SVJETLO IZMEĐU OCEANA

REDATELJ: Derek Cianfrance
GLAVNE ULOGE: Alicia Vikander, Michael Fassbender, Rachel Weisz, Bryan Brown
TRAJANJE: 133 minute
NAZIV ORIGINALA: The Light Between Oceans

 

“Moj život je trebao odavno završiti….A onda sam upoznao tebe…” – Tom Sherbourne

 

Nakon što je 2012. godine spojio Ryana Goslinga i Evu Mendes u drami “Grijesi očeva”, američki filmaš Derek Cianfrance ponovo je snimio dramu u kojoj su glavni protagonisti ljubavni par i u privatnom životu. Za razliku od Goslinga i Eve koji su svoju ljubavnu priču započeli prije snimanja očinskih grijeha, Alicia Vikander i Michael Fassbender upoznali su se i zaljubili upravo na snimanju “Svjetla između oceana”. Kako je ljubavna priča protagonista koje tumače Alicia i Michael temelj filma, “Svjetlo između oceana” dobio je dimenziju više i neočekivanu reklamu. Zlobnici i trač rubrike su kalkulirali da će love story trajati koliko i reklamna kampanja filma no nisu bili u pravu. Ljubavna priča i dalje traje i pridonijela je uvjerljivosti likova i priče novoga filma Dereka Cianfrancea.

Radnja filma (temeljena na istoimenom romanu australskog pisca M.L.Stedmana) počinje kada Tom Sherbourne, veteran Prvog svjetskog rata pronalazi posao na udaljenom otoku u Australiji. Sherbourneov novi životni izazov je održavanje i rad na svjetioniku. Posao koji rijetki prihvaćaju zbog udaljenosti i samoće idealan je za Sherbournea; opterećen izranjavan ratnim ožiljcima on želi pobjeći i posložiti misli i emocije. Prije odlaska na otok Tom upoznaje Isabel Graysmark. Isabel je također osjetila ratne strahote, ali ne želi pobjeći od sebe i drugih. Nakon upoznavanja Isabel i Tom počinju dopisivanje i ubrzo Isabel postaje gospođa Sherbourne te odlazi živjeti na otok. Savršena ljubavna priča zauvijek će se promijeniti u olujnoj noć na otoku Janus…..

Slojevitu radnju filma u kojem se preispituju mnoga vječna ljudska pitanja nose glumačke izvedbe Alicie Vikander i Michaela Fassbendera. Kemija koja se dogodila između glumaca nakon gašenja kamera pridonijela je uvjerljivosti filmske ljubavne priče. Zanimljivo je kako glumačkom interpretacijom odnosno govorom tijela i izrazima lica glumci ocrtavaju karakter likova. Sherbourne i Isabel na prvu izgledaju kao suprotnosti koje se privlače. On je suzdržan, ozbiljan u nastupu prema ljudima, traži samoću i bježi u samoću, izolaciju. Vojnički poštuje pravila. Isabel je vesela, nasmijana i poduzetna žena. Ona preuzima inicijativu i zavodi Sherbournea. Različitost karaktera skriva traume koje je supružnicima donio nedavno završeni rat. Svatko ima drugačiji način da se nosi s demonima prošlosti. Netko prašta, netko ne zaboravlja a netko sa smješkom na licu nadu traži u budućnosti. Tom i Isabel su dokaz.

“Svjetlo između oceana” film je predivnih kadrova prirode i mora. Redatelj koristi izgled okoline kako bi naglasio radnju film. Kada je more mirno tada je i priča, odnos Toma i Isabel (većinom) idiličan, smirujući. U trenucima kada se naziru tragični događaji dolazi oluja. Ključni, tragični događaj filma koji određuje i usmjerava sudbine glavnih protagonista događa se tijekom nevremena.

Otok na kojem žive Tom i Isolda također se prilagođava radnji. Nakon vjenčanja on je idealno mjesto za zaljubljene, produženi medeni mjesec. No razvojem događaja izolacija postaje opterećenje za bračni par. Javlja se potreba za prisustvom prijatelja, obitelji i poznanika. Međutim, susret s njima pokreće nove, neželjene događaje.

Fokusiran na Toma i Isabel film odnosno priča vrlo dobro funkcionira. Gledatelj je suočen s moralnim i emotivnim problemima (npr. koliko smo spremni učiniti za voljenu osobu ?) glavnih likova. Netko će ih osuđivati, drugi žaliti, treći razumjeti no, uvjeren sam, nitko prema njima neće ostati ravnodušan.

U trenucima kada se u priču treća strana Hannah Roennfeldt (Rachel Weisz) stvari više ne izgledaju toliko uvjerljivo i nepredvidljivo. Ne, nije problem u Hanni odnosno Rachel Weisz; ona je također, istina indirektno, opterećena ratnim traumama i teškom prošlošću. Rachel Wesisz je u korektnom izdanju. Problemi se odnose na predvidljive dijelove filma, pomalo neuvjerljivu Tomovu želju za istinom (koja se javlja nakon godina šutnje) te previše obrata u finalu filma koji odgađaju završetak. Redatelj je na kraju uspio uravnotežiti završetak, pronaći mjeru između očekivanja holivudskih šefova i vlastite umjetničke kreativnosti.

Koliko god secirali i analizirali “Svjetlo između oceana” ništa neće promijeniti činjenicu da je film obavezno štivo za ljubitelje (melo)drama. Riječ je o slojevitoj, predivno snimljenoj priči o ljubavi, mržnji, oprostu i iskupljenju u kojoj dominiraju Alicia Vikander i Michael Fassbender.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)