Naslovnica Akcija RECENZIJA: 21 MOST – mostovi okruga Manhattan

RECENZIJA: 21 MOST – mostovi okruga Manhattan

859
0
Photo: Screenshot

REDATELJ: Brian Kirk

GLAVNE ULOGE: Chadwick Boseman, J.K. Simmons, Sienna Miller, Taylor Kitsch

TRAJANJE: 100 minuta

NAZIV ORIGINALA: 21 Bridges

“Pravda ima cijenu.” – Andre Davis

Trinaest godina imao je Andre Davis kada je ostao bez oca. Oca koji je bio policajac – ubijen na dužnosti. Događaj iz djetinjstva odredio je Andreov život – poput oca postaje policajac za kriminalce nema milosti. Davis preuzima slučaj krađe kokaina koja se pretvorila u krvavi obračun. Sedam policajaca je poginulo – ukraden je tek manji dio zalihe bijelog praha. Više od 500 kilograma ostalo je na mjestu zločina. Andreov nadređeni spojit će detektiva s novom partnericom Frankie Burns i vrlo brzo oni pronalaze osumnjičene. Počinje utrka s vremenom, ali i istinom jer istraga počinje otkrivati šokantne činjenice….

Ima neka superjunačka veza kada je u pitanju film redatelja Briana Kirka (epizode serija “Igra prijestolja”, “Penny Dreadful”, “Dexter”, “Carstvo poroka). Ne, ne – nema radnja i likovi “21 mosta” nikakve veze sa superjunacima, ali ljudi odgovorni za film poznata su imena kada govorimo o “Marvel” filmovima. Kao producenti potpisani su Anthony i Joe Russo koji su obilježili protekle superjunačke kino godine režirajući “Marvel” blockbustere. Početak je bio 2014. s jednim od najboljih superjunačkih filmova “Ratnik zime” – kraj se dogodio prošle godine box office rekorderom “Osvetnici: Završnica”. Slučajno (ili ipak ne?) glavnu mušku ulogu u “21 Mostu” tumači Chadwick Boseman poznat kao Black Panther, superjunak koji je nastupio u filmovima braće Russo. Upravo Boseman odnosno detektiv Andre Davis najzanimljiviji je protagonist filma..

Davis je light verzija Harryja Callahana – detektiv brz na obaraču (iako detektiv tvrdi da nikada nije pucao bez razloga) koji zbog metoda koje koristi nije omiljen kod većine kolega. Sličnosti postoje, ali više je razlika – Davisov način rada određen je događajem u djetinjstvu i on , na neki način, borbu protiv kriminala koristi kao i osvetu za smrt oca. Istodobno, Davis postaje i suprotnost ocu te njegovim životnim savjetima. Kompleksan i vrlo zanimljiv policijski lik nije dobio previše minuta filma već ubrzo postaje tek jedan od likova. Najzanimljiviji, ali ne glavni.

Photo: Screenshot

Nakon pljačke i višestrukog ubojstva policajaca Davis dobiva partnericu Frankie Burns – trenuci kada “21 most” polako, ali sigurno klizi u prosječnost i predvidljivost. Policijska ili bilo kakva druga kemija između Frankie i Davisa ne postoji. Tijekom pljačke upoznajemo bivše vojnike, danas pljačkaše Michaela i Raya. Oni će tijekom pljačke 50 kilograma kokaina (iako su pronašli pola tone, pljačkaši će uzeti deset posto) brutalno likvidirati osam policijskih službenika. Nakon njihovog nemilosrdnog obračuna s policijom gledatelj će izgubiti bilo kakvo razumijevanje prema pljačkašima (bivši vojnici bez šanse u civilnom životu).

Iako sadrži nekoliko zanimljivih i vrlo uvjerljivih akcijskih scena “21 most” ima nekoliko ozbiljnih problema zbog kojih se ne može svrstati u red vrlo dobrih ili odličnih ostvarenja. Predvidljivost radnje odnosno obrati koji su očekivani jedan je od njih. Također, redatelju nije uspjelo nijansirati karaktere protagonista na pravi, zanimljivi način – u redu, postoje trenuci u kojima vidimo dobro u negativcima i loše u onima koji bi trebali biti pozitivci, ali, iz različitih razloga, protagonisti filma neće kod gledatelja izazivati (pre)velike reakcije ili empatiju. Osim kada je riječ o akcijskim scenama.

Chadwick Boseman prvo je glumačko ime filma. Uvjerljivo najbolja i najzanimljivija interpretacija najbolje napisanog lika. J.K. Simmons odrađuje posao, Sienna Miller pomalo izgubljena…Taylor Kitsch i njegov partner Stephan James korektni.

“Not great, not terrible” – rečenica je druga Dyatlova iz televizijske serije “Černobil”. Otprilike takva ocjena odgovara filmu “21 most” – nije odlično, daleko od lošeg, ali bez velikih i(li) ugodnih iznenađenja.

OCJENA: 6

Prethodni članakRECENZIJA: MANIFESTO ili trinaest lica Cate Blanchett
Sljedeći članakRECENZIJA: NOVI PAPA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime