Naslovnica Drama HYSTERIA

HYSTERIA

493
0
REDATELJ:Tanya Wexler
GLAVNE ULOGE:Maggie Gyllenhaal,Jonathan Pryce,Hugh Dancy,Rupert Everett,Sheridan Smith
TRAJANJE:98 minuta

HISTERIJA (od grč.hystera-maternica)-“vrsta duševne neuravnoteženosti;histerične osobe su preosjetljive,promjenljivog raspoloženja,teatralne i rado izigravaju mučenike.”…Klaić: Rječnik stranih riječi…

Osamdesete su godine devetnaestog stoljeća. Mortimer Granville (Hugh Dancy) je slobodouman liječnik sklon inovacijama i novim metodama koje nastoji primijeniti u praksi. Međutim, njegova inovativnost ne nailazi na odobravanje od strane starijih, tradicionalnijih kolega, pa je Mortimer prisiljen često mijenjati poslodavce. Spletom okolnosti novi posao nalazi u ordinaciji psihologa Roberta Dalrymple (Jonathan Pryce) koji je specijaliziran za rješavanje “ženskih” problema. Tamo upoznaje i doktorove kćeri; samozatajnu i povučenu Emily (Felicity Jones) i altruističnu, živahnu Charlotte (Maggie Gyllenhaal). Da bi odgovarajuće zadovoljio sve svoje klijentice Mortimer će sa svojim prijateljem otkriti pomagalo koje će zauvijek promijeniti ženski svijet….a i svijet dijela muške populacije…..
Gotovo sve recenzije koje sam dosad napisao na ovom blogu su bile za filmove koji su bili recentni,aktualni u hrvatskim kinima. Obzirom da je sve više i više vrlo dobrih i odličnih filmova koji zaobilaze naša kina (neki zbog neznanja disributera da se radi o naslovima vrijednim pažnje a neki zbog pohlepe istih koji forsiraju filmove za koje su ranije otkupili prava, a koji kvalitativno ne zaslužuju udarne termine na televiziji a kamoli kino distribuciju) a u Americi i Europi se prikazuju na velikom platnu odlučio sam posvetiti pažnju i nekim od tih naslova. Srećom na “mreži svih mreža” se takvi naslovi mogu pronaći i pogledati….prvi koji zaslužuje pažnju je Hysteria….

Film  je najavljivan kao priča o izumiteljima jedne od najdražih stvari kod ženske populacije (dijelom i muške); vibratoru iliti umjetnom penisu. Ta najava odgovara sadržaju filma, ali to nije jedina tema o kojoj radnja ovog filma govori . Ima tu ponešto o emancipaciji, pa malo više o muško-ženskim odnosima, te o engleskom društvu tog vremena.I ako su poneki segmenti filma pomalo klišeizirani (sestre;jedna brižna a druga bezbrižna odnosno potpuno karakterno različite, ali naravno fizički ljepša je duhovno i karakterno puno nezanimljivija) to uopće ne smeta kvaliteti i vrijednosti cjeline. Naime, “Hysteria” priča i dotiče se mnogih tema koje su aktualne i danas (na koje potpunog odgovora nema) sa iskrenim  suosjećanjem i razumijevanjem za svoje likove (koji su realni i gledatelju postaju bliski…naravno uzimajući u obzir vrijeme u kojem se radnja filma odigrava). Jer to je vrijeme kada je nedostatak seksualne aktivnosti kod žena proglašavan….histerijom. Uistinu je teško izdvojiti najupečatljiviji lik, ulogu u ovome filmu. Cijela ekipa je sjajna, duhovita kada gledatelja treba nasmijati, a opet pouzdana, ozbiljna kad radnja filma “zaplovi” ozbiljnijim vodama. Moj favorit je prostituka, sluškinja koja je i ujedno prva konzumentica novog izuma. Također je odlično ispričano kako je došlo do samog izuma…žene tog vremena su u nedostatku seksa bile podvrgnute lječenju protiv “histerije”….a terapija se sastojala od liječnikove ručne masaže…znate već kojeg dijela ženskog tijela. I tako je našem sirotom Mortimeru ruka uslijed puno posla otkazala poslušnost, pa se  dosjetio kako da napravi zamjenu. I kao što se i dan danas potvrđuje potpuno pogodio….Glumačke role su sjajne. Posebno bih istaknuo Jonathana Pryce kao tradicionalnog, konzervativnog doktora Dalrymplea, te Magie Gyllenhaal (odlična i u “Crnom vitezi” i “Donnie Darku”) u ulozi njegove vrckave, dobrodušne kćeri.
Već dugo nisam pogledao neki film koji o seksu, muško ženskim odnosima progovara na iskren, duhovit i emotivan način kao ovaj. Vrijednost “Hysterie” je i što o seksualnosti govori bez ikakve vulgarnosti i pretjerivanja kakvim su nakrcane većina novijih komedija. Šarmantno,pametno i originalno.

OCJENA:8

 

Prethodni članakVITEZ TAME:POVRATAK
Sljedeći članakTED
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime