ŠETNJA MEĐU GROBOVIMA

REDATELJ: Scott Frank
GLAVNE ULOGE: Liam Neeson, Dan Stevens, Maurice Compte
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: A Walk Among The Tombstones

Liam Neeson je glumac s jednom od najzanimljivijih filmografija u današnjem Hollywoodu. Povijest njegovog uspjeha počinje (nakon kratkog pojavljivanja u “Excaliburu”, tv seriji “Poroci Miamija” i sporedne uloge u filmu “Next of Kin”) osvetničkim trilerom “Darkman”. Nakon uspjeha “Darkmana” Neeson je nanizao čitav niz uloga u vrlo dobrim i odličnim filmovima (“Nell”, “Rob Roy”, “Michael Collins”…). Godine 1993 Neesonu je uloga u “Schindlerovoj listi” donijela prvu i jedinu nominaciju za nagradu “Oscar”. Nominacija nije potvrđena; Tom Hanks i njegov teško bolesni Andrew Beckett bili su prejaki. Nakon navedene serije filmova Neeson se potvrdio kao član prve hollywoodske lige. Birao je ozbiljne (“Kinsey”, “Kraljevstvo nebesko”, “Bande New Yorka) i manje ozbiljne projekte i uspio je postati glumac koji je dao svoj doprinost serijalu “Ratovi zvijezda” (Qui-Gon Jim) te trilogiji o Vitezu tame Christophera Nolana (Ra’as al Ghoul). Novo poglavlje svoje karijere Neeson otvara 2008 godine akcionim trilerom “96 sati” (Taken). Film je postao neočekivani “blockbuster” te je pokazao Neesonove akcijske potencijale. Svoju novu filmsko-akcijsku mladost Neeson je potvrdio i osnažio “Ukradenim identitetom”, “Opstankom”, nastavkom “96 sati” (treći film serijala je potvrđen i očekuje se slijedeće godine) i “Non stop”. “Šetnja među grobovima” je film koji, obzirom na zaplet, izgleda poput recikliranja “96 sati”. Međutim, riječ je kombinaciji nekoliko žanrova (drama, triler, akcija) u kojoj je glavni lik kompleksniji nego Bryan Mills iz “96 sati”….

 

Godina je 1999. Matt Scudder (Liam Neeson) bivši je policajac. Matt je napustio službu nakon sudjelovanja u tragičnom događaju. Njegovo trenutno zanimanje je privatni istražitelj. Bez dozvole. Posao radi “na crno” i obavlja ga za svakog klijenta koji je spreman platiti. Kada ga diler droge Kenny Kristo (Dan Stevens) pokuša angažirati kako bi pronašao otmičare i ubojice njegove supruge Matt isprva odbija. Međutim, nakon drugog pokušaja i saznanja o načinu na koji je žena likvidirana bivši policajac prihvaća posao. Počinje istragu koja će donijeti zastrašujuće rezultate…

 

Najava filma je izgledala kao da Neeson ponavlja uloge iz filmova “96 sati” i “Ukradeni identitet”. No, to je samo djelomično točno. U redu, Neeson ponovo traži otetu ženu (ovaj put nije član njegove obitelji) i bivši je državni službenik (policajac ne djelatnik obavještajne agencije). ali Matt Scudder nije “ramboidni” akcijski junak nego čovjek koji je ranjiv. Psihički i fizički. Progonjen tragedijom koju je skrivio i zbog koje je napustio posao, Matt je u potrazi za oprostom i iskupljenjem. Slučaj koji preuzima nudi priliku da učini nešto dobro.
“Šetnja među grobovima” je film u kojem (osim malog Mattovog pomagača imenom TJ) nema precizne podjele na pozitivne i negativne likove. Glavni protagonisti filma su manje ili više negativci; obzirom na njegovu prošlost tu možemo ubrojiti i Scuddera. Negativac u lovu za otmičarima i ubojicama. Lov koji bi mu mogao donijeti malo mira i iskupljenje.

 

Redatelj Frank (radio na scenariju filmova “Uhvatite maloga”, “Specijalni izvještaj” i “Daleko od očiju”) je film ispunio teškim bojama. Film obiluje olovnim, tmurnim tonovima koji pojačavaju brutalnost i tamnu stranu ljudske prirode koju film prikazuje. Ime filma zvuči pomalo kaubojski što i nije slučajno; jedan od važnijih dijelova filma događa se na groblju i doista ima westernovski štih. Film je izrazito brutalan; obračuni i egzekucije su krvave i beskompromisno režirane. Glavni negativci, ne negativci nego sadistički psihopate (glume ih David Harbour i Adam David Thompson)  egzekucije odrađuju na izrazito krvav način. Kada se govori o nasilju i brutalnosti njihove metode su takve da i dileri drogom koje imamo prilike vidjeti u filmu izgledaju kao kriminalci početnici.
Glumačka ekipa filma je solidna, posebno dobar je maleni Brian “Astro” Bradley. Naravno, glavna glumačka snaga filma je Neeson koji je jednako  uvjerljiv u akcijskim  (u ovom filmu Liam ne samo da udara nego i prima udarce) i zahtjevnijim dramaturškim scenama. Najava  “Šetnje među grobovima” može prevariti; film nije još jedna Neesonova akcijska ekstravagancija. Riječ je o brutalnom trileru sa zanimljivim glavnim (anti)junakom.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)