Naslovnica 10 Odabranih MARLON BRANDO – 10 ODABRANIH

MARLON BRANDO – 10 ODABRANIH

1973
0
Photo: Paramount Pictures

Marlon Brando za mnoge je najveći glumac u povijesti. Impresivna filmografija, privatni život ispunjen usponima i padovima – glumačka ostvarenja koja se ne zaboravljaju. Nevjerojatna je snaga glumačkog izražaja Marlona Branda – većina likova koje je interpretirao imaju nešto Brandovo. Nešto iz njegovog privatnog života, karaktera, razmišljanja. GOODTALKING Vam donosi 10 odabranih filmova velikog umjetnika…

1. KUM (The Godfather) – (1972)

 

Photo: Paramount Pictures

 

“I’m gonna make him an offer he can’t refuse.” – Don Vito Corleone

Kolika je stvarna veličina “Kuma” i Branda kao mafijaškog šefa Vite Corleonea? “Kum” je redovito u vrhu top lista najboljih filmova svih vremena. Saga o obitelji Corleone prikazuje način funkcioniranja mafije i sadrži veliki broj izvrsnih glumačkih ostvarenja. Najimpresivnija izvedba je Brandova – glumac se pretvorio u mafijaša, Vito Corleone postao je prva asocijacija kada se spominju mafijaške obitelji i njihovi šefovi. Roberto Saviano u knjizi “Gomorrah” (autor je zbog iznošenja detalja o poslovanju mafije pod stalnim nadzorom talijanske policije odnosno Karabinjera) spominje kako je dio mafijaša opsjednut likom Vita Corleonea i nastoji oponašati njegov lik i djelo. Podatak koji dovoljno govori o uvjerljivost Brandove izvedbe. Glumac je nagrađen Oscarom, ali nagradu je odbio primiti – na dodjelu je poslao Sacheen Littlefeather kako bi upozorio na katastrofalan tretman Indijanaca na filmu i televiziji.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

2. TRAMVAJ ZVAN ČEŽNJA (A Streetcar Named Desire) – (1951)

Photo: Warner Bros.

“Stellaaaaaa” – Stanley Kowalski

“Tramvaj zvan čežnja” adaptacija je istoimene kazališnog komada Tennesseeja Williamsa, film je osvojio četiri”Oscara”. Redatelj Elia Kazan pažljivo je birao glumačku ekipu i oduševio se kada je vidio Branda – idealnog za ulogu divljeg, surovog i sirovog Stanleyja Kowalskog. Brando je u lik Kowalskog ugradio dio vlastite životne priče – uvjerljivosti filma doprinijela je i netrpeljivost između Vivien Leigh i Branda tijekom snimanja filma. S obzirom na činjenicu da je odnos Leigh i Branda važan za film uzajamna “simpatija” između glumaca osjetila se u interakciji između likova.  Brando je nominiran za Oscara (nagradu je odnio Bogart za ulogu u “Afričkoj kraljici), ali nagrada nije pobjegla Vivien Leigh. Treba spomenuti i izvrsnog Karla Maldena u ulozi života (Harold Mitchell).

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

3. APOKALIPSA DANAS (Apocalypse Now) – 1979

“I’ve seen seen horrors…horrors that you’ve seen.” – Walter E. Kurtz

Probijanje budžeta, orgije alkohola i droge, samovolja glumaca…. sve je nagovještavalo katastrofu. Problemi tijekom produkcije i snimanja “Apokalipse danas” izgledali su veliki, preveliki da bi konačni proizvod izgledao (barem) pristojno. U takvu sliku uklopio se i Brando – na snimanje je došao nepripremljen, nije pročitao knjigu prema kojoj je film snimljen (“U srcu tame” Josepha Conrada), s viškom kilograma. Jedini razlog zbog kojeg je Brando došao na snimanje je milijun dolara dogovorenog honorara za nastup u filmu. Puno toga je u interpretaciji pukovnika Kurtza Brando (uz dopuštenje Coppole) improvizirao – rezultat znamo: “Apokalipsa danas” pripada u red najboljih filmova u povijesti. Brando je izvrstan (pukovnikovi monolozi o ratu i “užasima koje je vidio” pripadaju najboljim trenucima filma), ali treba spomenuti i ostale članove glumačke ekipe koji su napravili izvrstan posao (Martin Sheen, Robert Duvall, Dennis Hopper….)…

4. NA DOKOVIMA NEW YORKA (On the Waterfront) – (1954)

 

Photo: Mptvimages.com

“You think you’re God Almighty, but you know what you are? You’re cheap, lousy, dirty, stinkin mug!” – Terry Malloy

Tri godine nakon suradnje na filmu “Tramvaj zvan čežnja” redatelj Kazan ponovo je spojio Branda i Karla Maldena – ime filma je “Na dokovima New Yorka”. Film je osvojio osam Oscara (jedan od zlatnih kipića otišao je u Brandove ruke) i ostvario veliki uspjeh kod publike. Ako ste gledali televizijsku seriju “Žica” onda se sigurno sjećate druge sezone koja se, većinom, odigrava na dokovima Baltimorea. Sličnost između sezone serije i Kazanova filma nisu samo dokovi – poput serije i film je nastao na temelju novinarskih zapisa i istraživanja. Organizirani kriminal i korupcija teme su kojima se bave film i serija. Brando odnosno Terry Malloy glavni je protagonist priče o iskupljenju i borbi malog čovjeka protiv nepravde i mafijaških metoda.

5. POSLJEDNJI TANGO U PARIZU (Ultimo tango a Parigi) – (1972)

Photo: MGM

“Beauty of mine, sit before me. Let me peruse you and remember you….always like this.” – Paul

“Posljednji tango u Parizu” pratile su, zapravo i danas prate, kontroverze. Film Bernarda Bertollucija priča je o Paulu i Jeanne koji se u gradu ljubavi i svjetlosti (o Parizu je riječ) upuštaju u divlju i nekontroliranu seksualnu vezu. Paul je stariji, Amerikanac udovac pomalo razočaran životom – Jeanne je mlađa, Parižanka pred kojom je život. Eksplicitne scene seksa glavni su razlog kontroverzi i prašine koju je film podigao. Nakon snimanja filma u javnost su izašli i detalji o ponižavajućem redatelja i Branda prema glavnoj glumici Mariji Schneider. Film u kojem se izmjenjuju scene seksa i vječna pitanja o ljudskom postajanju, ljubavi i životu. Nekoliko Paulovih priča koje slušamo tijekom filma stvarni su događaji iz glumčeva života.

6. DIVLJAK (The Wild One) – (1953) 

 

Photo: Screenshot

“It begins here for me – on this road.” – Johnny Strabler

Johnny Strabler prvi je čovjek bande na motorima, delinkvent i, kako je kritičar zapisao buntovnik bez razloga prije nego je James Dean postao buntovnik. Strabler i njegova ekipa u sukobu je sa suparničkom bandom (vođa im je Chino kojeg glumi Lee Marvin) – zbog sukoba najviše trpe stanovnici lokalnog gradića. Policija je nemoćna i neodlučna, ali stvari se mijenjaju zbog….jedne djevojke.
“Divljak” je zbog subverzivnosti, nasilja i opasnim prikazom mladeži zabranjen u Velikoj Britaniji. Dugih četrnaest godina nakon premijere film je skinut s crne liste i prikazan u Londonu. Film koji izgleda kao vestern, ali s kaubojima na motorima.

7. MLADI LAVOVI (The Young Lions) – (1958) 

 

Photo: Screenshot

I wish i was back in Austria. I wish i was back in the snow…in the winter…in the mountains..” – Christian Diestl

Adaptacija istoimenog romana Irwina Shawa okupila je izvrsnu glumačku ekipu – osim Branda u filmu nastupaju Dean Martin, Maximilian Schell i Montgomery Clift. Radnja filma bavi se Drugim svjetskim ratom kroz tri glavna lika – jedan od njih je Christian Diestl (Brando) koji se prijavio u vojsku nacističke Njemačke duboko vjerujući u patriotizam i kako radi pravu stvar. Međutim, kako vrijeme u prolazi Diestl je svjedok događaja na bojišnici i unutar vojske zbog kojih gubi vjeru u nacistički režim i čitavu domoljubnu priču. Film je izazvao veliku pažnju i burne reakcije publike (najžešće ratne scene izbačene su iz kino verzije filma), ali ovoga puta ne zbog lika kojeg tumači Brando. Prašinu je podigao lik Noaha Ackermana, američkog Židova koji u američkoj vojsci trpi uvrede i maltretiranje. Antisemitizam u američkoj vojsci koji se događa u vrijeme Drugog svjetskog rata. “Mladi lavovi” drugačije pristupa ratnoj tematici i zbog toga je vrijedan gledanja. U redu, ne samo zbog drugačijeg pristupa već i zbog glumačke ekipe koju predvodi Marlon Brando.

8. VIVA ZAPATA ! (1952) 

 

Photo: Screenshot

“With your permissiona, my President, we make our tortillas with corn, not patience.” – Emiliano Zapata

Ponovo Brando i Elia Kazan – još jedna nominacija za Oscara (godina u kojoj je pobijedio Gary Cooper za ulogu šerifa u filmu “Točno u podne”). Brando je revolucionar, meksički pobunjenik Emiliano Zapata. Radnja filma prati Zapatinu životnu priču s naglaskom na revoluciju usmjerenu diktatorskog režima Porifirija Diaza. Kazan i ekipa filma vrlo brzo nakon premijere napadani su zbog romantiziranja glavnih protagonista te povijesnih netočnosti, ali “Viva Zapata!” bio je veliki kino hit potvrđen s pet nominacija za “Oscara” – među nominiranima bio je i Brando (nagradu je odnio Gary Cooper za ulogu šerifa u filmu “Točno u podne). Oscara je osvojio Anthony Quinn za interpretaciju Eufemija Zapate.

9. JULIJE CEZAR (Julius Cesar) – 1953 

 

Photo: Screenshot

“Et tu, Brute? Then fall, Caesar!

Godine 1953 redatelj Joseph L. Mankiewicz (“Sve o Evi”, “Cleopatra”, “Sleuth”…) odlučio je prema književnom predlošku Williama Shakespearea snimiti film o Juliju Cezaru. Priča je poznata – Cezar, Brut, Marko Antonije i visoka politika u Rimskom carstvu. Brando uspješan u ulozi Marka Antonija (nova nominacija za Oscara – ovoga puta Brando je izgubio od Williama Holdena) – u filmu nastupa i James Mason.

10. POBUNA NA BRODU BOUNTY (Mutiny on the Bounty) – (1962)

 

Photo: mptvimages.com

“There’ ll be no more killing abroad this ship, not even captain Bligh.” – Fletcher Christian

Vjerojatno bi deseti, posljednji film na listi mogao biti i neki drugi projekt iz filmografija Marlona Branda, ali sve ono što se događalo na snimanju pokazuje koliko su, kada je Brando u pitanju, život i film bili isprepleteni. Brando je nekoliko puta istaknuo kako prezire određene ljude i pojave u Hollywoodu – dio tog prezira i kao i razlog zašto je smatran najvećim divljakom u tvornici snova tog vremena pokazao je na snimanju “Pobune na brodu Bounty” filma temeljenog na istinitim događajima. Priča kaže da je zbog neprofesionalnog ponašanja glavnog glumca Carol Reed dao otkaz. Naslijedio ga je Lewis Milestone – sukobi su se nastavili, ali je Milestone uspio završiti film. Glumac Richard Harris opisao je rad na filmu kao najgore filmsko iskustvo – Brando je više puta mijenjao scenarij, dolazio na snimanje nepripremljen ne znajući dijaloge – mnoge rečenice koje izgovara u filmu stvar su improvizacije. Film je probio budžet i kasnio u kino dvorane – unatoč svemu konačni je proizvod prilično dobar i postao je hit u kino dvoranama. Na kraju priče o Brandu i Bountyju – glumac se nekoliko mjeseci nakon premijere filma oženio Taritom Teriipijom glumicom koja u filmu interpretira Maimiti. Brando i Tarita upoznali su se na snimanju filma…

BONUS FILM:

Za sve ljubitelje Marlona Branda i njegove filmografije velika preporuka za dokumentarni film “Poslušaj me, Marlon”. GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

Prethodni članakSTRANGER THINGS – SEZONA 3
Sljedeći članakBIJELAC RICK
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime