PEDESET NIJANSI MRAČNIJI

REDATELJ: James Foley
GLAVNE ULOGE: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Tyler Hoechlin, Kim Basinger
TRAJANJE: 118 minuta
NAZIV ORIGINALA: Fifty Shades Darker

Globalni fenomen, tako serijalu “Pedeset nijansi” tepaju u reklamnoj kampanji, ponovo je stigao u kino dvorane. Nakon prvog filma koji je bio jedno od najlošijih kino doživljaja godine 2015, ali i komercijalno iznimno uspješan (uloženih 40 milijuna dolara donijelo je više od 570 milijunda zarada od čega više od 400 milijuna na blagajnama kina izvan SADa – odatle vjerojatno i ono globalni fenomen iz reklamne kampanje) nastavak je dobio novog redatelja. Redateljicu prvog filma. Sam-Taylor Johnson zamijenio je američki filmaš James Foley. Foley je probudio nadu u smisleniji i zanimljiviji nastavak – riječ je o redatelju koji u filmografiji ima naslove poput “At Close Range” (Sean Penn i Christopher Walken glumački su aduti ove drame), izvrsni “Glangarry Glen Rose” s glumačkom ekipom snova (Pacino, Lemmon, Ed Harris, Alan Arkin, Kevin Spacey i Jonathan Pryce) te epizode televizijskih serija “Twin Peaks” i “Kuća od karata”. Međutim, Foley je poslušno odradio posao i snimio nastavak dostojan prvog filma. Iako je prošlo samo dva mjeseca 2017 godine već sada se može predvidjeti da će “Pedeset nijansi mračniji” biti u užem krugu najlošijih filmova godine.

Nakon što nije uspjela ispuniti ugovore koje je potpisala s prebogatim, tajnovitim Christianom, Anastasia se zaposlila u izdavačkoj kući. Konačno radi posao koji voli, želi napraviti karijeru u izdavaštvu. No, ubrzo nakon pronalaska posla u Anastasin život ponovo se vraća Christian. Ponizno moli za novi početak, bez tajni i novih stavaka ugovora. Anastasia isprva odbija, pa je neodlučna da bi se ubrzo (ponovo) prepustila naočitom i besramno bogatom Christianu…..
Nastavak bi, kako i naslov sugerira, trebao biti mračniji. Teško je odgonetnuti koji je dio, element filma mračniji od prethodnika. Ako se misli na erotske scene koji su glavni reklamni mamac, one svakako nisu bitno mračnije u odnosu na prvi film. U redu, scene seksa su ponešto provokativnije, ali i dalje izgledaju umjetno i neuvjerljivo. Kao da su dogovorene ugovorom. Nije samo neuvjerljivost problem erotskih scena – one izgledaju kao da su strano tijelo, više kao atrakcija nego u funkciji filma. Za razliku od primjerice “Sirovih strasti” u kojima scene seksa nadograđuju radnju i razotkrivaju likove. Cijelim trajanjem filma redatelj je u raskoraku između provokativne erotske priče i mekanijeg ljubavnog filma. Foley ostaje na sredini, nedorečen između ambicija gledatelju donosi vrlo malo, gotovo ništa.

“Pedeset nijansi mračniji” prepun je loše napisanih, karikaturalnih dijaloga. Komunikacija između Christiana i Anastasie ponekad izgleda parodija, a ne ozbiljan film. Čudnovata je i karakterizacija glavnih protagonista filma – ona je oprezna i ne želi živjeti u sjeni muškarca, ali bez previše nagovaranja pristaje na sve . On je proračunat (ljubavne ugovorne obaveze to dokazuju) i moćan, ženama neodoljiv, posesivan i dominantan muškarac koji probleme rješava, ako ne može drugačije, novcem. No, silnik se nimalo uvjerljivo mijenja u petoj minuti filma. Suprotnosti se, kažu, privlače, ali u slučaju Christiana i Anastasije nema iskre a kamoli ljubavnog plamena koji bi uvjerio gledatelja u promjene kod glavnih likova filma.

Potencijalni ljubavni trokuti vrlo brzo nestaju. Christian eliminira konkurenciju (Jack Hyde, Anastasijin nadređeni u izdavačkoj kući) brzo i efikasno dok se Elena Lincoln, Christianova učiteljica iz mladosti od svojevrsne fatalne žene glavnog lika pretvara u psihički nestabilnu voajerku kojoj je jedini cilj rastaviti zaljubiljene. Šteta za lik kojeg interpretira Kim Basinger simbol erotskog filma osamdesetih (“Devet i pol tjedana”),
“Pedeset nijansi mračniji” ponavlja sve ono što se moglo pronaći u prvom filmu. Neuvjerljiva priča, loše napisani dijalozi i slabašna kemija između glavnih protagonista filma neka su od glavnih obilježja filma. Komercijalni rezultati ponovo su vrlo dobri, ali kreativno riječ je o projektu koji će konkurirati za najlošiji film godine . Za nešto manje od godinu dana stiže i treći film serijala nakon kojeg će globalni filmski fenomen otići u brzi zaborav.

OCJENA: 3

DVD i Blu Rey izdanje filma možete naručiti OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)