REDATELJ: Peter Berg
GLAVNE ULOGE: Mark Wahlberg, Kate Hudson, Kurt Russell, Gina Rodriguez, John Malkovich, James DuMont, Brad Leland
TRAJANJE: 107 minuta
NAZIV ORIGINALA: Deepwater Horizon

 

“Ova platforma je pakao” – Mike Williams

 

Godine 2010, 20 travnja u Meksičkom zaljevu na bušotini zvanoj Deepwater Horizon dogodila se eksplozija. Nesreća je zauvijek ugasila 11 života, 17 radnika na platformi je ozlijeđeno. Eksplozija, ljudske žrtve i potonuće platforme uvid je u jednu od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti. Istjecanje nafte iz otvorene bušotine trajalo je tri mjeseca, zagađenje je bilo ogromno, posljedice po prirodu, ali i ekonomiju SADa stravično velike, nenadoknadive.

Nakon nesreće, priča odnosno medijska pažnje o Deepwater Horizon incidentu većinom se odnosila na posljedice incidenta. Apokaliptične slike zagađenja, smrtne presude za brojne životinje i praćenje operacije zatvaranja bušotine obišle su svijet. Međutim događanja u noći nesreće, uzroci koji su doveli do smrti radnika (kasnije i do neviđene ekološke katastrofe) nekako su ostala u drugom planu. Katastrofalne posljedice zasjenile su uzroke nesreće. “Pakao na horizontu” popunio je prazninu rekonstruira događanja uoči nesreće i prikazuje paklenu noć u kojoj je 11 ljudi izgubilo živote.

Tragediju Deepwater Horizona redatelj je podijelio u tri čina. U prvom upoznajemo Mikea Williamsa (uvjerljivi Mark Wahlberg) i njegovu obitelj. Williams je elektrotehničar, jedan zaposlenika na platformi. Dolaskom na mjesto nesreće upoznajemo i Williamsove kolege, više ili manje važne za funkcioniranje Deppwater Horizona. Prvi čin filma detaljno opisuje način funkcioniranja platforme i razloge koji su doveli do nesreće. Redatelj direktno i bez imalo zadrške proziva i razotkriva krivce za tragediju. Odgovornost za ljudske žrtve i neviđenu ekološku katastrofu leži na naftnoj kompaniji British Petroleum. Kompaniju u Bergovu filmu ima ljudsko lice; riječ je o Vidrineu (raspoloženi John Malkovich) čovjeku zaduženom za nadzor bušotine. Kroz Vidrineov lik, postupke koji su diktirani iz središnjice kompanije možemo vidjeti sve negativne strane velikih korporacija, tamnu stranu kapitalizma. Pohlepa, beskrupulozna potjera za profitom dovodi do katastrofe. Kompanija teška 186 milijardi dolara ima problema s izdvajanjem nešto više od stotinjak tisuća dolara. Profit je najvažniji, uzvišeni cilj čak i kada je u pitanju sigurnost zaposlenih. Iako je platforma bila u lošem stanju i prije zadnjeg bušenja Vidrine inzistira na nastavku jer riječ je o rokovima. Rokovi su zakon. Međutim jurnjava za rokovima ovoga puta završila je katastrofom.

Drugi čin drame odnosi se na samu nesreću, prikaz događanja na Deepwater Horizonu u zadnjim minutama postajanja platforme. Propast odnosno uništavanje događa se postepeno, beštija polako otkazuje poslušnost i katastrofa je neizbježna. Da je priča o Deepwater Horizonu došla u ruke poslušnijem ili manje kreativnijem redatelju uništenje platforme bio bi najvažniji dio filma. Blockbusterska priča svima dobro znana. Film nabijen eksplozijama i destrukcijom bez ikakvog smisla za priču i likove. Iako Berg u filmografiji ima grozne projekte poput “Battleshipa” ovoga puta je na visini zadatka. Scene propasti Deepwater Horizona izgledaju impresivno, noćni kadrovi požara i eksplozija zastrašujuće su uvjerljivi. U cijelom kaosu akcije za spašavanje redatelj nije propustio prikazati različite ljudske reakcije na kataklizmu i smrtonosnu prijetnju. Panika, strah, očaj, izgubljenost, tuga, sebičnost ali i smirenost i hrabrost mogu se pronaći u trenucima nesreće. Osobe koje izgledaju hladno i nevjerojatno staloženo u kriznoj situaciji, pucaju u trenucima kada su na sigurnom. Ovdje dolazimo do trećeg čina koji se odnosi na posljedice nesreće. Riječ je o finalu filma u kojem se redatelj ne bavi ekološkom katastrofom već pažnju fokusira na traume i posljedice koje je nesreća ostavila na preživjele te njihove obitelji kao i na obitelji stradalih. Koliko je film autentičan možemo vidjeti gledajući dokumentarne snimke na završetku filma.

Priča o Deepwateru Horizonu poznata je, znamo njen početak i kraj. Unatoč tome Berg polagano gradi neizvjesnost, gledatelj zna da kataklizma dolazi, ali ta činjenica niti jednog trenutka ne smanjuje napetost filma. “Pakao na horizontu” podjednako izvrsno funkcionira u dramskim i akcijskim minutama.
Uz spomenute Wahlberga i dijaboličnog Malkovicha glumačku ekipu predvode Gina Rodriguez i Kurt Russell. Gina Rodriguez vrlo dobra je u ulozi Andree Flaytas dok bi se Kurt Russell mogao naći među nominiranima za najvažnije filmske nagrade. Russell je glumački snažan i upečatljiv u ulozi Jimmyja Harrella, protagonista kakve članovi akademije obožavaju.Domaći naslov “Pakao na horizontu” izgleda kao još jedan bombastični distributerski prijevod u funkciji prodaje proizvoda. Međutim ovoga puta distributer nije promašio; posljedice nesreće na naftnoj bušotini Deepwater Horizon doista su paklene. Film snimljen prema kataklizmi u Meksičkom zaljevu prvoklasan je kino doživljaj te pripada redu najboljih filmova katastrofe snimljenih u posljednji nekoliko desetljeća.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)