REDATELJ: Bradley Cooper
GLAVNE ULOGE: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Dave Chappelle
TRAJANJE: 135 minuta
NAZIV ORIGINALA. A Star Is Born 

 

Jack: Hey
Ally: What?
Jack: I just wanted to take antoher look at you.

 

S obzirom na kameleonske transformacije na sceni, ali i izvan nje bilo je pitanje vremena kada će Stefani Joanne Angelina Germanotta poznatija kao Lady Gaga uploviti u glumačke vode. Pjevačica, modna dizajnerica, tekstopisac i plesačica glumačku je karijeru gradila diskretno, polako, ali sigurno. Prije nego se proslavila glazbenim hitovima pojavila u sceni televizijske serije “Obitelj Soprano”. Nastavila je pjevačica glumačku karijeru nakon potvrđenog zvjezdanog statusa – sporednim ulogama u filmovima “Machete ubija” (La Camaleon), “Muppeti u bijegu” i “Sin City: Vrijedna ubojstva” i televizijskoj seriji “Američka horor priča”. Nastupi u spomenutim filmovima i serijama bile su zagrijavanje za prvu, pravu glavnu ulogu. Trenutak je stigao nastupom Lady Gage u filmu koji, za njenu glumačku karijeru, nosi naslov simboličnog značenja -“Zvijezda je rođena”.
U razgovorima uoči početka prikazivanja filma Lady Gaga napomenula je kako se između nje i Bradleya Coopera dogodila instant chemistry. Ne, nije mislila isključivo na snimanje filma već se kemija dogodila tijekom prvih susreta, dogovora o realizaciji projekta. Iako je nekima njena izjava izgledala kao čisti reklamni trik u službi privlačenja publike u kino dvorane konačni proizvod potvrđuje suprotno. Kemija, bez koje bi film bio prazan uspješno je i iznimno uvjerljivo prenesena na filmu. Bez obzira radi li se o pjevačkim nastupima, trenucima borbe protiv demona ili romantičnim scenama Cooper i Lady Gaga funkcioniraju savršeno, nadopunjuju se i izvlače ono najbolje iz sebe, ali i glumačkog partnera/partnerice. Ne odnosi se njihova kemija isključivo na dijaloge – puno je stvari rečeno neverbalnom komunikacijom, izrazima lica (npr. prvi zajednički nastup Ally i Jacka). Nevjerojatno je koliko dobro se oboje snalaze na gostujućem terenu – Cooperov trud (pripremajući se za film glumac je 18 mjeseci odlazio na satove pjevanja) i želja da nije inferioran glumačkoj partnerici u pjevačkim dionicama vidi se u svakom nastupu. Zajedničkom ili samostalnom. Glumica Lady Gaga je senzacionalna – čini se kao da iza sebe ima desetke glavnih uloga. Uloga Ally početak je, vrlo vjerojatno, iznimno uspješne glumačke karijere.

“Zvijezda je rođena” film je o glazbi, show businessu i poremećenim obiteljskim odnosima, ali prije svega o ljubavi. Ljubavi koja se dogodila slučajno, iznenada. Ljubavi između ostarjele pjevačke zvijezde koja tamni izmučena porocima, demonima prošlosti i dubokoj usamljenosti i mlade talentirane umjetnice koja ne može pronaći komadić slave koju zaslužuje. Njihov je susret slučajan, ljubavi i osjećaji snažni, ali, kako vrijeme prolazi, njihova ljubav postaje prokletstvo. Ally i Jack kompleksni su likovi, takav je i njihov odnos – prepun uspona i padova. Bez obzira kakve trenutke ljubavne priče proživljavaju glavni protagonisti gledatelj je povezan s glavnim likovima, njihovim sudbinama. Najveća zasluga za gledateljevu empatiju prema protagonistima pripada redatelju, glumcu Bradleyu Cooperu (“Zvijezda je rođena” prvijenac je američkog filmaša) te njegovoj partnerici Lady Gagi.
U pozadini ljubavne priče Ally i Jacka, redatelj se bavi i tamnom stranom glazbene industrije. Pored slave, popularnosti i novca koje donosi skriva se čudovište koje ljude, često, tretira poput stvari, sredstva za okretanje novca. Milosti nema i samo će najsnažniji uspjeti doći na vrh i, što je ponekad teže, na njemu ostati.
Puno je detalja, situacija u priči o Ally i Jacku koji su dio života, stvarni, proživljeni. Neki se odnose na ljubavnu priču, neki ne – gledatelj će pronaći nešto poznato. Ispod površine filma na kojoj je ljubavna priča skriva se, između ostalog, priča o (ne)realiziranom talentu. Osobama koje darovitost nisu mogle realizirati zbog stvari koje s talentom nemaju veze. Ally je imala Jacka koji je njen talent prepoznao i podržao na pravi način. No mnogi svojeg Jacka dočekali nisu. Ne samo kada je glazba u pitanju.

Posebno poglavlje zaslužuje glazba, pjesme koje izvode Ally i Jack. Većinu tekstova napisao je Cooper, u stvaranju nekih, baš kao i u filmu, sudjelovala je i Lady Gaga. Većina pjesama koje slušamo u filmu izvedene su pred živom publikom i zvuče izvrsno. Ono što soundtrack “Zvijezda je rođena” razlikuje od velike većine filmova je činjenica da su pjesme odnosno tekstovi radnja filma i(li) opisuju likove. Tekstovi pjesama se odnose na glavne protagoniste, opisuju njihova duševna stanja i životne situacije – glazba i pjesme nisu pratnja scenama. One su dio priče o Ally i Jacku. Neki od najemotivnijih i najsnažnijih trenutaka filma upravo se odnose na pjevačke dionice (prvi zajednički nastup i “Shallow”, finale filma i “I’ll Never Love Again”). Malo je filmova u kojima je glazba važan segment priče kao što je slučaj s debitantskim redateljskim ostvarenjem Bradleya Coopera.

“Zvijezda je rođena” potvrđuje da remake, obrada starih tema nije promašena ideja ako se realizira na pravi način. Redateljski prvijenac Bradleya Coopera ljubavna je priča koja pršti emocijom i izvrsnom glazbom. Izvrsne glumačko-pjevačke izvedbe te bolno uvjerljiva kemija između Coopera i Lady Gage najvažniji su, ne i jedini, razlog zbog kojeg je “Zvijezda je rođena”, zasad, najbolje što se moglo pogledati u kino dvoranama godine 2018.

OCJENA: 10

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)