Naslovnica Akcija LOOPER

LOOPER

1092
Photo: Alan Markfield

REDATELJ:Rian Johnson
GLAVNE ULOGE:Joseph Gordon-Lewitt,Bruce Willis,Emily Blunt,Paul Dano,Piper Parabo,Jeff Daniels,Pierce Gagnon
TRAJANJE:110 minuta

 

Godina je 2042. Putovanja kroz vrijeme nisu još izmišljena, ali će biti za tridesetak godina. Zakonom su strogo zabranjena, ali to  nije problem moćnim kriminalcima. Naime, oni pronalaze žrtve i vraćaju ih u 2042 gdje egzekuciju izvršavaju plaćeni ubojice koji se nazivaju Looperi. Stvari se počinju komplicirati kada jedan od Loopera Joe (Joseph Gordon-Levitt) ne izvrši egzekuciju na vrijeme. Razlog njegovog kolebanja je činjenica da je njegova “mušterija” on sam…Poslan iz budućnosti od strane tajanstvenog Rainmakera….

Putovanje kroz vrijeme je tema koja je često korištena u filmovima. Zavirivanje u budućnost (češće) ili prošlost (puno rjeđe) je uvijek privlačilo pažnju publike. Poigravanje sa “prognozom” budućnosti ili pak prikaz prošlosti je znalo rezultirati odličnim (Terminator 1 i 2,trilogija “Povratak u budućnost”…) vrlo dobrim ( Pythonovska zafrkancija “Vremenski banditi”,originalan “Time machine”), dobrim (“Daleki rođaci” dio prvi), ali i vrlo lošim filmovima (Van Dammeov “Vremenski policajac” i remake “Time machinee” iz 2002 godine . A gdje je mjesto “Looperu”?

Po kvaliteti, načinu izvedbe i zanimljivosti Looper je tek ponešto iza najboljih filmova na navedenu temu. Prvo bih spomenuo sjajnu glumačku ekipu. Interesantno je gledati kako Joseph Gordon-Lewitt nakon “Početka” i posljednjeg “Batmana” (gdje je također bio jako dobar) gradi karijeru. U “Looperu” mu je dodijeljena glavna uloga, a on je (uz manje fizičke korekcije; pretpostavljam da bi bio sličniji Willisu) sjajno odradio posao. Pred njim je velika karijera, tek mu je 31 godina. Bruce Willis je podsjetio na svoja najbolja izdanja (“Pakleni šund”,”Umri muški”), Jeff Daniels je iznenađujuće dobar u ulozi mafijaškog šefa ( uloga će mu pomoći da se riješi etikete odnosno “uloge života”sa kojom ga filmofili poistovjećuju; uloga Harryja u glupom i još glupljem) dok je Emily Blunt odmjerena i upečatljiva. Posebno treba istaknuti i malenog Piercea Gagnona u ulozi Cida. Njegova glumačka pojava i izražajnost je istinu fenomenalna. Imamo novu dječju filmsku zvijezdu.
Nešto i o radnji filma. Atmosfera i prikaz svijeta budućnosti su napravljeni fenomenalno i gledatelj vrlo brzo i bez razmišljanja “prihvaća” radnju filma. Budućnost nam prema “Looperu” nije pretjerano optimistična (mada nam “Looper” to i na treba sugerirati, znamo i sami). Scene s ulica budućnosti su kratke, nema ih previše, ali su posebno dojmljive; ljudski život ne vrijedi puno i ljudi se međusobno ubijaju zbog sitnih krađa. Scene gdje Joe zarađuje svoje srebro (da, u budućnosti se ubojstva plaćaju srebrom) su kratke, neuljepšane i sugeriraju nam koliko je u budućnosti ljudski život jeftin i potrošan. Jedan pucanj. Jedan metak – poput smaknuća iz nekih prošlih, mračnih vremena čovječanstva. Poetičnost prikaza nekih scena je zaista zadivljujuća (npr: kada Cid “upotrebljava” svoje moći). Radnja je kompleksna i nimalo banalna, ali odlična režija i scenarij čine film lako gledljivim. Karakterizacija likova je također odlična. Joe i svi ostali likovi u filmu su prikazani vrlo slojevito odnosno važnost lika za cjelinu je popraćen odgovarajućom količinom “informacija” koje saznajemo o njemu.
Najveća vrijednost “Loopera” zanimljiva je priča i činjenica da je “cool”. Ali ne “cool” bez pokrića već zato što je izvrsno snimljen, realiziran. Obavezno pogledati. Nekoliko puta.

OCJENA: 8

Prethodni članakSEKTOR 8
Sljedeći članak96 SATI:ISTANBUL
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.