JACK NICHOLSON: DESET ODABRANIH

On je ludo ekscentričan, karizmatičan do krajnjih granica. Hedonist u načinu kako troši život. No prije svega on je glumac, velikan sedme umjetnosti. On je Jack Nicholson. Iako se od 2010. godine nije pojavio na velikom platnu njegova je filmografija bogata, prepuna vrijednih i važnih filmova. Goodtalking Vam donosi izbor 10 filmova u kojima je nastupio big Jack koje ne smijete propustiti. Zapravo, svaki je film u kojem se Nicholson pojavi vrijedan pažnje no ovih deset je Goodtalking izbor. Poredak filmova na listi ne znači da je peti bolji od sedmog ili drugi od desetog – riječ je o listi filmova zbog kojih je Nicholson ušao u filmsku legendu.

 

1. GOLI U SEDLU (Easy Rider) – (1969)

REDATELJ: Dennis Hopper

Trademark: “Ovo je nekada bila pristojna zemlja.” – George Hanson

 

Šezdesete godine dvadesetog stoljeća prepune su burnih političkih i društvenih događaja. Iz vremena prepunog prevrata, pokušaja revolucija (mirnih i onih nemirnih) i ratova morao se dogoditi film poput “Golih u sedlu”. Priča filma je jednostavna – dvojica otpadnika zajahala su motore i krenula u potragu za boljom Amerikom. Ono što će vidjeti i doživjeti na putu, uz rijetke iznimke, nije bolja nego lošija, zapravo stvarna slika nekada drugačijih ljudi. Otpadnici su Wyatt i Billy (Peter Fonda i Dennis Hopper). A gdje je Jack? Jacka odnosno Georgea Hansona, Wyat i Billy srest će na putu. On je razočarani, alkoholom natopljeni pravnik koji se pridružuje putu. Hanson je suprotnost Wyattu i Billyju – hipiji i(li) otpadnici slijede svoj san na motoru tražeći slobodu – Hanson je čovjek sistema, ali potpuno razočaran životom. Njegova frustracija liječena alkoholom vodi do njegova tragičnog kraja. Na snimanju filma nije nedostajalo opijata svih vrsta – vjerojatno je i to jedan od razloga zbog kojeg film djeluje toliko autentično. Nicholson je treći glumački kralj u kultnom filmu koji su mnogi, većinom neuspješno, pokušali kopirati.

 

2. MALO DOBRIH LJUDI (A Few Good Man) – (1992)

REDATELJ: Rob Reiner

Trademark: “You can’t handle the truth” – Nathan R. Jessep

 

U “Malo dobrih ljudi” Nicholson nije glavna uloga, ali je glumački dominantan. On je pukovnik Nathan R. Jessep, iskusna vojničina zapovjednik, gle zanimljivosti, američke vojne baze u Guantanamu. S obzirom na to da je Guantanamo prva crta bojišnice disciplina u bazi je na visokoj razini, žestoka – greške se skupo plaćaju. Nitko ne bi pitao za događanja u Guantanamu da se nije dogodila smrt vojnika. Optuženi su kolege ubijenog koji odbijaju obranu, ali branitelji, časnici JaAnne Galloway i Daniel Kaffee, ne žele odustati od istine i otkrića što je i kada se koristi šifra Crveno.
Jessep odnosno Nicholson najjača je glumačka karika u filmu prepunom filmskih zvijezda. Iako se ne pojavljuje u previše minuta njegova interpretacija pukovnika koji priznaje samo vojna pravila impresivna je i kulminira scenom u sudnici kada pukovnik napada otvorenim gardom i pokazuje što misli o vojnicima iz ureda. 

 



3. PET LAKIH KOMADA (Five Easy Peaces) –  (1970)

Photo: Screenshot

REDATELJ: Bob Rafelson

Trademark: “You keep on talking about good life, Elton, cause it makes me puke.” – Bobby Eroica Dupea

 

“Pet lakih komada” stigao je ubrzo nakon “Golih u sedlu”. Razlika je u činjenici da je Nicholson ovoga puta preuzeo glavnu ulogu. On je Bobby Eroica Dupea kojeg u uvodnim minutama filma upoznajemo kao radnika na bušotinama crnog zlata. Bobby je živahan, voli život, ali ponekad pokazuje znakove frustriranosti i, iako nema namjeru nešto promijeniti, nezadovoljstva životom kojeg živi. Nekada je Bobby bio virtuoz na klaviru, dječak koji obećava, ali život je krenuo drugim smjerom. Bobby ne traži promjene, ali promjena će pronaći njega – nakon vijesti o očevoj bolesti Bobby daje otkaz i u društvu osebujne izabranice srca odlazi u posjet ocu i ostatku obitelji.
Pet lakih komada” ima sličnosti s “Golima u sedlu” – prikaz je to američke svakodnevice; godinu, dvije kasnije od one iz Hopperova filma ona se nije pretjerano promijenila, ali ovog puta naglasak je na vrlo zanimljivoj obitelji, klasnim i drugim razlikama unutar američkog društva. Film kojim je Nicholson zacementirao status u prvoj ligi glumaca iz Hollywooda.

4. BATMAN (1989)

Photo: Warner Bros.

REDATELJ: Tim Burton

Trademark: “Tell me something my friend. You ever dance with the devil in the pale moonlight?” – Joker

 

Davno prije recentne poplave filmova o superjunacima i žestoke borbe za naklonost publike između Marvela i Dc-a, Tim Burton odlučio je ekranizirati strip o Batmanu. Rezultat je, za mnoge ljubitelje filma, jedan od nekoliko najboljih superjunačkih projekata ikada snimljenih. Nicholson je prihvatio ulogu Jokera i napravio ono što su Burton i gledatelji očekivali – teatralnog, pretencioznog istodobno i subverzivnog filmskog antijunaka. Nicholson je Jokeru udahnuo djelić ludila koje posjeduje i rezultat je izvrstan. Nisu samo Burton i Joker zaslužni za uspjeh “Batmana” iz 1989 – vrijedi spomenuti i Michaela Keatona u ulozi čovjeka šišmiša i Kim Basinger kao Vicky Vale.

 

5. LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA (One Flew Over the Cuckoo Nest) – (1975)

Photo: Warner Bros

REDATELJ: Miloš Forman

TRADEMARK: “Which one of you nuts has got any guts ?” – McMurphy

 

Od svih filmova Jacka Nicholsona “Let iznad kukavičjeg gnijezda” najpoznatiji je i, za mnoge najbolji, projekt u kojem je glumac nastupio. Dobitnik “Oscara” u svim najvažnijim kategorijama (naravno i Jack je odnio nagradu) slojevit je i, u trenucima, potresan prikaz događanja u umobolnici u koju je stigao Patrick McMurphy osuđenik višestruko kažnjavan – ovog puta zbog seksa s maloljetnicom. Nije McMurphy osuđen na kaznu u ustanovi već je zatvor mijenjao bolnicom za duševne bolesnike. Kobna greška – unutar zidina McMurphy je sukobljava sa sestrom Ratched koja sije strah među pacijentima. Ledena i nemilosrdna ne trpi bilo kakav neposluh….
Događaji unutar bolnice djelomično su metafora za totalitarna društva – fascinira uvjerljivost kojom je Forman snimio događaje. Film je vrhunski snimljen i odglumljen i gledatelj često ima osjećaj kao da je riječ o dokumentarnom filmu. Mnogo je pitanja koje film otvara – jedno je posebno zastrašujuće. U ustanovi gdje bi duševni bolesnici trebali dobiti njegu i pomoć pri ozdravljenju, daleko od očiju javnosti, skriva se sustav koji bolesnike stavlja na rub. Ponekad gura i preko ruba.

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

6. ISIJAVANJE (The Shining) – (1980)

REDATELJ: Stanley Kubrick

Trademark: “Here’s Johnny” – Jack Torrance

 

Povijest ne pamti puno filmova koji su imali impresivnu ekipu (pisac knjige, redatelj i glavni glumac) kao što je “Isijavanje”. Stephen King, Stanley Kubrick i Nicholson zaslužni su za priču u Jacku Torrenceu bivšem učitelju, sada piscu koji odlazi u hotel na nekoliko mjeseci u potrazi za stvaralačkim mirom i inspiracijom. Boravak je tijekom zimskih mjeseci kada je hotel prazan – Torrence na radni odmor vodi i suprugu Wendy i sina Dannyja. Ubrzo nakon dolaska u hotel gledatelj shvaća da od pisanje neće biti ništa – počinju se događati čudne stvari na čudnom mjestu u čudnim okolnostima…
Uloga Jacka Torrencea idealna je za Nicholsonove glumačke vještine – spominjano ludilo koju glumac nosi u sebi u “Isijavanju” je mogla u potpunosti doći do izražaja. Torrenceova odnosno Nicholsonova transformacija u ludilo potpuna je i vrlo uvjerljivo prikazana. Pokojni Kubrick je ponovo pogodio s izborom glavnog glumca.

 

7. BOLJE NE MOŽE (As Good as It Gets) – (1997)

REDATELJ: James L. Brooks

Trademark: “You make me want to be a better man” – Melvin Udall

Ako na jednu stranu stavimo političku korektnost i sve ono što ona želi predstavljati na suprotnoj strani bio bi Melvin Udall i njegov otrovni jezik. Udall je pisac, neurotično – opsesivni samac koji prezire sve – žene, crnce, homoseksualce, Židove, uostalom Melvin prezire i vlastiti rad – knjige koje je napisao smatra bljutavima. Jedina osoba koja donekle može normalno komunicirati s Melvinom je konobarica u restoranu koji pisac redovito posjećuje. Samački, mizantropski način života kod Melvina se počinje mijenjati kada na čuvanje dobije psića. To je samo početak – konobarica Carol također postaje predmet njegovog interesa. Istina, tek nakon piščeve otrovne pa i odvratne verbalne strelice prema njenom bolesnom sinu.
Nicholson je briljantan u glavnoj ulozi – ekscentričnost, crni humor i otrov koji Udall prosipa rijetka su filmska pojava. Ipak, kada se zagrebe ispod sarkazma i crnog humora “Bolje ne može” je priča o usamljenosti, ljubavi i ostalim životnim trenucima. Uloga u filmu donijela je Nicholsonu “Oscara”

 

8. KINESKA ČETVRT (China Town) – (1974)

Photo: Paramount Pictures

REDATELJ: Roman Polanski

Trademark: “Forget ti, Jake. It’s Chinatown” – Walsh

Prepričavati radnju “Kineske četvrti” redatelja Romana Polanskog nezahvalan je i vrlo zahtjevan zadatak. Riječ je o kompleksnom noir filmu – kombinaciji drame i trilera. Nicholson ne mari za žanrove, mjesto radnje ili kompleksnost – on je ponovo u izvrsnoj formi. Nicholson glumi privatnog istražitelja J.J. Gittesa. Gittes preuzima zadatak špijuniranja Hollisa Mulwraya, dužnosnika odjela za vodoopskrbu Los Angelesa. Mulwray je meta kojoj treba dokazati preljub – kada, nakon dužeg praćenja, Gittes konačno uhvati i fotografira Mulwraya u društvu mlade plavuše izgleda kao da je slučaj završen. Barem što se detektiva tiče. To je početak događaja u mračnoj stvarnosti Los Angelesa tridesetih godina prošlog stoljeća.
Nicholson u ulozi Gittesa nosi film – u slojevitoj priči Gittes je ključni protagonist. Odlično prenesen ugođaj tridesetih godina kao i dojmljiviji mračni elementi filma odlično se nadopunjuju s temom filma, Gittesom i Jackovom interpretacijom glavnog (anti)junaka.

 

9. VRIJEME NJEŽNOSTI (Terms of Endearment) – (1983)

 

Photo: Screenshot

 

REDATELJ: James L. Brooks

Trademark: “If you wanted to get me on my back, all you had to do is ask” – Garrett Breedlov

Iako je riječ o višestruko nagrađivanom filmu, dobitniku pet “Oscara”, “Vrijeme nježnosti” je film koji se ugurao na mala vrata u Goodtalking izbor deset odabranih filmova Jacka Nicholsona. Razlog je Nicholsonov “Oscar” za sporednu ulogu i način kako je došlo do glumčevog angažmana. Nedavno preminuli Burt Reynolds bio je prvi izbor za ulogu Garretta Breedlovea – odbio je Reynolds ulogu zbog zauzetosti. Umjesto njega angažiran je James Garner koji je i počeo snimanje, ali je došao u sukob s redateljem i nekim članovima ekipe filma. Dobio je otkaz i kao treći izbor angažiran je Nicholson koji je ulogu odradio na pravi način. Brooks i Nicholson nastavili su suradnju na već spomenutom filmu “Bolje ne može”. Radnja filma? Obiteljska drama o ljubavnim, životnim doživljajima majke i kćeri. Ukratko. Najkraće moguće.

 

10. POKOJNI (Departed) – (2006)

Photo: Warner Bros

REDATELJ: Martin Scorsese

Trademark: “I don’t want to be a product of my environment. I want my environment to be a product of me” – Frank Costello

Obrada azijskog filma kod nas poznatog pod naslovom “Pakleni poslovi” pamti se po Oscaru za najbolju režiju Martina Scorseseja. Scorsese je nagradu zaslužio i ranije, ali bolje ikad nego nikad. Doprinos nagradi dao i Nicholson u ulozi Franka Costella glave irskog organiziranog kriminala u Bostonu. Costello je siguran u svoju poziciju, izbjegava svaku policijsku zamku zbog doušnika u njihovim redovima. No problemi nastaju kada se sazna da Costello u vlastitim redovima krticu koja radi za policiju….
Nicholson je vrlo dobar u ulozi Costella i na neki način je glumačka podrška mlađim kolegama (Di Caprio, Matt Damon…). Nemilosrdni šef organiziranog kriminala još je jedna uspješna uloga u izvrsnoj filmografiji Jacka Nicholsona.

 

Nešto kao Honorable Mention….

  • Čast Prizzijevih 
  • Vuk
  • Čuvar prijelaza
  • Gospodin Schmidt
  • Vještice iz Eastewicka

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)