MEL GIBSON: 10 ODABRANIH

1. POBJEŠNJELI MAX (Mad Max) – 1979 

 

Film odnosno trilogija koju ne treba previše predstavljati. Max Rockatansky je znak raspoznavanja kada je riječ o glumačkoj karijeri Mela Gibsona. Legenda kaže da je, tada malo poznati Mel Gibson, došao na audiciju kao pratnja prijatelju s vidljivim posljedicama fizičkog obračuna od prethodne noći. Zamoljen je od strane redatelja da se ponovo pojavi kako bi ušao u izbor za ulogu. Mlađahni Gibson se vratio, pročitao tekst i…ostalo je povijest. “Pobješnjeli Max” početak je karijere velikog filmaša. Nastavak filma dovršava priču o apokaliptičnom divljem svijetu budućnosti. Završetak trilogije najslabiji je film o Maxu…

GOODTALKING recenziju možete pročitati OVDJE

 

2. GALIPOLJE (Galipoli) – (1981)

Rijetko se “Galipolje” spominje kada se spominje kada se govori o Gibsonu i njegovoj glumačkoj karijeri. Film redatelja Petera Weira  (“Svjedok”, “Društvo mrtvih pjesnika”; “Trumanov show”) zaslužuje puno više pažnje ljubitelja filma – priča o Archieju i Franku prijateljima koje će odlazak u rat isprva rastaviti da bi ih ponovo spojio u jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata snažno je i potresno svjedočanstvo ratnih stradanja te priča o prijateljstvu koje traje zauvijek. Film je nominiran za nagradu “Zlatni globus” – izašao iste godine kada i nastavak “Mad Maxa”…

 

3. SMRTONOSNO ORUŽJE (Lethal Weapon) – (1987)

Godine 1985. završio je “Mad Max” serijal – dvije godine kasnije počinje drugi, potpuno drugačiji, ali gotovo jednako uspješan i važan za glumčevu karijeru. “Smrtonosno oružje” je definicija buddy akcijske komedije. Detektivi, slučajni partneri – jedan psihotičan, rastrojeni ratni veteran koji više nema previše vjere u život (Riggs – idealna uloga za Gibsona) i drugi obiteljski čovjek, umjeren i staložen koji je too old for this shit (izvrsni Danny Glover) kreću u potragu za krijumčarima droge. Iz suprotnosti i nerazumijevanja nastat će prijateljstvo koje će trajati do 1998. godine i četvrtog filma serijala. Serijala u kojem će, između ostalih, nastupiti i Rene Russo, Joe Pesci, Chris Rock, Jet Li…

 

Recenziju filma možete pročitati OVDJE

4. ZORA OČAJNIKA (Tequila Sunrise) – (1988)

Za razliku od prethodnih filmova u “Zori očajnika” redatelja i scenarista Roberta Townea, Gibson je na krivoj strani zakona. On je Mac McKussic drug dealer koji želi pobjeći od posla i svijeta kojim je okružen. Macov najbolji prijatelj je detektiv Frescia. Dugogodišnje prijateljstvo nije na iskušenjima samo zbog života na različitim stranama zakona nego i zbog fatalne Jo Ann u koju su prijatelji zaljubljeni. Osim Gibsona u filmu nastupaju Kurt Russell, Michelle Pfeiffer i J.T. Walsh.

 

5. HRABRO SRCE (Braveheart) – (1995)

Povijesna drama koja je Gibsonu donijela Oscara za najboljeg redatelja. Osim režije Gibson je izvrstan kao William Wallace, borac za nezavisnu Škotsku. “Hrabro srce” potvrđuje kako Gibson uživa u interpretaciji likova koji su spremni učiniti sve kako obranili vlastite ideale ili ostvarili cilj (npr. osveta). “Hrabro srce” sadrži surove i realistične scene bitaka kao i trenutke koji zauvijek ostaju u mislima gledatelja (npr. Wallaceov govor prije bitke, Freedom…)

 

6. RANSOM (1996)

Gibson je milijarder Tom Mullen. Poslovno uspješan, sretno oženjen, ponosan otac. Problemi nastaju kada nestane maloljetni Mullenov sin. Ubrzo se otkriva da je dječak otet, otmičari traže otkupninu. Mullen je spreman platiti, kontaktira FBI, ali stvari kreću u neočekivanom smjeru…

“Ransom” ima izvrstan i potpuno neočekivani obrat negdje oko sredine filma – propitkivanje bogataša i njegovih postupaka nije izvedeno na spektakularan način, ali trenutak kada lovci postaju lovina te završetak filma svrstavaju “Ransom” u red filmova koji se moraju gledati. Uz Gibsona u filmu nastupaju Rene Russo, Gary Sinise i Delroy Lindo.

 

7. VRAĆANJE DUGA (Payback) – (1999)

Remake filma “Point Blank” iz 1967. godine. Ono što je u originalu bio Lee Marvin tridesetak godina kasnije je postao Mel Gibson. Nakon što je osuđen na smrt i prevaren nakon uspjele pljačke, Porter se vratio i traži svoj dio. Ne zanima ga osveta nego dio novca koji je opljačkan. Porter je spreman na sve kako bi novac dobio i vrlo brzo izaziva rat na gradskim ulicama. Redatelj filma je Brian Helgland (scenarij za “L.A. Povjerljivo” i “Mističnu rijeku”) – uz Gibsona u filmu nastupaju i Maria Bello, Kris Kristofferson i Lucy Liu. Žestok, stiliziran i nasilan film u kojem je Gibson…. cool.

 

8. BILI SMO VOJNICI (We Were Soldiers) – (2002)

U više razgovora za medije (posebno uoči premijere filma “Greben spašenih”) Gibson je istaknuo kako mrzi ratove, ali poštuje vojnike koji su u njima sudjelovali. Jedan od vojnika koje Gibson poštuje je zapovjednik Moore prema čijoj je knjizi snimljen film “Bili smo vojnici”. Gibson interpretira Moorea zapovjednika koji prvi dolazi na bojno polje i posljednji koji s njega odlazi. Film opisuje prvu bitku rata u Vijetnamu (La Drang dolina), ali i sporednu priču u kojoj Julie Moore (supruga zapovjednika) postaje dostavljačica obavijesti o poginulim vojnicima koje se dostavljaju njihovim obiteljima. Film koji pokušava bitku i rat sagledati iz pozicije obje zaraćene strane. Žestok i brutalan prikaz rata u kojoj, osim Gibsona, nastupaju Madeleine Stowe, Sam Elliott i Barry Pepper.

 

9. DVA LICA ZAKONA (Dragged Across Concrete) – (2018)

 “Dva lica zakona” je film, buntovnik koji sadržajem, načinom izvedbe i oblikovanjem likova ide kontra mnogim aktualnim kino filmovima (blockbusterima). Film traje 160 minuta, polagano razvija priču, fokusiran je na likove. Zahlerova režije nije nervozna i bučna, ne umanjuje važnost protagonista filma. Likovi su ranjivi , imaju mana, žele bolji život. Zahlerovi protagonisti razgovaraju, jedu, kombiniraju (urnebesni su matematički proračuni Ridgemana u trenucima dok meci lete na sve strane). Izgledaju i ponašaju se opipljivo životno – baš onako kako to pre(često) u filmovima likovi to ne rade. Likovi u filmu preziru političku korektnost i ona im prilično ide na živce. Gibson i Vince Vaughn vrlo dobro funkcioniraju kao detektivski par. Jedan od najboljih filmova posljednjih godina.

 

10. MAVERICK (1994)

Filmska obrada televizijske serije. Gibson je Maverick, kockar i varalica koji želi nastupiti na velikom poker turniru. Problem je tri tisuće dolara koje Maverick mora imati kako bi postao sudionikom turnira. Maverick prihvaća pomoć nepredvidljive Anabelle koja je jednako opasna kao partnerica i protivnica. Originalni Maverick James Garner nastupa u ulozi šerifa (sjajna uloga starog rutinera) i izvrsno nadopunjuje glumačku ekipu. Šarmantan, zabavan i duhovit vestern.

Nešto kao Honorable Mention:

– Patriot

– Conspiracy Theory

– Misteriozni znakovi

– Čovjek bez lica

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)