THE WOLVERINE

REDATELJ:Joseph Mangold
GLAVNE ULOGE:Hugh Jackman,Tao Okamoto,Rila Fukushima
TRAJANJE:121 minuta

Japan. Nagasaki. Godina 1945. Za vrijeme eksplozije atomske bombe Logan odnosno Wolverine spašava život mladom japanskom vojniku Yoshidi.Godinama, desetljećima kasnije Wolverine dolazi, a Yoshidin poziv u Japan.Yoshida sada bogati, umirući starac ima ponudu za Logana; želi ga učiniti smrtnikom. Ubrzo nakon ponude Wolverine se nađe u beskrupuloznoj i krvavoj borbi za vlast…

“The Wolverine” je šesti film u kojem su glavni lik(ovi) “X” ljudi.Priča je počela 2000 godine kada se Bryan Singer (“Privedite osumnjičene”) prihvatio režiranja prvog filma. Rezultat je bio izvrstan; Singer je odlično ispričao priču o novoj “vrsti” ljudi koja je zapravo metafora o prihvaćanju različitosti i toleranciji. Singer nije zanemario karakterizaciju likova, ali niti akcijsku stranu priče;mutanti su zanimljivi,nisu jednodimenzionalni dok akcijske scene spektakularno odrađene. Singer je snimio i podjednako dobar nastavak no, nakon njega slijede dva bitno lošija filma. Prvi je “X-Men:The Last Stand” filmska slikovnica bez duše koju je režirao Brett Ratner, a drugi film o jednom od najzanimljivijih mutanata Wolverineu (“X-Men:Origins Wolverine”). Godine 2011 Singer osmišljava priču za “X-Men;First Class” gdje “pomlađuje” glavne aktere iz prva dva filma, objašnjava i pojašnjava neke događaje iz njihove mladosti, te uz sigurnu režiju Matthewa Vaughna ponovo imamo prilike gledati zanimljiv film o “X ljudima”….

Redatelj “The Wolverinea” je vrlo zanimljiv filmaš. U svojoj karijeri je snimio vrlo interesantne, žanrovski različite filmove(“Copland”, “Hod po rubu”, “Identitet”, “U 3.10 za Yumu”). Ovaj je film zapravo redateljev prvi pravi izlet u visokobudžetne “blockbusterske” vode (film je koštao preko 100 milijuna dolara). Od samog početka filma vidljivo je da Mangold nastoji “pobjeći” što dalje od prethodnih filmova o Wolverineu. Uz iznimku Jane Grey (Famke Jensen) koja se pojavljuje u Loganovim snovima i(li) vizijama od ostale ekipe “X-ljudi” iz prethodnih filmova ni traga ni glasa. Film je radnjom vezan uz Japan i teško je ne primjetiti Mangoldovu fascinaciju dalekoistočnom kulturom,tradicijom i obredima. Od uvodnih kadrova filma kada se japanski vojnici spremaju izvesti seppuku(ritualno samoubojstvo koje se izvodi ubodom u trbuh) pa do Loganovih protivnika (yakuze,ninja ratnici). I kada se naviknemo na dalekoistočne detalje i protivnike, u završnom obračunu imamo borbu Wolverinea sa nečim što je vrlo slično Jaegerima iz recentne “Bitke za Pacifik”. Mangold je u nedostatku intrigantnijih i zanimljivijih negativaca koji bi se mogli nositi sa Loganom smislio uistinu čudnovatu kreaciju. No, to nije jedini problem ovog filma…

Redatelj je u filmu, nesumnjivo po uzoru na Nolanov “Vitez tame:Povratak”, glavnog (super)junaka učinio puno ranjivijim i smrtnijim nego što je on bio u prethodnim filmovima.U redu, prikazati Brucea Wayne fizički inferiornim jednom Baneu ima logike;ipak je on samo čovjek.Ali napraviti to u slučaju Wolverinea čiji je postanak i sastav bitno drugačiji uistinu je promašen koncept.Logan odnosno Wolverine je bijesan,agresivan i ljut na sebe ali i na svijet u kojem živi. Odjednom on postaje ranjiv.Ne samo fizički nego i emotivno(uz problem kako preboljeti Jane Logan pronalazi i novu ljubav).I na kraju  Wolverine ostaje i bez dijela svojeg najjačeg,prepoznatljivog oružja.Hm…ipak malo previše.Ritam filma je neujednačen i redatelj se nikako ne može odlučiti želi li napraviti film o emotivno i fizički posrnulom Loganu ili protivnicima nadmoćnom Wolverineu.Hugu Jackman je korektno odradio svoju ulogu, no nejasno je zbog čega one silne žile koje iskaču na tijelu glavnog junaka.Podsjećaju malo na Stallonea i osamdesete godine prošlog stoljeća.
“The Wolverine” je unatoč nekim dobrim stranama(scenografija i dizajn filma naprimjer) osrednji film.Slijedeća godina bi trebala biti puno bolja za fanove “X-Mena”.Bryan Singer je napisao priču te režira “X-Men:Days of Future Past”….

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)