REDATELJ: David Leitch
GLAVNE ULOGE: Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, John Goodman, Eddie Marsan, Toby Jones
TRAJANJE: 115 minuta
NAZIV ORIGINALA: Atomic Blonde

 

Nakon odlično odrađenog posla na prvom filmu iz trilogije o Johnu Wicku, redateljsko-kaskaderski dvojac David Leitch i Chad Stahelski objavili su da neće zajednički režirati nastavak. Dvojku je samostalno snimio Stahelski dok je Leitch napustio projekt. Ne, nisu u pitanju bile nesuglasice između filmaša – Leitch je dogovorio suradnju s Charlize Theron na adaptaciji stripa “The Coldest City” (tako je bio i radni naslov filma koji je kasnije promijenjen u “Atomic Blonde”). Glumica se zaljubila u strip i pet je godina čekala na realizaciju – oduševljena akcijskim scenama u “John Wicku”, Leitch je postao prvi  Charlizein izbor (uz glavnu ulogu Theron je i producentica filma). Tridesetak milijuna dolara vrijedan projekt do pisanja ovog teksta u svjetskim kinima zaradio je više od 60 milijuna dolara – rezultati nisu impresivni, ali mogli bi biti dovoljan argument za snimanje nastavka.

Godina je 1989. Istočni blok se raspada, Berlinski zid je pred padom, ali špijunske igre su intenzivnije nego ikada. Agent MI-6 je ubijen, ruski špijun dolazi u posjed popisa dvostrukih agenata čije bi objavljivanje produžilo Hladni rat za najmanje 40 godina. Britanska obavještajna služba u Berlin šalje Lorraine Broughton vrhunsku, ali i divlju, nepredvidljivu agenticu. Njena veza u Berlinu je David Percival, dugogodišnji obavještajac koji poznaje čitav Berlin. Ubrzo nakon dolaska Lorraine je napadnuta – uspijeva riješiti problem no to je tek početak krvave špijunske priče….

“Atomska plavuša” kombinacija je akcije i špijunskog trilera koji puno bolje funkcionira i daleko je zabavniji u akcijskim nego u špijunsko-trilerskim minutama. Redatelj Leitch (kao kaskader sudjelovao je u hitovima kao što su “300” te drugi i treći nastavak “Matrixa”) maštovit je i inventivan u kreiranju akcijskih scena – one su intenzivne, žestoke i odigravaju se na različitim lokacijama. Leitchu je dovoljno malo prostora kako bi izazvao kaos – najbolji dokaz tome je obračun agentice Broughton s ruskim špijunima nakon dolaska u Berlin.

Žestoke i atraktivne akcijske scene glavni su i najjači aduti filma – koliko je ekipi filma, ponajviše Charlize Theron, stalo da akcija bude uvjerljiva svjedoče sati, točnije dani priprema. Theron je na snimanju ostala i bez dva zuba – nakon godina čekanja na realizaciju projekta najveća zvijezda filma nije se štedjela.

Redatelj se poigrava s glumičinim seksepilom koji je jednak, u trenucima i snažniji od smrtonosne efikasnosti atomske plavuše. Bez obzira kakvim se oružjem koristi agentica je jednako ubojita. Oružje i nije uvjet – probleme rješava rukama i nogama ili cipelom s visokom potpeticom. Lorraine Broughton je opasna, nemilosrdna i željna osvete. Idealna za obavljanje misije u Berlinu koji je premrežen špijunskim mrežama i različitim interesima.
Akcijski dio filma izvrsno funkcionira (iako je akcije manje od očekivanog), ali špijunsko- trilerske minute baš i ne.  Radnja je nepotrebno komplicirana, ali ne i nabijena napetošću – otkrivanje tko je dupli agent i nije pretjerano uzbudljivo. Dijelovi filma pomalo su pretenciozni – redatelj pokušava priču filma prikazati većom i ambicioznijom nego što ona stvarno jest. Nestrpljivo se čeka kraj većine špijunskih nadmudrivanja kako bi krenula akcija.

Film je, većinom, snimljen na lokacijama u Berlinu i Budimpešti i duh vremena u kojem se radnja odigrava solidno je (unatoč greškama koje su pedantni lovci na filmske nelogičnosti marljivo zabilježili – moram priznati da kod prvog gledanja gotovo ništa nisam primjetio) prenesen na film. Ostalo je pokrpao CGI.

Soundtrack filma raskošan je i zanimljiv. Ima tu svega – od Public Enemyja preko Bowieja i Clasha pa sve do Georgea Michaela i Nene s njenim velikim hitom osamdesetih made in Germany “99 Luftballons”.  Neke od pjesama izvrsno pogađaju i prate radnju, neke baš i ne, ali zabavno se prisjetiti tko je vladao top listama osamdesetih. Od posveta treba spomenuti i glumca koji se ove godine često spominje u holivudskim filmovima. Njegovo ime je David Hassellhof.

Kako je već u tekstu spomenuto prvo i najvažnije glumačko ime filma je Charlize Theron. Iako u “Atomskoj plavuši” nastupaju i James McAvoy (jednako kako i u “Podvojenom” ima nekoliko lica) te John Goodman (rutinski sigurno uvjerljivo odrađena uloga američkog obavještajca) uz Theron najbolji je dojam ostavila Sofia Boutella. Boutella je konačno skinula masku (nastupila je u “Mumiji” i “Zvjezdanim stazama”, ali dobro maskirana) i odradila dobar posao u ulozi neiskusne francuske agentice Delphine Lasalle. Susret sa Lorraine Broughton je fatalan i izgleda… Vidjet ćete kada pogledate film.

“Atomska plavuša” akcijsko je špijunski triler koji je zabavniji u akcijskim nego u špijunsko-trilerskim minutama. Atraktivne akcijske scene, brutalna i nemilosrdna Charlize Theron i zanimljiv soundtrack glavni su aduti filma. Za dobru kino zabavu sasvim dovoljno.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)