ODMETNICI

REDATELJ: Steven Quale
GLAVNE ULOGE: Sullivan Stapleton, J.K. Simmons, Sylvia Hoeks, Ewen Bremner
TRAJANJE: 106 minuta
NAZIV ORIGINALA: 106 minuta

 

Zanimljivi su i potrebni pokušaji domaćih distributera da uravnoteži kino ponudu posljednjih tjedana. S obzirom na skorašnju dodjelu “Oscara” (ali ne samo zbog Oscara – neki filmovi su spletom okolnosti uletjeli u priču) programom dominiraju drame, neke inspirirane istinitim pričama. Kako bi ponudili razloge za odlazak u kino ljubiteljima akcije, pucnjave i ratnih priča na programu domaćih multipleksa našli su se i pljačkaši banaka (“Bratstvo pljačkaša”), ratni obračuni u Afganistanu (“12 hrabrih”) i, od prije nekoliko dana, “Odmetnici” – akcijsko-ratni film snimljen na lokacijama u Zagrebu, Ogulinu, Karlovcu i Lokvama. Ljubitelji akcije nisu se pretjerano usrećili s “12 hrabrih” no “Odmetnici” su film u kojem većina stvari ne funkcionira – riječ je o promašaju epskih proporcija.

Iza “Odmetnika” stoji EuropaCorp, kompanija Luca Bessona koji je producent i jedan od scenarista filma. “EuropaCorp” je prilično uzdrmana skromnom zaradom “Valeriana…” i pitanje je kakve će projekte Besson u budućnosti snimati. “Odmetnici” kasne u domaće kino dvorane mjesecima – upravo su nedostatak akcije (možda i novo miješanje karata na domaćem distributerskom tržištu) i domaće lokacije snimanja utjecali da se film nađe na kino programu.

Početak filma vraća nas u 1944 godinu. Mjesto radnje je Grahovo u kojem nacistička postrojba sprema zlato koje pripada Francuskoj. Kako je zlato stiglo u Grahovo i gdje je destinacija na kojem će završiti nije toliko važno, ali operacija neće uspjeti jer se čitav grad našao pod vodom. Naime, partizani su velikodušno prepustili lokalnom dječaku da digne u zrak branu i potopi Grahovo, naciste i zlato. Radnja filma nastavlja se 1995 ratne godine u Sarajevu. Skupina američkih specijalaca od domaće cure imenom Lara Simić saznaje lokaciju zlata i kreće u nemoguću misiju….

Kao što se može naslutiti iz prethodnih rečenica pisati, raspravljati o radnji filma zahtjevan je i pomalo besmislen čin upravo zbog toga što je radnja potpuno – besmislena. Scenarij siromašan događajima rastegnut je na nešto manje od stotinjak minuta filma. Radnja smještena u Sarajevu ratnih godina otkriva malo, gotovo ništa o likovima. U redu, Bessona i redatelja Qualea ne zanima povijesni trenutak u koji je smjestio većinu radnje filma, on je fokusiran na akciju i zlatu za odvažne. Međutim, ako izuzmemo zabavnu jurnjavu tenkom na početku filma, akcijske scene izgledaju neuvjerljivo i jeftino. Posebno poglavlje apsurda i ludorija “Odmetnika” skriva se u nelogičnostima u radnji, glorificiranju američkih vojnika i raspodjeli zlata gdje hrabri američki vojnici, specijalci pokazuju humanost i želju da pomognu Larinom narodu. Zamračili su naši junaci 150 milijuna dolara i uložili u obnovu ratom razrušene države. Ljubav je ponekad vrjednija od zlata.

Nekada davno, u vrijeme kada su videoteke bile utočište filmofila različitih generacija i profila, postojali su filmovi skromne kvalitete kakvi su se rijetko mogli naći i na televizijskim programima. Videotekari su ih kupovali zbog niske cijene i svih onih svakodnevnih hodočasnika u videoteke koji su gledali sve naslove- bez obzira na žanr i kvalitetu. Nakon što su ih pogledali stalni članovi takvi su naslovi, vrlo brzo, počeli skupljati prašinu na policama. Razlog? Niti jednom ozbiljnijem radniku ili radnici u videoteci nije padalo na pamet takve naslove preporučiti  izbirljivijem ili tek malo zahtjevnijem članu. Upravo takav film je “Odmetnici” s razlikom da se film redatelja Stevena Qualea trenutno može pogledati u domaćim kino dvoranama. Ostaje tek zagonetka kako je u ovaj filmski kaos zalutao J.K. Simmons.

OCJENA: 1

5 Comments

  1. Unknown Reply

    jesi se mozda nasao uvrijeden nekako u filmu pa sada pljujes po njemu?
    upravo pogledao film i film je odlican, neke scene su nerealne (ali reci mi jedan akcijski film danas koji nije nerealan) ali film kao film je odlican

  2. Tihomir Polančec Reply

    Da, uvrijeđen sam kada se filmovi s ovakvim scenarijem i napisanim dijalozima "prodaju" pod hitove. Francusko zlato koje se nacisti ukrali potopili su partizani u Grahovu rušeći branu koja izgleda kao da se nalazi na slapovima Niagare. Već ova rečenica je dovoljna za uvredu gledatelju 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)