REDATELJ: Craig Gillespie
GLAVNE ULOGE: Margot Robbie, Allison Janney, Sebastian Stan, Paul Walter Hauser, Bobby Cannavale
TRAJANJE: 120 minuta
NAZIV ORIGINALA: I, Tonya

“Klizanje je čitav moj jebeni život.” – Tonya Harding

Umjetničko klizanje dugo je vremena bio jedan od najmirnijih sportova. Kako i ime sugerira riječ o umjetnosti na ledu, spoju klizanja, plesa i glazbe. Interes šire javnosti ovaj sport dobiva većinom kada su na programu Zimske olimpijske igre i tada u pamćenju ostaju nastupi poput britanskog para Jean Torville i Christophera Deana koji su na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984 godine kližući na taktove “Bolera” Mauricea Ravela pokazali koliko elegantan, zavodljiv i prepun stila ovaj sport može biti. Velike afere i skandali zaobilazili su umjetničko klizanje sve do početka 1994 godine kada je u Detroitu napadnuta američka klizačica Nancy Kerrigan. Događaj odnosno okolnosti koje su dovele do napada kojeg je jedan američki sportski novinar opisao kao trenutak kada je umjetničko klizanje izgubilo nevinost opisao je redatelj Craig Gillespie u filmu “Ja, Tonya”. Ne, nije riječ o biografiji Nancy Kerrigan već o životnoj priči njene suparnice Tonye Harding.

“Ja, Tonya” podijeljen je u dva, trajanjem jednaka dijela; prvi je životna priča Tonya Harding do incidenta dok drugi detaljno opisuje okolnosti i aktere napada. Australski redatelj Craig Gillespie nadahnuto je režirao film, koristeći se i dokumentarnim snimkama. Filmska priča o Tonyi Harding ispričana je s puno humora, najviše crnog – vrsta humora koja najviše odgovara odrastanju i karijeri glavne (anti)junakinje. Tonya je osuđena na život s majkom LaVonom koja u kćeri prepoznaje talent i usmjerava djevojčicu u klizačke vode. Međutim, majčinu ljubav Tonya baš i nije osjetila – koliko je LaVona okrutna prema vlastitom djetetu najbolje se može vidjeti u trenucima kada više ne može kontrolirati Tonyu. Majka se trudi kako bi teške životne trenutke klizačke prvakinje učinila još težim. Nije se Tonya usrećila nakon odlaska od majke – Jeff, izabranik njenog srca nastavio je težak životni put – fizičko nasilje bilo je i ostalo dio njenog života.

Čitavim trajanjem film redatelj pokazuje empatiju prema Tonyi. Isprva vrlo diskretno, ali kako film odmiče i posebno u finalu Gillespie je sve naklonjeniji bivšoj klizačkoj prvakinji. Nije Tonya bez mane niti su njeni postupci uvijek simpatični, ali tužna je njena životna priče. Djevojčica odrasla u teškim uvjetima s dijaboličnom majkom postaje djevojka žena nasilnog supruga i, na kraju priče, vrlo mlada ostaje bez jedine stvari koju je voljela i zbog koje je bila voljena – umjetničkog klizanja. Tonya je bila vrhunska sportašica, ali morala je napustiti klizanje zbog incidenta kojeg su drugi organizirali. Bez klizanja njen život je izgubio smisao.

“Ja, Tonya” dinamično je režiran – posebnu je pažnju Gillespie posvetio sportskim dostignućima glavne protagonistkinje. Nastupi, ples na ledu snimljeni su s puno detalja, objašnjavajući gledatelju, između ostalog, zašto je Tonya bila vrhunska sportašica (druga žena koja je izvela trostruki aksl). Iako je napad na Nancy Kerrigan zapečatio klizačku karijeru Tonye Harding te je bio medijska bomba praćena mjesecima, redatelj ne dopušta da se bivšu klizačku prvakinju pamti isključivo po incidentu – napadu organiziranom i izvedenom od galerije likova koji kao da su ispali iz neke filmske priče braće Coen.

Glumačke ekipa filma odradila je vrhunski posao. Teško je odlučiti tko je prvi među jednakima – Margot Robbie iz uloge u ulogu glumački raste – Tonyja Harding u interpretaciji australske glumice ima zrnce ludila Harley Quinn. Uloga bivše klizačke prvakinje Robbie bi mogla donijeti i prvu Oscar nominaciju. Izvrsna je Allison Janney u ulozi Tonyine majke (nagrađena “Zlatnim globusom”) te Paul Walter Hauser u ulozi Tonyjinog “tjelohranitelja” Shawna – samozvanog špijuna i tajnog agenta. I baš taj Shawn, najluđi u galeriji otkačenih likova pokrenuo je događaje koji će dobiti sudski epilog.

“Ja, Tonya” biografski je film o sportašici koja je u nekoliko godina ostvarila američki sportski san koji se pretvorio u noćnu moru. Bez obzira na crni humor i nevjerojatnu galeriju likova redatelj nije propustio naglasiti kako je riječ o tužnoj, pomalo i tragičnoj priči djevojke koja je ostala bez najveće životne strasti. Umjetničkog klizanja.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)