Naslovnica Filmovi IZBAVI NAS OD ZLA

IZBAVI NAS OD ZLA

622
0
Photo: Sony Pictures

REDATELJ: Scott Derrickson
GLAVNE ULOGE: Erik Bana, Edgar Ramirez, Olivia Munn, Chris Coy
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Deliver Us from Evil

Godina je 2010. Američki vojnici vode borbe s iračkim pobunjenicima. Tijekom jedne akcije trojica specijalaca završe u grobnici gdje se budi drevno, iskonsko zlo. Nekoliko godina kasnije detektiv Ralph Sarchie (Eric Bana) susreće se u kratko vrijeme s nekoliko slučajeva obiteljskog nasilja. Slučajevi su nasilni, teško ih je objasniti – Sarchie otkriva da su međusobno povezani. Detektiv slučajeve pokušava objasniti ludilom ili apstinencijskim krizama kod okrivljenih no mijenja svoje mišljenje kada upoznaje nekonvencionalnog katoličkog svećenika Mendozu (Edgar Ramirez) koji mu otkriva da su njegovi slučajevi povezani s demonima. Jedini način da se slučajevi riješe je egzorcizam nad počiniteljima. Isprva, Sarchie ne daje preveliku važnost svećenikovim riječima, ali nakon što u opasnost dođu i članovi njegove obitelji policajac odluči poslušati Mendozu….

“Izbavi nas od zla” je redateljski rad provjerenog horor redatelja Scotta Dericksona. Derrickson je 2005 debitirao vrlo dobrim hororom “Egzorcizam Emily Rose”. Svoju dobru redateljsku horor reputaciju potvrdio je filmom “Zla kob” (Sinister) koji je postao i neočekivani blockbuster (na uloženih 3 milijuna dolara film je zaradio nešto manje od 80 milijuna; naravno nastavak je u pripremi). Nakon uspjeha “Zle kobi” Derrickson je za novi projekt dobio deset puta više novaca i poznato glumačko (Eric Bana) te producentsko ime (Jerry Bruckheimer). Priča filma temeljena na istinitim događajima (Derrickson je jedan od scenarista) koje je u svojoj knjizi opisao policajac Ralph Sarchie (knjigu je napisao u suradnji sa Lisom Collier). Nakon završene policijske karijere Sarchie se pridružio bračnom paru Warren čije smo doživljaje mogli gledati u vrlo dobrom hororu “Prizivanja” Jamesa Wana. Duhovi, demoni i egzorcizam su šokantna ali popularna tema koja ima svoju publiku.

Photo: Sony Pictures

Derrickson je film realizirao kao kombinaciju horora i policijskog trilera koji sadrži i prikaz današnjeg društva. Znakovito je da zlo dolazi iz Iraka, mjesta na kojem SAD desetljećima demonstrira svoju obavještajno-vojnu moć. No, nije mjesto ratovanja jedino na kojem se Zlo dobro snalazi; dolaskom u Ameriku Zlo se vrlo dobro snalazi. Redatelj od prve minute filma (prije samog prikaza egzorcizma i opsjednutih vojnika) nastoji šokirati te prikazati moralno i duhovno propadanje i urušavanje modernog  ljudskog društva (prikaz se prije svih odnosi na SAD). Najekstremniji primjer tog prikaza je pronalazak mrtvog djeteta. Film je obojen mračnim tonovima koji, uz kišu, pojačava doživljaj beznađa i straha. Derrickson ne skriva svoje uzore; mračni tonovi, igra svjetla i sjene, kiša i još neki detalji podsjećaju na Fincherovo remek-djelo “Sedam”. Uz “Sedam” u filmu je prisutan i kultni “Istjerivač đavla” William Friedkina. Redatelj je “pogodio” ugođaj, pronašao prave uzore no konačni proizvod je tek prosječan. Potencijal nekih detalja u filmu su neiskorišteni. Posebno se to odnosi na odnos Sarchija (vrlo dobri Eric Bana, s obzirom na potencijal, glumca imamo rijetko prilike gledati) i Mendoze. Redatelj nije želio (ili znao) razviti odnos između najbitnijih likova filma koji je mogao otići u različitim pravcima posebno kada uzmemo u obzir prošlost svećenika Mendoze. Neobičan, netipični svećenik; pije, puši i nije imun na žensku ljepotu. Nažalost , Derrickson nije posvetio previše minuta Mendozi i njegovom odnosu sa Sarchijem. Film je ponešto neujednačen (što i nije veliki problem) ali je završetak odnosno rasplet filma prilično konvencionalan, očekivan. Ništa novo, već viđeno.
Ako bi “Izbavi nas od zla” usporedili s prethodna dva horora koje je redatelj režirao ovo je film koji je slabiji od “Egzorcizma Emily Rosea”, negdje u rangu “Zle kobi”. No, “Zla kob” je projekt koji je maksimalno iskoristio svoje potencijale. “Izbavi nas od zla”, unatoč obećavajućem početku, nije i to je njegov najveći problem. No, riječ je o filmu kojega vrijedi pogledati; zbog Erica Bane i dobro pogođenog horor ugođaja.

OCJENA: 6

Prethodni članakPRIJE NEGO ŠTO ZASPIM
Sljedeći članakPREODREDIŠTE
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime