DAN NEZAVISNOSTI: NOVA PRIJETNJA

REDATELJ: Roland Emmerich
GLAVNE ULOGE: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pulman, Maika Monroe, Judd Hirsch, Charlotte Gainsburg
TRAJANJE: 120 minuta
NAZIV ORIGINALA: Independence Day: Resurgence

“Znali smo da će se vratiti”  rečenica je koja nosi reklamnu kampanju filma “Dan nezavisnosti: Nova prijetnja”. Da, marketing je pogodio u sridu; znali smo da će vanzemaljci vratiti te da će film Ronalda Emmericha iz 1996 godine dobiti nastavak. Istina, prošlo je 20 godina od invazije neprijateljski nastrojenih aliena, ali s obzirom na komercijalni uspjeh “Dana nezavisnosti” i hollywoodsku nezasitnu potrebu za nastavcima ONI su se morali vratiti.
Nastavak je ostao bez najveće zvijezde. Službena verzija kaže da se od Smitha odustalo zbog visine honorara. Moguće da je novac razloga, ali sigurno je da redatelj Emmerich nije ronio suze zbog Smithova nenastupanja u nastavku (“ljubav” je vjerojatno obostrana). Kod izbora glumačke ekipe za prvi film Emmerich nije želio Smitha za jednu od glavnih uloga, ali je popustio pod pritiscima čelnika “Foxa”. Dvadeset godina kasnije pritiska bilo nije, Smitha nema, ali ima novih glumačkih lica. Mlade snage predvode Liam Hemsworth i Maika Monroe, Charlotte Gainsbourg nastupa u, za njenu karijeru netipičnoj, blockbusterskoj ulozi, tu su i Sela Ward te William Fichtner. Emmerich nije zaboravio ni protagoniste iz prvog filma (Judd Hirsch, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Brent Spiner , pokojni Robert Loggia….). Previše likova? Da, može se reći da je redatelj pretjerao s gomilanjem likova…..

Dvadeset godina nakon pobjede nad vanzemaljcima Zemlja je postala bolje mjesto za život. Ljudi žive u miru, ratni sukobi su prestali. Civilizacija je napredovala koristeći tehnologije i znanja otkrivene nakon sukoba. Sve izgleda mirno, sigurno… Pod kontrolom. Sve do trenutka kada nepoznati leteći objekt s vlastitom gravitacijom ulazi u zemljinu orbitu. Cilj je uništenje Zemlje i čovječanstvo se ponovo mora suprotstaviti starom, sada moćnijem  neprijatelju….
Emmerich je ponovio prvi film. Oni su nadmoćni, mi smo pred uništenjem, ali u finalu filma događa se preokret. Jedina razlika u radnji događa se pri kraju filma i zapravo je uvod u eventualne nastavke. Redatelj (ponovo) isporučuje proizvod kakav smo od njega očekivali (“2012”, “Dan poslije sutra”). Film je ispunjen destrukcijom, razaranjima. Emmerich pokušava od gledatelja iznuditi empatiju prema likovima; ima tu patetike, vojničkog salutiranja i glorificiranja institucije američkog predsjednika (ovoga puta bivšeg). Emmerich je dodatno internacionalizirao ekipu filma te dijelove radnje prilagodio današnjem vremenu. Kineski zapovjednik, francuska znanstvenica i neobični afrički lovac na vanzemaljce novi su likovi koji naglašavaju globalno bratstvo i jedinstvo. Poštujući recentan hollywoodski trend Emmerich je feminizirao nastavak. Ženski likovi imaju puno važniju uloga nego u jedinici. Uz spomenutu znanstvenicu imamo i američku predsjednicu, kćerku bivšeg predsjednika a čak je i glavna negativka, matica aliena ženskog roda. I dok se u većini novijih blockbustera ubacivanje jakih ženskih likova pokazalo odličnom odlukom (Ray iz novih “Ratova zvijezda” i Furiosa iz “Mad Maxa” naprimjer) u “Novoj prijetnji” stvari baš i ne izgledaju pretjerano zanimljivo. No, to nije problem samo kod ženskih likova nego kod većine glavnih protagonista filma.

Nakon odgledanog filma teško je ne primijetiti da je nastavak izgubio duhovitost, filmsku energiju pa i dobar dio emocija. Koliko god su neki trenuci “Dana nezavisnosti” bili iritantni zbog pretjeranog glorificiranja SADa, američkog načina života i predsjednika toliko je film imao trenutke koji su “brisali” patriotsko pretjerivanje. Prvi dio ima npr. sjajnog Randyja Quaida u ulozi osvetnika Russella Cassea, niz duhovitih situacija i “Welcome to Earth” trenutak kada Will Smith nokautira jednog od izvanzemaljaca (scena koja je izazvala eksploziju kod gledatelja u kino dvoranama). U “Novoj prijetnji” ostalo je malo, gotovo ništa od duha originala. Emmerich je zadržao većinu starih likova i dodao nove. No, neki od poznatih lica potpuno su nebitni za radnju i uzaludno troše minute filma (npr. Julius Levinson, tumači ga Judd Hirsch). Novi likovi ne donose svježu krv već se uklapaju u mehaničko, pretjerano gomilanje protagonista. Emmerich je uspio stvoriti filma u kojem, unatoč golemom razaranju i žrtvama, gledatelj suosjeća tek s vanzemaljskim oblikom života. Ne ovima koji nas napadaju, nisu oni jedini…..

Kako bi zadovoljio apetit za destrukcijom scenarističko redateljski dvojac Emmerich-Devlin osmislio je neprijateljski svemirski brod koji ima vlastitu gravitaciju. Rezultat su scene razaranja u kojima Dubai pada na Pariz, Veliki Buda pada u srce Londona. Emmerichu treba priznati da je spreman na sve kako bi pomaknuo granice uništavanja.
Iako je prošlo dvadeset godina “Nova prijetnja” nije efektima i akcijskim scenama superiorna “Danu nezavisnosti”. Specijalni efekti i CGI osciliraju od dobrog do groznog, akcijske scene ponekad su atraktivne ponekad preduge i bizarne (napad matice na školski autobus).
“Dan Nezavisnosti: Nova prijetnja” nastavak je, točnije priprema za nove nastavke. Rezultat redateljeve ambicije da nastavak postane veći, bučniji i impresivniji, (ne samo od “jedinice” nego i od većine recentnih blockbustera) te opterećenost (pre)velikim brojem likova neuzbudljiv je i beskrvan film.

OCJENA: 5

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)