AUTORI SERIJE: Tom McCarthy, Alex Metcalf
GLAVNE ULOGE: Russell Crowe, Sienna Miller, Seth MacFarlane, Annabelle Wallis, Naomi Watts, Simon McBurney
TRAJANJE: 1 sezona, 7 epizoda
NAZIV ORIGINALA: The Loudest Voice 

 

“Znam što će ljudi reći o meni. Mogu vam odabrati riječi: desničar, paranoičan. debeo. Neću ih poreći.” – Roger Ailes

 

Na ovogodišnjoj dodjeli “Oscara” najveći je gubitnik postao film “Čovjek iz sjene” (Vice). Od osam nominacija potvrđena je tek jedna u kategoriji nevažnoj za filmsku biografiju Dicka Cheneyja (najbolja šminka i frizura). Film zapravo i nije zaslužio više, ali mora se priznati nekoliko vrlo zanimljivih, intrigantnih trenutaka. Jedan od njih je trenutak kada kamera prikazuje potpredsjednika Cheneyja i njegove suradnike u trenutku kada su saznali za terorističke napade 11.09.2001 godine. Šok, nevjerica, strah…mogu se vidjeti na licima svih osim jednog čovjeka koji je nakon što je čuo vijest i brzo analizirao situaciju pronašao, kako narator u filmu kaže, priliku. Mogućnosti za provođenje političkih ideja, točnije politike straha kako je planove Dicka Chaneyja nazvao jedan američki novinar i, nešto kasnije, konačni obračun sa Sadamom Husseinom. Teroristički napadi ugasili su živote 2996 Amerikanaca (više od 6000 ranjenih), promijenili su svijet u mnogim stvarima. Kako bi ostvarili političke i vojne ciljeve Bushu i Cheneyju bila je potrebna i medijska podrška. Trenutak kada dolazimo do glavnog protagonista televizijske serije “Najjači glas” – osnivaču i dugogodišnjem prvom čovjeku “Fox Newsa” Rogeru Ailesu. Republikancu koji je, kao i Cheney, iskoristio priliku….

Radnja serije temeljena je na knjizi “The Loudest Voice in the Room” Gabriela Shermana objavljenoj 2014 godine (detalji oko nastanka knjige mogu se pronaći u seriji). Pisac ovih redaka knjigu pročitao nije, ali treba spomenuti da serija, suprotno najavama, nije biografija, životna priča Rogera Ailesa. Ona je priča o Ailesu od osnivanja “Fox Newsa” (tada je Ailes bio u šestom desetljeću života) do njegove smrti. Šteta što se radnja fokusira samo na spomenuto razdoblje – Ailes je bio uključen u izborni stožer Richarda Nixona (tada je imao 28 godina), radio je za Ronalda Reagana kao i George W. Busha na stranačkim izborima republikanaca. Navedenih događaja nema u seriji, ne znamo detalje otkaza koje gledamo u prvoj epizodi. Izostanak spomenutih detalja ne daje potpunu priču o Ailesu, ali ostaje dovoljno razloga za gledanje “Najjačeg glasa”….

Godina je 1995 – Roger Ailes upravo je dobio otkaz, napušta CNBC, ali neće dugo biti bez posla. U dogovoru s medijskim magnatom Rupertom Murdochom kreće u osnivanje “Fox Newsa”. Vrijeme u kojem je, kada su u pitanju televizijski programi s informativnim sadržajem, dominantan CNN, ali Murdoch i Ailes znaju da ima prostora za još (barem) jedan program. Početna je ideja bila da “Fox News” bude nešto poput tabloidne tv odnosno televizijska verzija engleskog lista “The Sun” (koji je, nije nevažno, u vlasništvu Murdocha). Međutim, Ailes je odlučio drugačije – “Fox News” je postao glas konzervativne, desne Amerike koja nije imala takav medij. Ailesova je logika bila jasna – ne zanimaju nas gledatelji CNN-a nego ona polovica Amerike koja nema svoju televiziju. “Fox News” je postao ono što je Ailes želio i planirao, ostalo je povijest….
Govorimo ljudima ono što žele čuti” – napomenut će Ailes nekoliko puta tijekom serije (kasnije će Ailes prepoznati i podržati političara koji govori ono što narod želi čuti – riječ je o Donaldu Trumpu).

Njegov koncept i ideja informativnog programa pokazala se točna i stvorila je jedan od najmoćnijih informativnih programa na svijetu. Za vladavine Rogera Ailesa “Fox News” najgledaniji program tijekom 14 godina, stvoren je moćan informacijski div. Da, Roger Ailes bio je spretni vizionar kada je posao u pitanju. No, ovdje prestaju pozitivne stvari kada je Ailes u pitanju – poslovni uspjeh ima tamnu stranu koja je bitno utjecala na izgled medija danas. Društvenu i političku moć koju je stekao uspjehom “Fox Newsa” Ailes je koristio kako bi zataškao ucjene, zataškavanje, davanje mita i višegodišnja seksualna zlostavljanja zaposlenica tvrtke koju je vodio (upravo su optužbe odnosno javno raskrinkavanje Ailesa kao zlostavljača bile početak njegovog kraja).

Republikanac po političkim uvjerenjima Ailes je bio čovjek kojeg su mnogi republikanci prezirali (eto sličnosti sa Trumpom). Čovjek koji nije prihvaćao ljude drugačijeg svjetonazora, boje kože ili bilo kakvu različitost  – svoje stavove, razmišljanja i uvjerenja ugradio je u program informacijskog diva. Poluinformacije, dezinformacije ili laži – Ailesu nije bilo važno, važna je gledanost i obračun protiv prokletih liberala i neprijatelja SAD-a. Okolnosti su Ailesu išle na ruku – za vojnu intervenciju u Iraku tadašnja je politika trebala medijsku podršku. Pronašla je potporu u “Fox Newsu” i Ailes postaje kućni izvjestitelj tadašnje vlasti. Čovjek koji je prvi dobivao vijesti i pravo na ekskluzivu. Imao je novac, medije i političku podršku – da, Roger Ailes bio je moćan i opasan čovjek.
Način izvještavanja, tajne i laži kojima se služio “Fox News” promijenili su novinarstvo, zanimanje novinar izgubilo je dobar dio digniteta i poštovanja. Serija prikazuje kako istraživanje i vjerodostojnost postaje nevažno – važno je objaviti vijest koja podiže gledanost i izaziva reakciju. Bombastični naslovi iza kojih nema sadržaja, priče koje to zapravo i nisu, vijesti od kojih se većina ne pamti duže od dan-dva. Istina, poluistina, glasina ili laž, manje je važno. Nasljeđe “Fox Newsa” i takvog “novinarstva” može se pronaći i danas. Ne samo u američkim medijima.

Serija ulazi iza kulisa “Foxa” te prikazuje snažnu povezanost medija i politike. Ailes je medijski sponzorirao političku opciju koju je podržavao (stvari se radikalno mijenjaju kada Obama pobjeđuje na izborima – tada “Fox News” postaje žestoki kritičar predsjednika) dok je politika omogućila Ailesu da bude prvi na izvoru informacija. Ovog puta onih pravih, ne lažnih.

U takvom odnosu snaga nije jednostavno oduprijeti se zlostavljaču kao što je Ailes. Tijekom godina mnoge su žene postale njegove žrtve – dugo je Ailes uspješno skrivao istinu. Neke su odustajale zbog straha, kod nekih je šutnju kupovao – suprotstaviti se čovjeku s toliko moći hrabra je i nimalo jednostavna odluka. Ipak, jedna je žena bila hrabra i lavina optužbi se pokrenula. Zanimljivo je pratiti ponašanje Ruperta Murdocha čovjeka nadređenog Ailesu – dok su stvari funkcionirale i donosile ogromnu zaradr te “Fox News” nije bio u opasnosti od ostalih je stvari koje su se događale okretao glavu. U trenucima kada počinju stizati optužbe stvari se dramatično mijenjaju. Kompanija je ugrožena i treba riješiti problem. Čak i ako je njegovo ime Roger Ailes.

Neprepoznatljivi Russell Crowe izvrstan je u ulozi Rogera Ailesa. Dokumentarni snimci otkrivaju koliko je Crowe uvjerljiv u interpretaciji glavnog protagonista serije. Vrlo dobre uloge ostvarile su Naomi Watts i Anabelle Wallis te Seth MacFarlane koji je iznenađujuće dobar u interpretaciji Ailesovog čovjeka od povjerenja Briana Lewisa.
“Najjači glas” prikazuje dio životne priče Rogera Ailesa koji se odnosi na osnivanje i rad u “Fox Newsu”. Čovjek koji je promijenio informativni televizijski program i televizijsko novinarstvo stekao je ogromnu medijsku, financijsku i političku moć koju je (zlou)potrebljavao za realizaciju vlastitih, ali i tuđih planova. Mito, prisluškivanja, uhođenja, ucjene dio su načina na koji je radio Roger Ailes. Karijera dugogodišnjeg seksualnog zlostavljača završila je kada je jedna od njegovih žrtava odlučila progovoriti i na sudu potražiti pravdu.
Posljedice odnosno nasljeđe novinarstva i televizije kakvog je zamislio i u djelo provodio Roger Ailes prisutne su i danas – ne samo u američkim medijima. Koliko je ono pozitivno ili negativno? Prosudite sami….

 

One Comment

  1. Vanja Reply

    Ailes je doslovno lik o kojemu McAvoy stalno priča u redakciji (ne mora nužno imati ime), upravo stvar koja je novinarstvo dovela na loš glas, tj. i ljude “poučila” da biraju informacije kakve žele, ne kakve jesu, a Roger Ailes je to vrlo dobro znao, to se i danas osjeti u svim medijskim segmentima čak i na našim prostorima, nije to novost.
    Ali na stranu sve, kako je Crowe odradio ulogu, nakon tri epizode sam se prisiljavala gledati i dalje. Predobro, to zbilja svima preporučujem (tko je volio Redakciju, obavezno štivo mada ni blizu ugodno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)