Naslovnica Filmovi ODBJEGLI DJANGO

ODBJEGLI DJANGO

1054
5
Photo: Andrew Cooper/The Weinstein Company

REDATELJ:Quentin Tarantino
GLAVNE ULOGE:Jamie Foxx,Christoph Waltz,Leonardo Di Caprio,Kerry Washington,Samuel J.Jackson,Don Johnson,
TRAJANJE:158 minuta
NAZIV ORIGINALA: Django Unchained

DR.KING SCHULTZ:”How do you like bounty hunting buisness?”
DJANGO:”Kill white people and get paid for it? What’s not to like?”

Bilo je pitanje vremena kada će Quentin Tarantino snimiti western. U Tarantinovoj biografiji “Pucanj s boka” spomenuto je da je Tarantinu, najvećem filmofilu među redateljima i najvećem redatelju među filmofilima,  jedan od najdražih filmova “Rio Bravo”, a jedna od najdražih filmskih zona interesa filmovi o Divljem zapadu bilo da su Hollywodske produkcije ili je riječ o”spaghetti” westernima talijanske proizvodnje. Prve glasine o “Djangu” stigle su uoči premijere “Nemilosrdnih gadova”, a ubrzo nakon toga je slijedila i službena potvrda; sljedeći projekt Quentina Tarantina bit će western “Django Unchained”.
Naslov filma je posveta “Djangu” iz 1966 godine (Franco Nero koji je tumačio glavnu ulogu pojavljuje se u kratkoj ulozi i u Tarantinovu filmu). Priča je to o revolverašu samotnjaku (sa sobom nosi lijes koji sadrži strojnicu!!!) koji se nađe usred sukoba između pripadnika KKK i meksičkih odmetnika. “Django” jedan je od mnogih kojima se Tarantino zahvalio režirajući svojeg “Djanga….”. Redateljeva opčinjenost kaubojskim žanrom nije jedini motiv za snimanje filma. U nedavnom intervju za britanski Channel 4 Tarantino je dodatno pojasnio i objasnio razloge za snimanje “Odbjeglog Djanga” odnosno razloge zašto je film tako tematski strukturiran. Tarantino je u razgovoru spomenuo dva američka holokausta (ubijanje Indijanaca domorodaca i razdoblje ropstva) te je naglasio kako se i dan danas o toj temi u Americi malo govori uz napomenu, zapravo nadu da će se nakon “Odbjeglog Djanga” više govoriti o mračnim vremenima američke povijesti. Iz istog razloga je njegov glavni lik Afroamerikanac iliti Crnac. Kao što se u “Nemilosrdnim gadovima” obračunao s nacistima i njihovom ideologijom tako je “Django” poslužio Tarantinu da progovori o ropstvu odnosno rasizmu.

Photo: Andrew Cooper/ The Weinstein Company

Kao i svaki autorov film do sada tako i “Odbjegli Django” izaziva kontroverze. Prvi koji je “ispalio” pucanj u autora, odnosno u njegov film jest Spike Lee. Ovaj zanimljiv filmaš (koji je posljednjih godina puno poznatiji kao navijač košarkaške momčadi iz New Yorka nego kao redatelj) slavu je stekao snimajući filmove koji govore o problemu rasizmu (“Učini pravu stvar”,”Malcolm X”…). Lee je optužio Tarantina za iskorištavanje odnosno eksploatiranje ropstva te “Crnog dijela Amerike” (u prodaju su puštene u figurice sa likovima iz filma). Nakon odgledanog filma može se reći kako Leejeve tvrdnje totalno promašene. Otprilike kao da se Spielbergu prigovara da eksploatira Židove u “Schindlerovoj listi”. Tarantino je snimio film gdje se vrlo jasno određuje prema tom dijelu američke povijesti; on je osuđuje i prezire. Druga primjedba je redovita što se tiče Tarantinovih filmova; nasilje, krvave brutalne scene. Tarantino nije licemjer; nasilje ne skriva niti ga pokušava uljepšati, on ga prikazuje onakvim kakvo stvarno jest. Njegove filmove (barem u Americi) najmlađa publika ne može gledati bez pratnje roditelja. Ono što je bitno i dobro u svim njegovim filmovima je činjenica da je nasilje prikazano u “službi” radnje filma – nikako nije samo sebi svrha.

Godina je 1858. Robovlasnička Amerika. Dr.King Schultz (Christoph Waltz) po struci je zubar, ali zanimanjem “lovac na glave”. U jednoj akciji susreće i oslobađa roba imenom Django (Jamie Foxx) s kojim sklapa sporazum; Django će mu pomoći da ulovi nekoliko kriminalaca kojima je ucijenjena glava dok će doktor pomoći Djangu da pronađe odnosno oslobodi svoju ženu Broomhildu (Kerry Washington) koja se nalazi zatočena na plantaži koju posjeduje Calvin Candle (Leonardo Di Caprio) a njome upravlja tamnoputi Stephen (Samuel L.Jackson)….
Kao i u svojim prethodnim filmovima Tarantino i u “Djangu” spaja nespojivo… I to radi izvrsno.

Photo: Weinstein Company

Radnja filma je smještena nekoliko godina prije početka građanskog rata u Americi. Tarantino lažira povijesne činjenice; naše junake napadaju pripadnici KKK koji je osnovan 1865 godine. Razlog je vrlo jasan; redatelj nije mogao ne obračunati se s ekipom, prikazao ih je kao glupane da bi ih zatim doktor Schultz efikasno likvidirao. Djanga i Schultza pratimo (opet je spojeno nespojivo, pogotovo za ono vrijeme) u “akcijama”, ali i razmišljanjima o životu, smrti i ubijanju. Glumačke izvedbe su briljantne. Odavno je Tarantino pokazao da ima šesto čulo za odabir glumaca (sjetimo se samo kako je uskrsnuo Travoltinu karijeru u “Paklenom šundu”) – takvo stanj stvari potvrđeno je “Odbjeglom Djangu”. Jamie Foxx je vrlo dobar, neprepoznatljivi redateljev ljubimac Samuel L.Jackson je sjajan, Leonardo Di Caprio briljira u ulozi veleposjednika (jedna od najboljih glumčevih uloga), ali najupečatljiviju ulogu u film ostvario je Christoph Waltz. Glumac za kojeg se nije znalo da postoji do uloge pukovnika Hansa Lande u “Nemilosrdnim gadovima” (za koju je nagrađen i Oscarom) je savršeno interpretirao inteligentnog, pragmatičnog doktora i lovca na glave Kinga Schultza. On i Foxx sjajno funkcioniraju kao nekakav “buddy-buddy” par iz 19 stoljeća. Kamera i fotografija u filmu su izvrsne; redatelj ne zaboravlja jednu od odlika westerna – prikaz prirode u svojoj ljepoti koju poružnjuju samo pojedini ljudi. Muzika je fantastična. Tarantino je redatelj koji najbolje “osjeća” koja muzika odnosno pjesma najbolje odgovara pojedinoj sceni ili djelu radnje u filmu (tijekom trajanja filma slušamo i rap glazbu). Akcijske scene su sjajne tehnički vrlo dobro napravljene i kao što sam i ranije napomenuo potpuno uklopljene u radnju filma.
Mogao bih redati pohvale za ovaj film još jako dugo ali da skratim; “Odbjegli Django” je vrhunsko filmsko dostignuća kojeg god filmskog segmenta se dotakli (priča,gluma….). Apslolutno zaslužuje Vašu pažnju bili Tarantinov obožavatelj ili ne. Django odnosno ekipa koja ga je stvorila mirno “jašu” jer Tarantino je ponovo isporučio odličan film..

OCJENA:9

 

5 KOMENTARI

  1. Da nije to vestern to je ratna drama iz Drugog svjetskog rata…Hvala na komentaru…Ali nije bio ni potreban ako ste pročitali samo jednu rečenicu…I pošaljite mi molim Vas Vašu recenziju filma…Stranica nije anonimna i moje ime i prezime je objavljeno za razliku od Vašeg.Lijep pozdrav.

  2. Ime mi je Lino Srčnik, iako ne vidim kakve veze to ima s ičim. Vesterni su filmovi čija se radnja odvija u 19. stoljeću na zapadu amerike, takozvanom divljem zapadu. Radnjo ovog filma je na jugu amerike. Jesi li gledao Argo? Imaju konja u tom filmu, je li i to vestern? A recenziju neću pisati samo zbog tebe, pozdrav.

  3. Znalac ha? Ajd ti lijepo prijatelju napiši nešto pa onda možemo diskutirati …A "Odmetnik Josey Wales" i "Divlja horda" recimo isto nisu westerni ha? To se isto događa na Divljem zapadu u tom povijesnom razdoblju?…Ajde gospon Lino pogledati koji film i malo se educirati…Lijep pozdrav i čekam strpljivo Vašu recenziju.

  4. Lino ovo ti je inače SF! 😀
    "Vesterni su filmovi čija se radnja odvija u 19. stoljeću…", pa radnja Djanga je smještena u 1858 god.
    Zatim pojam Divlji Zapad označava područje zapadno od rijeke Mississippi,što uključuje i jug SAD-a!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime