THE WOLVERINE

REDATELJ:Joseph Mangold
GLAVNE ULOGE:Hugh Jackman,Tao Okamoto,Rila Fukushima
TRAJANJE:121 minuta

 

Japan. Nagasaki. Godina 1945. Za vrijeme eksplozije atomske bombe Logan odnosno Wolverine spašava život mladom japanskom vojniku Yoshidi.Godinama, desetljećima kasnije Wolverine dolazi, a Yoshidin poziv u Japan.Yoshida sada bogati, umirući starac ima ponudu za Logana; želi ga učiniti smrtnikom. Ubrzo nakon ponude Wolverine se nađe u beskrupuloznoj i krvavoj borbi za vlast…

“The Wolverine” je šesti film u kojem su glavni lik(ovi) “X” ljudi.Priča je počela 2000 godine kada se Bryan Singer (“Privedite osumnjičene”) prihvatio režiranja prvog filma. Rezultat je bio izvrstan; Singer je odlično ispričao priču o novoj “vrsti” ljudi koja je zapravo metafora o prihvaćanju različitosti i toleranciji. Singer nije zanemario karakterizaciju likova, ali niti akcijsku stranu priče;mutanti su zanimljivi,nisu jednodimenzionalni dok akcijske scene spektakularno odrađene. Singer je snimio i podjednako dobar nastavak no, nakon njega slijede dva bitno lošija filma. Prvi je “X-Men:The Last Stand” filmska slikovnica bez duše koju je režirao Brett Ratner, a drugi film o jednom od najzanimljivijih mutanata Wolverineu (“X-Men:Origins Wolverine”). Godine 2011 Singer osmišljava priču za “X-Men;First Class” gdje “pomlađuje” glavne aktere iz prva dva filma, objašnjava i pojašnjava neke događaje iz njihove mladosti, te uz sigurnu režiju Matthewa Vaughna ponovo imamo prilike gledati zanimljiv film o “X ljudima”….

Redatelj “The Wolverinea” je vrlo zanimljiv filmaš. U svojoj karijeri je snimio vrlo interesantne, žanrovski različite filmove(“Copland”, “Hod po rubu”, “Identitet”, “U 3.10 za Yumu”). Ovaj je film zapravo redateljev prvi pravi izlet u visokobudžetne “blockbusterske” vode (film je koštao preko 100 milijuna dolara). Od samog početka filma vidljivo je da Mangold nastoji “pobjeći” što dalje od prethodnih filmova o Wolverineu. Uz iznimku Jane Grey (Famke Jensen) koja se pojavljuje u Loganovim snovima i(li) vizijama od ostale ekipe “X-ljudi” iz prethodnih filmova ni traga ni glasa. Film je radnjom vezan uz Japan i teško je ne primjetiti Mangoldovu fascinaciju dalekoistočnom kulturom,tradicijom i obredima. Od uvodnih kadrova filma kada se japanski vojnici spremaju izvesti seppuku(ritualno samoubojstvo koje se izvodi ubodom u trbuh) pa do Loganovih protivnika (yakuze,ninja ratnici). I kada se naviknemo na dalekoistočne detalje i protivnike, u završnom obračunu imamo borbu Wolverinea sa nečim što je vrlo slično Jaegerima iz recentne “Bitke za Pacifik”. Mangold je u nedostatku intrigantnijih i zanimljivijih negativaca koji bi se mogli nositi sa Loganom smislio uistinu čudnovatu kreaciju. No, to nije jedini problem ovog filma…

Redatelj je u filmu, nesumnjivo po uzoru na Nolanov “Vitez tame:Povratak”, glavnog (super)junaka učinio puno ranjivijim i smrtnijim nego što je on bio u prethodnim filmovima.U redu, prikazati Brucea Wayne fizički inferiornim jednom Baneu ima logike;ipak je on samo čovjek. Ali napraviti to u slučaju Wolverinea čiji je postanak i sastav bitno drugačiji uistinu je promašen koncept.Logan odnosno Wolverine je bijesan,agresivan i ljut na sebe ali i na svijet u kojem živi. Odjednom on postaje ranjiv. Ne samo fizički nego i emotivno(uz problem kako preboljeti Jane Logan pronalazi i novu ljubav).I na kraju  Wolverine ostaje i bez dijela svojeg najjačeg, prepoznatljivog oružja.Hm…ipak malo previše.Ritam filma je neujednačen i redatelj se nikako ne može odlučiti želi li napraviti film o emotivno i fizički posrnulom Loganu ili protivnicima nadmoćnom Wolverineu.Hugu Jackman je korektno odradio svoju ulogu, no nejasno je zbog čega one silne žile koje iskaču na tijelu glavnog junaka. Podsjećaju malo na Stallonea i osamdesete godine prošlog stoljeća.
“The Wolverine” je unatoč nekim dobrim stranama(scenografija i dizajn filma naprimjer) osrednji film.Slijedeća godina bi trebala biti puno bolja za fanove “X-Mena”.Bryan Singer je napisao priču te režira “X-Men:Days of Future Past”….

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)