Naslovnica Akcija ODMETNICI

ODMETNICI

612
5
Photo: Europacorp

REDATELJ: Steven Quale
GLAVNE ULOGE: Sullivan Stapleton, J.K. Simmons, Sylvia Hoeks, Ewen Bremner
TRAJANJE: 106 minuta
NAZIV ORIGINALA: 106 minuta

Zanimljivi su i potrebni pokušaji domaćih distributera da uravnoteži kino ponudu posljednjih tjedana. S obzirom na skorašnju dodjelu “Oscara” (ali ne samo zbog Oscara – neki filmovi su spletom okolnosti uletjeli u priču) programom dominiraju drame, neke inspirirane istinitim pričama. Kako bi ponudili razloge za odlazak u kino ljubiteljima akcije, pucnjave i ratnih priča na programu domaćih multipleksa našli su se i pljačkaši banaka (“Bratstvo pljačkaša”), ratni obračuni u Afganistanu (“12 hrabrih”) i, od prije nekoliko dana, “Odmetnici” – akcijsko-ratni film snimljen na lokacijama u Zagrebu, Ogulinu, Karlovcu i Lokvama. Ljubitelji akcije nisu se pretjerano usrećili s “12 hrabrih” no “Odmetnici” su film u kojem većina stvari ne funkcionira – riječ je o promašaju epskih proporcija.
Iza “Odmetnika” stoji EuropaCorp, kompanija Luca Bessona koji je producent i jedan od scenarista filma. “EuropaCorp” je prilično uzdrmana skromnom zaradom “Valeriana…” i pitanje je kakve će projekte Besson u budućnosti snimati. “Odmetnici” kasne u domaće kino dvorane mjesecima – upravo su nedostatak akcije (možda i novo miješanje karata na domaćem distributerskom tržištu) i domaće lokacije snimanja utjecali da se film nađe na kino programu.
Početak filma vraća nas u 1944 godinu. Mjesto radnje je Grahovo u kojem nacistička postrojba sprema zlato koje pripada Francuskoj. Kako je zlato stiglo u Grahovo i gdje je destinacija na kojem će završiti nije toliko važno, ali operacija neće uspjeti jer se čitav grad našao pod vodom. Naime, partizani su velikodušno prepustili lokalnom dječaku da digne u zrak branu i potopi Grahovo, naciste i zlato. Radnja filma nastavlja se 1995 ratne godine u Sarajevu. Skupina američkih specijalaca od domaće cure imenom Lara Simić saznaje lokaciju zlata i kreće u nemoguću misiju….

Kao što se može naslutiti iz prethodnih rečenica pisati, raspravljati o radnji filma zahtjevan je i pomalo besmislen čin upravo zbog toga što je radnja potpuno – besmislena. Scenarij siromašan događajima rastegnut je na nešto manje od stotinjak minuta filma. Radnja smještena u Sarajevu ratnih godina otkriva malo, gotovo ništa o likovima. U redu, Bessona i redatelja Qualea ne zanima povijesni trenutak u koji je smjestio većinu radnje filma, on je fokusiran na akciju i zlatu za odvažne. Međutim, ako izuzmemo zabavnu jurnjavu tenkom na početku filma, akcijske scene izgledaju neuvjerljivo i jeftino. Posebno poglavlje apsurda i ludorija “Odmetnika” skriva se u nelogičnostima u radnji, glorificiranju američkih vojnika i raspodjeli zlata gdje hrabri američki vojnici, specijalci pokazuju humanost i želju da pomognu Larinom narodu. Zamračili su naši junaci 150 milijuna dolara i uložili u obnovu ratom razrušene države. Ljubav je ponekad vrjednija od zlata.
Nekada davno, u vrijeme kada su videoteke bile utočište filmofila različitih generacija i profila, postojali su filmovi skromne kvalitete kakvi su se rijetko mogli naći i na televizijskim programima. Videotekari su ih kupovali zbog niske cijene i svih onih svakodnevnih hodočasnika u videoteke koji su gledali sve naslove- bez obzira na žanr i kvalitetu. Nakon što su ih pogledali stalni članovi takvi su naslovi, vrlo brzo, počeli skupljati prašinu na policama. Razlog? Niti jednom ozbiljnijem radniku ili radnici u videoteci nije padalo na pamet takve naslove preporučiti  izbirljivijem ili tek malo zahtjevnijem članu. Upravo takav film je “Odmetnici” s razlikom da se film redatelja Stevena Qualea trenutno može pogledati u domaćim kino dvoranama. Ostaje tek zagonetka kako je u ovaj filmski kaos zalutao J.K. Simmons.

OCJENA: 2

Prethodni članakBORG/McENROE
Sljedeći članakBLACK PANTHER
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

5 KOMENTARI

  1. jesi se mozda nasao uvrijeden nekako u filmu pa sada pljujes po njemu?
    upravo pogledao film i film je odlican, neke scene su nerealne (ali reci mi jedan akcijski film danas koji nije nerealan) ali film kao film je odlican

  2. Da, uvrijeđen sam kada se filmovi s ovakvim scenarijem i napisanim dijalozima "prodaju" pod hitove. Francusko zlato koje se nacisti ukrali potopili su partizani u Grahovu rušeći branu koja izgleda kao da se nalazi na slapovima Niagare. Već ova rečenica je dovoljna za uvredu gledatelju 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime