Naslovnica Drama FILMSKE ZVIJEZDE ŽIVE VJEČNO

FILMSKE ZVIJEZDE ŽIVE VJEČNO

1785

REDATELJ: Paul McGuigan
GLAVNE ULOGE: Jamie Bell, Annette Bening, Julie Walters, Vanesa Redgrave, Stephen Graham
TRAJANJE: 105 minuta
NAZIV ORIGINALA: Film Stars Don’t Die In Liverpool

“Izgledaš prelijepo Gloria. Sada i zauvijek.” – Peter Turner

Stalna prisutnost medija, društvene mreže kojima se informacija širi velikom brzinom kao i posljednji skandali povezani s optužbama za seksualno zlostavljanje i(li) uznemiravanje često kod nekih ljubitelja filma izazivaju nostalgiju za starim, dobrim vremenima u kojima su glumačke figure, kako oni tvrde, bile moralnije, nesklone skandalima, normalne osobe. Nostalgija često može prevariti – u Hollywoodu je uvijek bilo zvijezda i “zvijezda” sklonih skandalima (onim ozbiljnima, ali i onima koje ponekad znaju stvoriti i(li) preuveličati mediji). Jedna od njih bila je i Gloria Graham koja je najbolje uloge ostvarila u noir filmovima. Njeni partner bili su, između ostalih, Bogart i Sterling Hayden – uspjela je Gloria Graham osvojiti Oscara za najbolju sporednu ulogu (“Grad iluzija”). Originalna snimka dodjele prikazana je na kraju filma – Gloria je zlatni kipić primila na vrlo originalan način. Respektabilna glumačka karijera bila je opterećena sukobima na snimanju (s redateljima, ali i drugim članovima filmskih ekipa) pa je glumica vremenom označena kao teška za suradnju i polako, ali sigurno je gubila mjesto odnosno angažmane u filmovima prve hollywoodske lige. Najveći skandal povezan s Glorijom Graham bio je njena udaja za Anthonya Raya. Anthony je sin redatelja Nicholasa Raya s kojim je Glorija ljubovala i prije udaje još dok je Anthony bio tinejdžer u vrijeme braka s njegovim ocem. Posljednje godine glumičina života sažeto je u filmu “Filmske zvijezde žive vječno” britanskog redatelja Paula McGuigana (“Opaki igrači”).

Iako su spomenuti, nefilmski detalji iz glumičine biografije nisu glavni, najvažniji motivi filma. Radnja nas vraća u 1981 godinu, vrijeme kada je Gloria Graham samo kazališna glumica. Gledamo sekunde uoči nastupa – nekoliko trenutaka prije nego bi trebala stati na daske koje život znače Gloriji doživi napad, previja se od bolova i ne može ustati. Opisana scena, točnije scene (priprema za nastup i nemoć da ponovo stane na pozornicu) izvrstan su uvod u film koji gledamo – strast za životom i glumom (u slučaju Glorije Graham glumački i privatni život nemoguće je odvojiti) ne prolazi i dalje je snažna, ali tijelo i um umorni su. Iscrpljeni. Posljednji pokušaj glumice da zaustavi vrijeme nije vrijeme, bol i teško fizičko stanje otkriva usamljenost žene na zalasku. Karijere. Života.
U nekoliko trenutaka “Filmske zvijezde žive vječno” pokazuje koliko je težak i zahtjevan glumački život. Puno je lakše doći, nego ostati na vrhu poruka je redatelja koja pokazuje koliko je Gloria Graham željela ostati barem blizu vrha. Toliko strastveno i fanatično da je odbila liječenje.

Glumačka karijera i prolaznost slave, skandali, veći ili manji, zanimljive su, ali sporedni motivi radnje. Glavni dio priče je ljubav, odnosno ljubavna veza između Glorije i mlađahnog glumca u usponu Petera Turnera. Redatelj maestralno kombinira najvažnije trenutke njihova odnosa – od prvog susreta do rastanka. Iako se u početku može tumačiti kako je ljubavna veza između Glorije i Petera brak iz interesa , posljednji hir nekada velike zvijezde i(li) pokušaj mladog glumca da vezom s poznatom, nekada popularnom glumicom kupi kartu za filmsko društvo, redatelj vrlo brzo odbacuje takvu mogućnost. Peteru i Gloriji se dogodila ljubav – njegova je snažnija, mladenački strastvenija i bez kalkulacija. Njena je, zbog životnog iskustva, suzdržanija, ponekad sadrži i nešto majčinsko, ali iskrena. Najbolji dokaz Glorijine ljubavi je trenutak prekida kada shvaća da postaje teret mladom Peteru i lažima provocira svađu. Raskid koji nije mogao trajati vječno – ljubavna priča glavnih protagonista nije bila ispisana do kraja. Epilog dobiva mjesecima nakon prekida, razdvojenosti
Razlika u godinama određuje i odnos obitelji prema odnosu Glorije i Petera. Njegova je obitelj, većinom, sklona Gloriji i vezi sa sinom i bratom. Na njenoj strani situacija je malo drugačiji – njena majka moli Petera da ne oženi njenu kćer dok sestra podsjeća i upoznaje Petera s Glorijinim prethodnim ljubavnim pustolovinama.

Film o glumicama istodobno je i film o filmovima. Prepričavaju se detalji iz nekih poznatih filmova – najsnažniji i najzabavniji filmski trenutak filma odlazak je zaljubljenih u kino gdje se prikazuje “Alien”.
Odmjerena i emotivna redateljska ruka Paula McGuigana podržana je iznimnim glumačkim ostvarenjima Anette Bening i Jamieja Bella. Interakcija između glumaca životna je, uvjerljiva i raste kako minute filma prolaze – vrhunac dostiže u sjajno realiziranoj i odglumljenoj sceni “Romea i Julije”. Anette Bening na pravi je način interpretirala Gloriju Graham – ona se trudi okolini pokazati da još može i zna, da njena slava nije prošlost. No kada se svjetla ugase, usamljena, suočena sa sobom, vlastitim strahovima, Glorija shvaća da njeno vrijeme polako prolazi. Jedini koji može barem ublažiti usamljenost nekada velike filmske zvijezde je Peter Turner i njegova obitelj. Uloga Petera Turnera najbolji je filmski nastup Jamieja Bella još od “Billya Elliota”. Odlično se Bell nadopunjuje s Annette Bening, čitavim trajanjem filma nema sumnje u Turnerovu iskrenu emociju. Ljubav. To je, prije svega, zasluga vrlo dobrog izdanja britanskog glumca.
“Filmske zvijezde žive vječno” ljubavna je priča između Petera Turnera i Glorije Graham. Ljubavna priča, istodobno i film o glumcima, film o filmovima koji gledatelju donosi iskrenu emociju, nekoliko scena za pamćenje i izvrsna glumačka ostvarenja Anette Benning i Jamieja Bella.

OCJENA: 8