REDATELJ:Neill Blomkamp
GLAVNE ULOGE:Matt Damon,Jodie Foster,Sharlto Copley,Alice Braga,Diego Luna
TRAJANJE:100 minuta

 

Kraj je 21.stoljeća. Zemlja je zagađena i prenapučena. Bolesna. Manji dio ljudi se pobrinuo za svoj bolji život. Bogati i “zaslužni” su se preselili na “Elysium”, svemirsku postaju na kojoj nastavljaju s lagodnim i raskošnim životom. Max (Matt Damon) jedan je od onih koji su ostali. Bivši kriminalac na uvjetnoj koji pokušava normalno živjeti u nenormalnim uvjetima. Jednoga dana Max doživljava nesreću na radnom mjestu. Ozračen je i ostalo mu je pet dana života. Jedina nada da produži svoj život nalazi se na “Elysiumu”.Mjestu zabranjenom za obične smrtnike

Godine 2009 redatelj Neil Blomkamp stekao je brojne obožavatelje diljem svijeta izvrsnim filmom “Distrikt 9”. Film čija je radnja simbolično smještena u Johanesburg pozabavio se vanzemaljcima na nov, originalan i provokativan način. Oni su izolirani i maltretirani te je Blomkamp kroz njihovu priču “progovorio” o rasizmu i ksenofobiji. S nestrpljenjem se čekao novi projekt  darovitog filmaša.”Elysium” je film s kojim je Blomkamp uskočio u prvu hollywoodsku redateljsku ligu. Budžet filma je iznosio preko 100 milijuna dolara a glavne uloge u filmu su dobili kapitalci – Matt Damon i Jodie Foster.

Blomkamp je ponovo zagrizao u teške teme. Njegov prikaz ljudskog društva na kraju 21 stoljeća zapravo je radikalna metafora naše svakodnevice i redateljeva vizija budućnosti. Blomkamp prikazuje društvo u kojem je došlo do raslojavanja bez srednje klase – ostali su samo bogati i siromašni, zdravstvena zaštita odnosno mogućnost liječenja dostupna je samo povlaštenima, bogatima. Financijska i politička moć koncentrirana je između malog broja ljudi. Film izgleda kao rezultat svjetskih procesa koji se trenutno događaju. Raspravljati o filmu kao o desničarskom ili pak ljevičarskom je totalni pucanj u prazno. Ekonomska i politička moć na globalnoj, svjetskoj razini nikada nije bila u rukama samo jedne političke opcije. Jednako kao i siromaštvo. Teški životni uvjet ne biraju svjetonazor….

“Elysium” je film u kojem se mogu prepoznati detalji iz primjerice “Johnnyja Mnemonica”,”Totalnog opoziva” ili “Vremenskog stroja”, SF klasika snimljenog 1960 godine prema romanu H.G:Wellsa. Vizualna strana filma je izvrsna; prikazi Zemlje i Elysiuma su spektakularni. S jedne strane prašnjava, prljava Zemlja a kao njena suprotnost klinički čista harmonija boljeg svijeta. Akcijske scene su pristojno napravljene i Blomkamp vješto balansira između njih i intrigantne priče. Damon je uvjerljiv kao Max “robocopovski” lik koji postaje heroj. Slučajni junak. Max nije idealist i revolucionar s predumišljajem; njegova djela su motivirana željom za preživljavanjem. Jodie Foster je uvjerljiva kao hladna birokratkinja spremna na sve kako bi održala postojeću hijerarhiju. Slabija glumačka karika filma je lik plaćenika imenom Kruger kojeg tumači Sharlto Copley. Nije problem lik već Copleyeva interpretacija. Ona je pretjerano napadna i histerična nimalo zanimljiva. Posebice je iritantan njegov nepotrebno naglašeni naglasak( navodno je riječ o naglasku na kojeg se može naletjeti u Johannesburgu).

“Elysium” ima i mana; postoje određene nelogičnosti u radnji a i sam kraj filma je ponešto (pre)idealiziran. No, kada pogledamo ono što cjelina nudi mane filma se mogu oprostiti. Riječ je o slojevitom i intrigantnom “blockbusteru” koji vrijedi pogledati. Ostaje tek nada da će sudbina Zemlje i ljudskog društva u desetljećima koja slijede biti drugačija nego u “Elysiumu”….

OCJENA:7

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)