REDATELJ: Tim Miller
GLAVNE ULOGE: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Karan Soni, Michael Benyaer, Briana Hilderbrand
TRAJANJE: 108 minuta 

 

“Ja možda jesam super, ali nisam junak” – Deadpool

 

Posljednjih godina svjetovi superjunaka vladaju svjetskim kino blagajnama. Tako će biti i ove godine. Sudeći prema najavama stvari se bitno zaoštravaju, kompliciraju. Batman će napasti Supermana, sukob Kapetana Amerike i Iron Mana je neizbježan, nova priča o X ljudima nagovještava apokalipsu. No prije navedenih obračuna svjetla pozornice upaljena su za Deadpoola.

Sredina mjeseca ljubavi nije uobičajeni termin za početak prikazivanja filmova o superherojima. Veljača je rezervirana za filmske ljubavne priče (prošla godina donijela je slabašnu, ali komercijalno izuzetno uspješnu ekranizaciju romana “Pedeset nijansi sive”), često je posljednje utočište za velike, skupe projekte koji su se iz raznih razloga našli u problemima te ne mogu konkurirati u jačim, komercijalnijim terminima (“Jupiter u usponu” naprimjer). Iako sadrži ljubavnu priču “Deadpool” ne pripada niti jednoj od navedenih vrsta filmova. Obzirom da “X-Men: Apocalypse” izlazi krajem petog mjeseca (Deadpool pripada svijetu X ljudi) veljača je bila idealan termin za slučajnog (super)junaka. “Deadpool” se doista u mnogim detaljima razlikuje od superjunačkih filmova na koje smo navikli proteklih godina.

Od početne špice jasno je da je Deadpool, u mnogim detaljima, drugačiji film. Uvodna špica na kojoj obično saznajemo imena glavnih glumaca i ekipe filma ima malo drugačiji izgled. Saznajemo da u filmu nastupaju, između ostalih, “hot chick”, “CGI lik” i “engleski negativac”. Redatelj filma je “preplaćeni idiot” (ili debil, kreten sasvim je svejedno), jedini pravi heroji su scenaristi filma. Uvod koji nam sugerira da je pred nama film koji bez zadrške ismijava, parodira i izokreće postavke filmova o superjunacima. Deadpool postaje pravednik iako to ne želi biti (njegov cilj je osveta), odbija se učlaniti u boy band (tako naziva društvo profesora Charlesa Xaviera). On je otrovno ciničan, politički nekorektan i zabavan u svojoj teatralnosti. Suberzivan, različit od moralnih i korektnih superjunaka. Jedini lik zadužen za korekciju Deadpoolova ponašanja i govora je Colossus (glas Stefana Kapičića). Međutim, Colossusove korekcije i opomene su predmet sprdnje i ismijavanja. Osim bezobraznih, ali često zabavnih verbalnih egzibicija “Deadpool” je izrazito krvav i nasilan. Za razliku od većine superjunačkih filmova nasilje je eksplicitno prikazano, udovi lete filmskim platnom. Neobični, histerični ali vrlo zabavni i duhoviti koktel bezobraznog, politički nekorektnog humora i nasilja donio je filmu “R” predikat (ocjena, preporuka MPAA je da se “Deadpool” ne preporučuje mlađima od 17 godina bez roditeljske pratnje, odnosno pratnje odrasle osobe). Redatelj Miller nije uljepšavao govor niti skrivao nasilje ponajviše zbog što uvjerljivijeg prikaza glavnog lika. Pozitivna odluka filmaša kojemu je “Deadpool” debitantsko ostvarenje.

Film je ispunjen filmskim posvetama. Wade Wilson (tako glasi pravo ime glavnog protagonista filma) spominje, između ostalih, “Čahuru”, “127 sati”, “Alien”, “Cobru”….. Posebno je zanimljiv Wilsonov komentar na trilogiju “Taken” u kojoj se preispituje roditeljske kvalitete Bryana Millsa odnosno Liama Neesona Nisu samo filmovi tema razgovora, ima tu i pjevača. Spominju se Sinead O’Connor i “Wham” odnosno George Michael.
Kao i svaki pravi superjunak Deadpool ima pomoćnike. U trenucima konačnog obračuna pridružuju mu se spomenuti Collosus i Negasonic Teenage Warhead (dojmljiva Brianna Hilderbrand). Spomenuti dvojac pripada svijetu superjunaka. Wade Wilson ima pomoć i od običnih ljudi. Ono što je Batmanu Alfred Deadpoolu je…. Ma zapravo dragi čitaoče bolje da ne otkrivam lik i djelo Deadpoolove desne ruke, cimerice. Najbolje se uvjeriti sam gledajući film. Tek napomena da se i ljudska podrška potpuno uklapa u otkačenost projekta.
Svaki superjunak (pa tako i onaj koji to ne želi biti) zaslužuje dostojnog protivnika, glavnog negativca. Često se događa da negativci zavladaju filmom i zasjene ostale protagoniste (Joker Heatha Ledgera naprimjer). “Deadpool” nije takav projekt. Glavni negativac bezličan je i nezanimljiv lik, Wade Wilson odnodno Ryan Reynolds u potpunosti je “ukrao” film.

“Deadpool” je nabijen akcijom. Meci, hladno oružje, šake, moći superjunaka… Film sadrži kompletnu ponudu. Miller koristi usporeni snimak, krupne kadrove metaka. Stil, orkestracija akcijskih scena podsjećaju na radove azijskog “meštra od akcije” John Wooa.

Obzirom da je premijera filma tempirana uoči Dana zaljubljenih, Miller nije zanemario ljubavnu priču. Ljubav je (uz osvetu) pokretač radnje i na kraju, uz pomoć alkohola, pobjeđuje.
Ryan Reynolds predvodi glumačku ekipu. Nakon neuvjerljivog nastupa u neuspjelom “Green Lanternu” glumac pokazuje da ima snage iznijeti lik superjunaka. Reynolds ne prestaje pričati, ne gasi se cijelim trajanjem filma. A to je najvažnija Deadpoolova osobina. Dobar posao odradila je lijepa brazilska glumica Morena Baccarin (gospođa Brody iz tv serije “Domovina) u ulozi Vanesse.

Kada “Deadpool” završi i svjetla se u kino dvorani upale ostaje dojam da je upravo proletilo otprilike dva sata vrlo dobre filmske zabave. “Deadpool” je duhovit i brutalan koktel akcije, ljubavi i bezobraznog, politički nekorektnog, ali prokleto zabavnog humora. Film o superjunacima koji nije namijenjen najmlađima. Nastavak je potvrđen.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)