PODVOJEN

REDATELJ: M.Night Shymalan
GLAVNE ULOGE: James McAvoy, Betty Buckley, Anya Taylor-Joy, Jessica Sula
TRAJANJE: 117 minuta
NAZIV ORIGINALA: Split 

 

“Oni su ono u što vjeruju da jesu.” – Dr. Karen Fletcher

 

Godine 1999  filmom o dječaku Coleu koji vidi mrtve ljude krenuo je meteorski uspon M.Night Shyamalana. Podjednako hvaljen od kritike i publike “Šesto čulo” bio je jedan od najgledanijih filmova godine i širom je Shyamalanu otvorio vrata hollywoodskih studija. Shyamalan nastavlja u odličnom ritmu – redaju se hitovi poput “Neslomljivih”, “Misterioznih znakova” i “Zaselka”, filmovi prepoznatljivog redateljskog rukopisa i neočekivanih završetaka. Shyamalan pomalo pada u formi filmovima “Žena iz vode” i “Posljednji Airbender” da bi potpuno potonuo katastrofalnim blockbusterom obitelji Smith “Zemlja: Novi početak”. Naznake izlaska iz krize dogodio se prošle godine pristojnim horor-trilerom “Posjeta”. Potpuni povratak dogodio se početkom godine; “Podvojen” na koji je potrošeno desetak milijuna dolara tri tjedna drži vrh top liste najgledanijih fimova u američkim kinima (dosadašnja zarada filma iznosi oko 150 milijuna dolara). No, nisu gledanost odnosno zarada zbog kojih vrijedi posjetiti kino dvoranu. “Podvojen” podsjeća na najbolje Shyamalanove redateljske dane…

Radnja filma počinje otmicom. Djevojke su otete i zatočene u podzemne prostorije. Otmičar je Kevin, pacijent s poremećajem identiteta. U Kevinu se skrivaju 23 (!!!) različite osobe. Jedina osoba koja donekle može razumjeti odnosno kontrolirati osobnosti skrivene u Kevinom tijelu je psihijatrica Karen Fletcher, No, niti ona ne možu u potpunosti predvidjeti pacijentovo ponašanje. Djevojke se zatočene, čuvaju ih 23 različite osobe, ali najgore tek dolazi….

Ako bi “Podvojen” uspoređivali s nekim od prethodnih redateljevih projekata to bi bio “Neslomljivi” iz 2000 godine. Stilski, “Podvojen” je nešto blaži od “Neslomljivih” no tematski je jednako intrigantan i provokativan. I dok je u “Neslomljivima” tražio (super)junaka u “Podvojenom” redatelj prikazuje svojevrsnog X-Mena. Poigravanje gledateljevom percepcijom postiže preispitivanjem psihičkog poremećaja. Zapravo višestruki identitet nije poremećaj ili bolest; on predstavlja pomicanje granice ljudskog postojanja – novom koraku u evoluciji čovjeka. Zaplet odnosno radnja nudi puno stranputica koje bi mogle odvesti u besmislenost, ali Shyamalan i McAvoy ne dopuštaju takav scenario.

Psihološke igre i potpuno razotkrivanje likova teren je na kojem se redatelj izvrsno snalazi. Osim evolucijskog pitanja, Shyamalan preispituje buđenje zvijer u nama koje čekaju da, provocirane životnim okolnostima, izađu na površinu. Onaj trenutak kada razum gubi bitku i čovjeka preuzima instinkt zvijeri. Kevinova zvijer evoluirala je i prevladala u unutarnjim borbama.

Iako se u ponekim scenama osjeti nevelik budžet filma Shyamalan uspijeva stvoriti prepoznatljiv hororski ugođaj. Posebno se to odnosi na dio radnje koji prati podzemno zatočeništvo djevojaka.

Dijaboličnu stranu glumačkog talenta James McAvoy djelomično je pokazao ulogom u “Filthu” iz 2013 godine. No, u “Podvojenom” glumac isporučuje cijeli paket različitih uloga, duševnih stanja. McAvoy mijenja osobnost u istoj sceni, kadru i postaje drugi čovjek u samo nekoliko sekundi. Izvrsno glumčevo izdanje nosi film i omogućuje realizaciju Shyamalanovih ideja.

Anya Taylor-Joy vrlo dobro se snašla u ulozi Casey, dojmljiva je i Betty Buckley u ulozi psihijatrice koja kontrolira Kevinov um. Sve do trenutka kada…

Niskobudžetni horor- triler “Podvojen” povratak je M.Night Shyamalana u dobru formu. Psihološke igre u izvedbi Jamesa McAvoya drže tenziju cijelim trajanjem filma. Neočekivani blockbuster koji intrigira pričom i oduševljava briljantnom izvedbom glavnog glumca.

OCJENA: 7.5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)