Naslovnica Akcija SEZONA LOVA

SEZONA LOVA

865
2
Photo: Millenium Films

REDATELJ:Mark Steven Johnson
GLAVNE ULOGE:Robert De NIro,John Travolta
TRAJANJE:88 minuta

Benjamin Ford (Robert De Niro) je vojni veteran. Američke vojske. Benjamin je u mirovini,povukao se u osamu, i vrijeme krati čitanjem Hemingwaya i slušanjem Johnnya Casha. Nakon što mu je ponestalo lijekova Benjamin kreće u nabavu. No, na pola puta mu se kvari auto. Baš u trenutku kvara Benjamin susreće Emila Kovača (John Travolta) koji mu popravlja vozilo. Benjamin poziva Emila u posjetu ne sluteći da je Emil osoba koja ga želi likvidirati…
“Sezona lova” je film koji je prvotno zamišljen kao  “reunion” Nicholasa Cagea i Johna Travolte nakon suradnje na izvrsnom “Čovjeku bez lica” Johna Woo-a. Radni naslov filma bio je “Shrapnel” a redatelj je trebao biti John McTiernan (“Umri muški”,”Predator”). McTiernan je završio u zatvoru, Cage je zamijenjen s De Nirom, a za redatelja filma je odabran Mark Steven Johnson (“Daredevil”,”Ghost Rider”). I tako je počelo snimanje filma kojega će i glumci, redatelj i gledatelji htjeti što prije zaboraviti….

 

Photo: Millenium Films

Glavni reklamni adut “Sezone lova” su glumci. Prvi puta na filmu zajedno nastupaju John Travolta i Robert De Niro. Glumci sa dugogodišnjim karijerama prepunim genijalnih i nagrađivanih uloga. Nakon pogledanog filma samo mi je jedno pitanje “zvonilo” u glavi: “Koji je razlog da su De Niro i Travolta pristali nastupiti u ovom filmu ?” De Niro je jedva podnošljiv u ulozi Benjamina Forda; potrudio se maksimalno korektno odraditi svoj posao unatoč lošem scenariju. Travolta u ulozi Emila Kovača pripadnika zloglasnih “škorpiona” je grozan. Njegov naglasak i gluma je nepodnošljiva i uistinu ga je teško gledati i slušati. Ovo je Travoltina druga najgora uloga u karijeri (prva i dalje ostaje uloga u filmu “Batllefield Earth” iz 2000 godine).

 

Photo: Millenium Films

Emil dolazi u Ameriku kako bi se osvetio Benjaminu. To je motiv koji pokreće radnju. Radnju filma koja traje manje od devedeset minuta koja je i takva preduga za gledanje. U prvim trenucima susreta bivših suparnika na bojnom polju Travolta izgleda kao da je glavni lik iz televizijske serije “Arrow”. Benjamin je ostarjeli veteran razočaran životom  koji je pomalo i mizantrop (odbija otići na krstitke unuka kako ne bi susreo bivšu ženu). No, to ga ne sprečava da nakon par minuta poznanstva s Emilom (koji mu kaže da je iz krajeva gdje je Benjamin ratovao) pozove stranca u svoju kolibu i s njim se žestoko….ubije u alkoholu. U kolibi Emil ima cijelu noć da likvidira Benjamina ali ne…to mora biti mitski obračun mužjaka u šumi. S lukom i strijelom. Ali neće se veterani poubijati. Oni malo muče jedan drugoga, pa onda pričaju i moraliziraju o Bogu,obitelji i besmislenosti ratovanja. Jer eto jedino jedan drugoga razumiju. Nitko drugi ne zna kako je njima. Ovakve i slične scenarističke akrobacije (čitaj:besmislice) su obilježje filma. Možda tekst otkriva previše o samoj radnji filma, ali bio je to jedini način da upoznam potencijalne gledatelje filma s onim što ih očekuje. Uvjeren sam da većina ljubitelja filma (s pravom) imaju velika očekivanja kada u najavama pročitaju imena Roberta De Nira i Johna Travolte. Ovoga puta očekivanja se nisu ispunila.
Teško je naći nešto dobro u filmu punom nelogičnosti i loših scenarističkih rješenja. Možda pokoja scena mučenja koja bi zapravo više pristajala filmu poput “Hostela”. Da nas je barem redatelj Johnson “počastio” sa više kadrova prirode. “Sezona lova” radnjom, stilom i dijalozima opasno podsjeća na niskobudžetne B filmove. Nekako ne vjerujem da je redatelju i glumcima to bio cilj kada su snimali film….

OCJENA: 2

 

Prethodni članakRIDDICK
Sljedeći članakCASABLANCA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime