ZVJEZDANE STAZE: S ONE STRANE

REDATELJ: Justin Lin
GLAVNE ULOGE: Chris Pine, Zachary Quinto, Idris Elba, Simon Pegg, Sofia Boutella, Karl Urban, John Cho, Anton Yelchin
TRAJANJE: 120 minuta
NAZIV ORIGINALA: Star Trek: Beyond

Dvije godine nakon obračuna s Khanom posada USS Enterprisea odrađuje petogodišnji zadatak istraživanja svemira. Nakon neuspjele mirovine misije Spock, Kirk i ekipa posjećuju Yorktown najmoderniju svemirsku postaju kako bi obnovili zalihe. Ubrzo nakon dolaska prilazi im časnica nestalog svemirskog broda i moli pomoć. Njen brod zajedno s članovima posade nestao je u tajanstvenoj, neistraženoj maglici. Posada Enterprisea je, znamo svi, u takvim situacijama uvijek spremna pomoći. Kreću u akciju spašavanja, ali ubrzo su napadnuti. Nepoznata vojska pod zapovjedništvom tajanstvenog Kralla (Idris Elba) devastira Enterprise i razdvaja članove posade prisiljene sletjeti na nepoznati planet…..

 

Treći dio osvježenog, pomlađenog, ponovo pokrenutog serijala “Zvjezdane staze” doživio je redateljsku promjenu. Zauzet buđenjem Sile JJ Abrams odlučio je redateljsku stolicu prepustiti brzom i žestokom Justinu Linu. Iako je Lin dokazao da je pouzdan izbor za uspjeh na svjetskim kino blagajnama njegov izbor je bio prilično iznenađenje. U redu, filmovi iz serijala o Torretu i ekipi zaradili su milijarde dolara na svjetskim kino blagajnama, ali “Zvjezdane staze” su potpuno drugačija, zahtjevnija priča. Obzirom na akcijski background Justina Lina izgledalo je da će redatelj novo poglavlje priče o Enterpriseu pretvoriti u nabrijanu svemirsku akcijsku pustolovinu. Nakon odgledanih trailera takva očekivanja su dodatno pojačana. Najave su bile nabijene akcijom, vizualno impresivne, ali dojam da će Lin zanemariti priču odnosno likove i dalje je bio prisutan. No, rezerviranost i sumnjičavost prema novom redatelju bile su nepotrebne. Linove “Zvjezdane staze” ravnopravne su Abramsovima. Ne samo ravnopravne već ih u mnogim detaljima nadmašuju.

 

Lin vrlo vješto balansira između posveta starim “Zvjezdanim stazama” i novim detaljima koje je Abrams postavio u prethodna dva filma. Nakon žestokog, matriksovskog napada na Enterprise članovi posade prisiljeni su sletjeti na nepoznati planet. Zanimljivim scenarističkim rješenjem Lin je dobio prostor i vrijeme kako bi produbio odnos između likova. Članovi posade nisu na okupu (neki su i zarobljeni) nego su razdvojeni. I dok čeka trenutak ponovnog susreta gledatelj saznaje detalje o odnosu između članova posade Enterprisea. Iako nije zanemaren i bitan je za priču filma odnos Spocka i Kirka ne dominira filmom. Lin je dovoljno minuta posvetio ostalim članovima posade. U odnosu na prethodne filmove najviše je prostora dobio Bones (vrlo dobri Karl Urban) zatim  Chekov i Scott te odnos Uhure i Spocka. Redatelj vješto dozira te razvija likove tako da se s pravom može reći da glavnu ulogu u filmu tumači posada Enterprisea. Uz par vrlo zanimljivih novih protagonista….

 

Nakon što je posudio glas Shere Khanu, Idris Elba je ponovo uskočio u ulogu negativca. Elba je, osim u posljednjih nekoliko kadrova, pod maskom, ali to nimalo ne utječe na uvjerljivost (dapače, čak i pojačava dojam okrutnosti) interpretacije agresivnog Kralla. Krall je osvetnik koji se u finalu filma pretvara se terorista koji želi uništiti sve pred sobom. Kirk, Spock i ostali članovi ekipe u Krallu imaju dostojnog protivnika.
“Zvjezdane staze: S one strane” imaju nešto što prethodna dva filma nemaju. To je snažan i neodoljiv novi ženski lik. Odmetnica i ratnica Jaylah (Sofia Boutella) otkriće je i najzanimljiviji, najzabavniji protagonist filma. Iako se nevoljko pridružuje Kirku ubrzo postaje prva akcijska junakinja. Podjednako atraktivna i opasna. Najbolja vijest je da bi Jaylah, obzirom na rasplet radnje, mogli gledati i u slijedećem filmu serijala.

 

Dramski dijelovi dobili su dodatnu dimenziju zbog dvije posvete. Prva se odnosi na originalnog Spocka, preminulog Leonarda Nimoya. Kroz prisjećanje na Nimoya redatelj je odao počast čitavoj posadi Enterprisea iz prvog filma serijala snimljenog 1979 godine.
Druga posveta nije planirana i odnosi se na Antona Yelchina (Chekov) poginulog u prometnoj nesreći. “Zvjezdane staze: S one strane” jedan je od posljednjih filmova u kojem je Yelchin nastupio i zauvijek će ostati posveta prerano preminulom glumcu.

 

Od početnog rasturanja Enterprisea do završnog obračuna Kirka i Kralla, Lin je stvorio niz impresivnih akcijskih scena. Bez obzira radi li se o obračunima u svemirskim prostranstvima ili  fightu rukama i nogama (Jaylah dominira) Lin je podjednako uvjerljiv i atraktivan. Zbog niza vizualno raskošnih scena film vrijedi pogledati u 3D tehnici.
Kostimografi i šminka su odradili sjajan posao u stvaranju Kralla i Jaylah. Posebna priča je soundtrack filma. U Jaylahinom brodu trešti Public Enemy i “Fight The Power” dok je u velikom, svemirskom obračunu zvučna kulisa “Sabotage” od Beastie Boysa. Neočekivano, ali vrlo efektno.
“Zvjezdane staze: S one strane” ima sve što blockbuster vrijedan gledanja mora imati. Lin je snimio film u kojem će, uvjeren sam, podjednako uživati trekkiji i obični gledatelji željni svemirskih pustolovina. Emotivan i duhovit, vizualno i akcijski impresivan, film redatelja Justina Lina u mnogim detaljima nadmašuje filmove JJ Abramsa. Čekamo nastavke.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)