Naslovnica Filmovi BJEŽI !

BJEŽI !

Photo: Universal Pictures

REDATELJ: Jordan Peele
GLAVNE ULOGE: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, LiRel Howery, Bradley Whitford, Stephen Root
TRAJANJE: 104 minute
NAZIV ORIGINALA: Get Out

“Znaju li oni da sam Crnac?” – Chris

Iako je do kraja godine ostalo još puno filmskih premijera sigurno je da će na vrhu (ili barem pri samom vrhu) najisplativijih (omjer uloženog i zarađenog novca) filmova biti “Bježi !”. Redateljsko- scenaristički prvijenac američkog komičara Jordana Peelea do trenutka pisanja recenzije zaradio je u svjetskim kinima 190 milijuna dolara. Impresivna zarada obzirom da je budžet filma iznosio tek pet milijuna. “Bježi !” se gotovo dva mjeseca zadržao u deset najgledanijih filmova u američkim kinima. Respektabilan podatak posebno kada se uzme u obzir da su najave odnosno traileri otkrivali da je riječ o hororu. Horori, posebno niskobudžetni poput “Bježi !”, često odlično startaju, ali se ne zadržavaju pretjerano dugo u deset najgledanijih. Gledanost drastično pada u drugom i trećem tjednu prikazivanja. Dug život u deset najboljih Peelov film može zahvaliti i kritičarskim hvalospjevima. Malo je filmova u posljednje vrijeme koji su ujedinili kritiku i publiku u pozitivnom smislu poput “Bježi !”.

Četiri mjeseca je prošlo otkada su Chris (Daniel Kaluuya) i Rose (Allison Williams) započeli ljubavnu vezu. On je Afroamerikanac, ona je bjelkinja. Vrijeme je za novi izazov – Chris će upoznati Roseine roditelje. Par odlazi na jezero Pontaca gdje se nalazi rezidencija Williamsovim. Isprva sve izgleda normalno – Chris je srdačno primljen, izgleda da starci nemaju ništa protiv odabranice kćerkinog srca. No prve noći posjete na imanju se počinju događati bizarne stvari koje se ne uklapaju u sliku savršenog obiteljskog života….
Ako izuzmemo finale filma (otprilike posljednjih dvadesetak minuta) “Bježi !” je bliži psihološkom trileru nego hororu. Kombinacija žanrova nimalo ne umanjuje količinu neizvjesnosti i napetosti koje Peele donosi. Na površini “Bježi!” nudi rutinski zaplet (dečko upoznaje djevojčine roditelje) s detaljima za koje i jedan od protagonista filma kaže da su pravi klišej. To je tek privid kao što su i privid dobre namjere obitelji Armitage. Neizvjesnost kojom redatelj hrani gledatelja velika je i stalna. Od trenutka dolaska na obiteljsko imanje može se predvidjeti da nešto nije u redu (dovoljan je pogled na vrtlara i kućnu pomoćnicu), ali o čemu je riječ to baš i nije jednostavno otkriti. Upravo neizvjesnost i želja da se otkrije pozadina priče jedan su od glavnih aduta filma.

Čitavim trajanjem kroz film se provlači pitanje rasizma. Od uvodnih scena kada se jedan od likova filma osjeća čudno u bogatom bijelom predgrađu (pogađate, riječ je o liku tamnije boje kože) preko neobaveznih razgovora o Obami i Tigeru Woodsu pa sve do finala filma. Chris se nalazi u predvorju pakla ponajviše zbog želje za zombijevskim, vječnim životom bijelih, bogatih pripadnika društva. Asimilacija je brza i efikasna – Chris je vrhunski primjerak koji će odlično poslužiti zainteresiranim kupcima. Iako tijekom raspleta Peele pomalo odustaje od rasnog pitanja (posljednjem kupcu nije bitna boja kože – Chris se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme) poruka koju redatelj šalje više je nego jasno. Očuvanje identiteta i borba protiv asimiliranja moguća je jedino uz očuvanje vlastitih običaja, identiteta. Kako u filmu tako i u svakodnevnom životu.

Peele se poigrava percepcijom gledatelja koristeći zvukove, kameru i maštovit prikaz posljedica hipnoze. “Bježi !” je kombinacija horora i psihološkog trilera koji se ne utapa u krvi. U redu, u filmu postoje brutalne scene nasilja, ali one nisu dominatne. Ugođaj napetosti i straha stvaraju psihološke igre kojima je podvrgnut Chris te zvukovi i izgled filma. Nevjerojatno je koliko iritantno istodobno i zastrašujuće može biti struganje obične žličice po stijenkama šalice.
Glumačka ekipa filma snažno doprinosi priči i napetosti filma. U prvom planu je Daniel Kaluuya (“Sicario”, izvrstan u epizodi serije “Black Mirror”) kao Chris te vrlo dobra Allison Williams u ulozi Rose.
“Bježi !”je film od kojeg ne treba pobjeći. Napeta kombinacija psihološkog trilera i horora zastrašuje pričom, ali i načinom na koji je ona ispričana. Jedno od najugodnijih iznenađenja filmske 2017 godine. Ne samo zbog zarade na svjetskim kino blagajnama.

OCJENA: 8