REDATELJ: Marc Webb
GLAVNE ULOGE: Chris Evans, Mckenna Grace, Octavia Spencer, Jenny Slate, Lindsay Duncan
TRAJANJE: 101 minuta
NAZIV ORIGINALA: Gifted 

 

“On je dobra osoba. Želio me i prije nego što sam postala pametna.” – Mary Adler

 

Prvi je dan škole na Floridi. Mary Adler sprema se na susret s učiteljicom i školskim kolegama. Sprema, ali ne želi ići. Željela bi ostati tamo gdje se najbolje osjeća u društvu osobe s kojom se najbolje slaže. Koju najviše voli. Mary najviše voli biti kod kuće u društvu ujaka Franka. Frank je samac, od rođenja brine za Mary – društvo ima radi i jednooki mačak Fred. Frank inzistira na školi, Mary ne želi ići. Strah od novog okruženja kod djevojčice je potenciran zato što je Mary drugačija. Posebna. Genijalna. Nevjerojatno pametna djevojčica sposobna riješiti najteže matematičke zadatke i dobro se snalazi u rješavanju ekonomsko-političkih problema na globalnoj razini. Upravo zbog dara i genijalnosti Mary ne želi u školu – njena genijalnost i različitost često izazivaju nepovjerenje i(li) nerazumijevanje. Djevojčica kreće u školu i ubrzo njenu darovitost primjećuje učiteljica Bonnie….

Prije nekoliko mjeseci Chris Evans objavio je rastanak s Osvetnicima odnosno likom Stevea Rogersa poznatijeg kao Kapetan Amerika. Posljednji film u kojem bi Evans trebao uskočiti u kostim superheroja (mada Evansov rastanak s Steveaom Rogersom treba uzeti sa zadrškom – Daniel Craig je govorio kako će prije prerezati vene nego ponovo glumiti Bonda pa je prije nekoliko tjedana potvrdio još jedan, navodno, posljednji nastup u ulozi popularnog špijuna) trebao bi se dogoditi iduće godine kada ćemo saznati sudbinu superjunaka pretvorenih u prah i pepeo. Kako će karijera izgledati nakon godina superjunačkih filmova?

Jedan dio odgovora mogao se vidjeti još u “Snowpierceru” iz 2013 godine – drugi dio može se vidjeti u “Nadarenoj”. Evans želi glumački pobjeći od superjunačkih izdanja i okušati se u različitim ulogama i filmovima različitih žanrova. Sudeći prema nastupima u navedenim filmovima za Evansa ima života i poslije Kapetana Amerike.

Evans i malena McKenna Grace odnosno Frank i Mary Adler nose film. Interakcija između glavnih, najvažnijih likova filma pogođena je na pravi način, odmjerena i uvjerljiva. Razgovori, trenuci kada su ujak i nećakinja sami te razgovaraju o običnim stvarima životni su, puni glumačke energije i često emotivni. Odnos Franka i Mary, unatoč njenim dječjim godinama i međusobnoj ljubavi, kompleksan je i kompliciran. Ne zbog njih koliko zbog okolnosti, događaja unutar obitelji. Frank i Mary, iz različitih su razloga, na neki način tragični likovi, traumatizirani prošlošću, ali imaju jedno drugo (u redu i živopisnog mačka Freda). Njihov odnos, ljubav i povezanost dolaze do iskušenja zbog Maryne darovitosti, genijalnog uma. Talent primjećuju svi – od dobronamjerne učiteljice do bake koja čije namjere i nisu dobre. Zapravo, ona je u Mary prepoznala priliku za ostvarivanje vlastitih, neostvarenih ambicija.

 

Photo: Wilson Webb

Redatelj Marc Webb ( “500 dana ljubavi”, “Čudesni Spider-Man”) prikazao je koliko različitost može biti težak teret za osobu, u slučaju “Nadarene” djevojčicu, i osobe iz njene okoline. Za razliku od mnogih sličnih projekata, glavna junakinja filma nije različita od okoline zbog bolesti i(li) psiho-fizičkih problema – ona je drugačija zbog iznimne inteligencije i talenta – najviše onog za matematiku. Međutim, životne okolnosti su takve da Mary želi sakriti genijalnost, talent samo da bi mogla normalno živjeti. Kroz priču filma redatelj diskretno provlači poruku o potrebi razvijanja talenata i darovitosti kod najmlađih, ali uz poruku da riječ o djetetu. Djevojčici koja, unatoč iznimnim intelektualnim sposobnostima, mora živjeti djetinjstvo kakvo zaslužuje.
“Nadarena” sadrži nekoliko dirljivih, emotivno snažnih scena. Jedna za duže pamćenje nakon završetka filma je odlazak Franka i Mary u društvu najbolje prijateljice Roberte (sveprisutna, ali nenametljiva  Octavia Spencer) u rodilište. Zašto je Frank odveo sedmogodišnju djevojčicu i prijateljicu u rodilište ostavljam Tebi dragi čitatelju/čitateljice da otkriješ.

“Nadarena” nije filma bez mana; kada je radnja fokusirana na Mary i Franka i njihove prijatelje, okolinu film puno bolje funkcionira nego kada je priča usmjerena na Franka i baku Evelyn. U nekim trenucima može se osjetiti predvidljivost kao i neujednačenost cjeline. Bez obzira na spomenute detalje “Nadarena” je pozitivno filmsko iskustvo koje vrijedi doživjeti. Film koji na prepad osvaja gledatelja – glavni razlog su Frank i Mary odnosno vrlo dobra glumačka izdanja Chrisa Evansa i malene McKenne Grace.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)