KRVNE VEZE

REDATELJ: Guillaume Canet
GLAVNE ULOGE: Clive Owen, Marion Cotillard, James Caan, Billy Crudup, Mila Kunis, Zoe Saldana, Matthias Schoenaerts
TRAJANJE: 125 minuta
NAZIV ORIGINALA: Blood Ties

Sedamdesete godine prošloga stoljeća. Pedesetogodišnji Chris (Clive Owen) izlazi iz zatvora. Chris je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva. Pušten je ranije zbog dobrog vladanja. Na izlazu iz kaznionice dočekuje ga brat Frank (Billy Crudup). Frank je perspektivni policajac, suprotnost od Chrisa. Nakon izlaska iz zatvora Chrisa čekaju novi izazovi; mora pronaći posao kako bi ostao na slobodi, treba se sresti sa bolesnim ocem. Također, Chrisa čekaju i djeca koja ga jedva poznaju. Njihova majka, bivša Chrisova supruga Monica (Marion Cotillard) je prostitutka i ovisnica. Nakon šta je dobio posao Chris shvaća da je život na slobodi previše zahtjevan te se vraća starim kriminalnim navikama….

 

“Krvne veze” je redateljski rad francuskog filmaša Guillaumea Canet. Canet je priču filma “posudio” od francuskog filma “Les liens du sang” iz 2008 godine u kojem je Canet tumačio jednu od glavnih uloga (francuski film je temeljen na književnom predlošku “Deux freres, un flic, un truand” francuskih pisaca Michela i Bruna Papeta). Canet je prepoznao potencijal predloška te je uspio skupiti tridesetak milijuna dolara kako bi snimio svoje viđenje priče o braći na različitim stranama zakona. Ambicioznost projekta Canet je potvrdio i glumačkom ekipom koju je okupio na snimanju. Obzirom na umjereni budžet filma glumačka ekipa je impresivna; Clive Owen i Billy Crudup u ulozi braće, Marion Cotillard, Mila Kunis i Zoe Saldan u glavnim ženskim ulogama, veteran James Caan, Lili Taylor (tv serija “Dva metra pod zemljom”, “Prizivanja”) i Matthias Schoenaerts (partner Marion Cottilard u izvrsnoj drami “Hrđa i kost”). Intrigantna tema i zanimljiva glumačka ekipa nisu bile dovoljne; “Krvne veze” su zaradile manje od tri milijuna dolara u svjetskoj distribuciji. Film privukao  publiku u kino dvorane a i većina kritičara (posebno američka) je film dočekala “na nož”.

 

Canet je “Krvne veze” režirao po uzoru na filmove Martina Scorsesija (“Dobri momci”, “Casino”) i nekim motivima koje možemo pronaći kod redatelja Briana De Palme (“Carlitov način” i “Nedodirljivi”; rasplet filma događa se na željezničkoj stanici, ne onako epski i napeto kao u “Carlitovom načinu” ali vidljiv De Palmin utjecaj). Izgled i ugođaj sedamdesetih godina prošloga stoljeća je solidno pogođen, slično kao i Scorsesei, Canet puno pažnje daje odabiru muzike koja pojačava autentičnost vremena u kojem se radnja događa. Kostimografija i muzika, soundtrack filma su korektno odrađeni. Najveći problem “Krvnih veza” su likovi, njihova karakterizacija i odnosi između njih. Za razliku od Scorsesijevih (npr.Henrya Hilla u “Dobrim momcima”) i De Palminih likova (Carlito Brigante u “Carlitovom načinu”) Chris, pokretač radnje u “Krvnim vezama” je običan nasilnik, razbijač bez karizme. Hill i Brigante su kriminalci sa stilom, određenim pravilima ponašanja i poštovanjem među kolegama. Chris , nakon  kratkog pokušaja da se prilagodi normalnom životu, pokazuje svoju pravu stranu. Nasilan, brutalan i , dojam je, ne previše inteligentan i sposoban čovjek. Takav pristup ubija bilo kakvu empatiju ili suosjećanje gledatelja prema glavnom liku. Tek u samom finalu filma Chrisov lik postaje kompleksniji, no tada je već prekasno. Za njega i za film.

 

Za razliku od agresivnog i nasilnog Chrisa na drugoj strani imamo Franka (Billy Crudup) mlakog i bezličnog policajca. Frank je mlada policijska nada koji baš i nije potpuni pozitivac posebno kada je u pitanju njegova veza sa Vanessom (Zoe Saldana). Odnos između braće (obzirom na ozbiljnost događaja) je prilično tanak a njihove prepucavanja i naguravanja ponekad izgledaju kao svađa dvojice tinejdžera. Odnosi Franka i Chrisa sa ocem i sestrom se tek sramežljivo naznačeni; čini se da je “bad boy” puno draži ostatku obitelji ali redatelj se nije previše zadržao na tim detaljima. “Krvne veze” je film sa neujednačenim ritmom posebno kada gledatelj pokušava odgonetnuti vremenski period u kojem se radnja odigrava. Iako je izgled sedamdesetih godina prošloga stoljeća solidno “pogođen”, dijelovi filma izgledaju prilično umjetno i neuvjerljivo. Ni traga filmskoj čaroliji i uvjerljivosti koje možemo vidjeti u sličnim projektima Scorsesija i De Palme. Glumačka ekipa je posao odradila korektno ali ne i senzacionalno, za nešto više je trebao razrađeniji scenarij i vještiji redatelj.
“Krvne veze” je ambiciozan projekt sa zanimljivom temom. Nažalost, realizacija filma je u raskoraku sa očekivanjima.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)