REDATELJ: Alex Kurtzman
GLAVNE ULOGE: Tom Cruise, Sofia Boutella, Russell Crowe, Jake Johnson, Annabelle Wallis, Courtney B. Vance
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Mummy

 

Johnny Depp kao nevidljivi čovjek, Javier Bardem kao čudovište i Angelina Jolie kao nevjesta doktora Frankensteina , Russell Crowe kao dr. Jekyll… Ne, nije riječ o filmofilskim nagađanjima i glasinama već o ambicioznom projektu nazvanom “Dark Universe”. Naime, kompanija “Universal” (postigla izvrsne, rekordne rezultate na svjetskim kino blagajnama u 2015 godini, a i u 2017 postiže vrlo dobre rezultate) u nedostatku vlastitih superjunačkih filmova odlučila je oživjeti navedene likove kako bi imali argumente u box-office borbi s “Osvetnicima” i “Ligom pravednika”: U redu, ekipa iz “Dark Universea” nešto je drugačija od Batmana ili Kapetana Amerike no namjera je jasna – napraviti protutežu Marvel i DC superjunacima. Obzirom na glumačku ekipu filmova iz “Dark Universea”, “Universal” misli ozbiljno. Prvi film iz serijala o bogovima i čudovištima krenuo je u svjetsku distribuciju. Riječ je o “Mumiji”, redateljskom prvijencu scenarista i producenta Alexa Kurtzmana.

Za razliku od većine prethodnih, nova “Mumija” radnjom je smještena u današnje vrijeme. Nick Morton (Tom Cruise) stručnjak je za umjetnine i trenutno lešinari u Iraku. Pronalazi i zadržava vrijedna umjetnička djela i kasnije ih preprodaje. Problema zbog krađe nema – ratna razaranja u Iraku zauvijek uništavaju dokaze da su umjetnine postojale. Igrom slučaja Toni i njegov suradnik Chris (Jake Johnson) pronalaze posljednje počivalište egipatske vladarice Ahmanet. Princeza je živa mumificirana i bila je zatvorena stoljećima sve do Nickova dolaska. Oslobođena i željna osvete Ahmanet želi osvetu….

Za razliku od “Mumije” iz 1999 Kurtzmanova verzija žanrovski je drugačija – pustolovnu komediju zamijenili su mračniji tonovi i približavanja horor žanru. Da, priča o Dark Universeu mora početi mračno međutim teško je ne primjetiti da (barem u uvodu filma) protagonisti filma pokušavaju biti duhoviti. No, to im ne uspijeva – glavni razlog leži u slabašno napisanom scenariju koji generira većinu problema nove Mumije.

Nick Morton, može se zaključiti iz prethodnih rečenica, ključni lik filma. Moralna nakaza (ili čudovište ako Vam je tako draže) koja spletom okolnosti postaje posljednja obrana od zla, ali istodobno i najvažnija karika za Ahmanet i njen plan. Naizgled kompleksan lik koji nudi moralna preispitivanja, unutarnju borbu i puno mogućnosti za povezivanje s gledateljem. Ništa se od toga dogodilo nije – Morton je bezdušan, nezanimljiv lik za čiju sudbinu gledatelj baš i ne mari previše. Znamo, obzirom da je riječ o uvodnom filmu o bogovima i čudovištima, da Morton mora preživjeti u bilo kakvom obliku (činjenica koja filmu daje priličnu dozu predvidljivosti odnosno ubija neizvjesnost). U takvom scenariju čak niti Tom Cruise nije uspio popraviti stvari – glumac koji, većinom, tumači uloge pozitivaca djeluje pomalo izgubljeno kao Morton – čovjek kojem (kao i Cruiseu) ništa nije jasno. Nejasnoće postoje i kod Mortonovog partnera Chrisa i to se prenosi na gledatelju. Glavni protagonist neuvjerljiv je i ne pokazuje da je odabrao stranu. Preveliki negativac baš i nije dok se tragovi njegove plemenitosti naziru tek u finalu filma i povezani su sa Jenny.

 

Foto: Universal Pictures

 

Nije samo Morton nezanimljiv lik; Jenny, Mortonova suradnica izgleda kao da je zalutala u film. Kemija između likova slabašna je (posebno se to odnosi na Jenny i Mortona) i, većinom, neuvjerljiva.
Od likova koje ćemo sigurno gledati u idućim filmovima “Dark Universea”, “Mumija” (uz Mortona) predstavlja i Dr. Jekylla. Priču o borbi dobra i zla Dr.Jekylla znamo svi, no redatelju besmislica nikada dosta. Dobri je doktor glavni i odgovorni u nekoj vrsti centra, stožera za istraživanje zla. Prvi čovjek koji često podivlja i pretvara se u Mr. Hydea. Naravno ako ne uzme lijek. Nije idealan odabir za takav posao. Jekylla tumači Russell Crowe koji u trenucima transformacije u gospodina Hydea izgleda poput lošeg lovca na nagrade u lokalnoj proslavi Noći vještica.

Iako se radnja filma odigrava u današnjem vremenu gledatelj je suočen s katakombama, mračnim ulicama i lokacijama koje podsjećaju na srednji vijek. Pokušaj da se gledatelja impresionira efektima prisutan je čitavim trajanjem filma. Posebno kod prikaza Ahmanet i njenih raspadajućih sljedbenika.

Ahmanet odnosno Sofia Boutella svjetlo je u tunelu mraka nove “Mumije”. Boutella je privukla pažnju ulogama u “Kingsmanu” i “Zvjezdanim stazama” i Ahmanet je, ponajviše zbog glumice, najatraktivniji lik filma. Boutellu ćemo uskoro imati prilike gledati u “Atomic Blonde”  kao partnericu Charlize Theron.

Novi, ambiciozni projekt kompanije “Universal” nazvan “Dark Universe” nije dobro počeo. Rutinska, neuzbudljiva priča te površni i nezanimljivi likovi glavne su karakteristike nove “Mumije”. Svijet čudovišta i bogova, za sada, ne može konkurirati recentnim superjunačkim kino hitovima.

OCJENA: 4

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)