA: 4