RECENZIJA: SUPER MARIO BROS. FILM – vodoinstalateri spašavaju svijet

REDATELJI: Michael Jelenic, Aaron Horvath, Pierre Leduc

GLASOVI: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black, Charlie Day, 

TRAJANJE: 92 minute

NAZIV ORIGINALA: The Super Mario Bros. Movie 

 

“Zajedno možemo zaustaviti čudovište.” – Princess Peach

 

Prošlo je nešto manje od četiri desetljeća od trenutka kada je tvrtka iz Japana, poznata pod imenom “Nintendo” lansirala jednu od najpopularnijih video igara u povijesti. “Mario Bros.” je isprva bio dostupan za igranje na arkadnim automatima, kasnije i na igraćoj konzoli kojoj je “Mario Bros.” postao znak raspoznavanjaSimpatični Mario i brat Luigi, osim velike popularnosti, mnogima su bili početak karijere kada je o igranju videoigara riječ i bez obzira na godine i desetljeća od nastanka “Mario Brosa.” mnogi se i danas vraćaju zaraznoj jednostavnosti zabave koju je stvorio svijet Maria i Luigija.

Upravo zbog velike popularnosti i milijuna prodanih primjera konzole obilježene likom i djelom simpatičnih vodoinstalatera, nevjerojatna je činjenica kako “Mario Bros.” videoigra nije doživjela filmsku ekranizaciju (animiranu ili igranu, sasvim je svejedno) punih trideset godina. Davne 1993. godine snimljen je igrani film u kojem su popularne vodoinstalatere interpretirali Bob Hoskins i John Leguizamo (u filmu je nastupio i pokojni Dennis Hopper). Međutim, film je u potpunosti, kreativno i komercijalno, podbacio – neuvjerljivi Luigi i Mario, nedostatak humora i zabave… film je u trenucima izgledao kao loša parodija videoigre. Međutim, nakon trideset godina najpoznatiji vodoinstalateri se vraćaju u velikom stilu…

Posljednjih je tjedana animirani “Super Mario Bros. Film” vladar top lista filmova s najvećom zaradom. “Illumination”, studio koji je odgovoran za Minione (iliti Malce) i Grua stvorio je novi veliki hit – u trenucima pisanja ovog teksta “Super Mario Bros.Film” zarada filma veća je od 730 milijuna dolara (budžet oko 100 milijuna). Rezultat koji pokazuje kako Mario i Luigi nisu zaboravljeni – upravo suprotno u kino su doveli publiku različitih generacija..

Pustolovina brkatih vodoinstalatera počinje u Brooklynu – Luigi i Mario otvorili su tvrtku, oglašavaju se na televiziji i pokušavaju pronaći klijente za vodoinstalaterske poslove. Prva intervencija baš i nije pretjerano uspjela, ali Brooklyn je poput Zagreba – vodovodne cijevi pucaju na sve strane i posla ne nedostaje. Tijekom pokušaja popravka podzemne cijevi Luigi i Mario neobjašnjivo se transportiraju u nove svjetove. I dok Luigi postaje zatočenik Bowsera u Mračnoj zemlji, Mario upoznaje princezu Peach u Kraljevstvu gljiva. Ubrzo nakon prvog susreta Mario i princeza kreću u pustolovinu života – spašavanje Luigija, ali i Kraljevstva gljiva…

Foto: Universal Pictures

Napisati kako je “Super Mario Bros.” film za sve generacije nepodnošljivo je klišejizirano i rutinski, ali je najbliže opisu sadržaju filma. Iako animacija ne pripada najboljem što se može vidjeti kada je o sličnim projektima iz “Hollywooda” riječ, “Super Mario Bros.” je raznobojan, razigran i simpatičan film koji od prve minute gledatelja ili gledateljicu (bez obzira na dob, godinu rođenja) šarmira i zabavlja do odjave filma. Dizajn, izgled likova kao i okruženje u kojima se odvija radnja prilično dobro rekonstruiraju doživljaj poznat iz igranja “Mario Bros.” videoigre. Doživljaj je najsnažniji u trenucima kada Mario mora prolaziti prepreke kako bi dobio povjerenje princeze i spasio Luigija.

Detalji priče prilagođeni su današnjem vremenu. Princeza je bitno snažnija i važnija protagonistica nego što je u videoigri. Ipak, ne toliko važna kao Mario. “Super Mario Bros. Film”, između ostalog, progovara o važnosti obitelji i obiteljskim odnosima, prijateljstvu, upornosti, vjeri u sebe i vlastite mogućnosti... međutim, spomenuti detalji nisu u prvom planu, redatelji nisu nametljivi – priča o Mariju i Luigiju je, prvenstveno, zabava za sve generacije.

Autor ovih redaka “Super Mario Bros. Film” je pogledao s originalnim, američkim glasovima, ali i sinkroniziranog na hrvatski. Iako je domaća ekipa obavila dobar posao Mario i Luigi atraktivniji su s originalnim glasovima koje su junacima posudili Chris Pratt, Jack Black, Anya Taylor-Joy, Charlie Day...

Na obje projekcije (titlovi i bez njih) kino dvorana bila je vrlo dobro ispunjena. Naravno, više je mlađe publike bilo na projekciji tijekom koje protagonisti razgovaraju hrvatski, ali popunjenost dvorane tijekom projekcije s titlovima pokazuje koliko su Mario i Luigi bili i ostali popularni među generacijama koji su prvi susret s videoigrama imali osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Ima tu i nešto nostalgije, ali na obje se projekcije publika, bez obzira na godinu rođenja, dobro zabavljala. Taj je detalj možda i najbolja ocjena za veliki i pomalo neočekivani ovogodišnji kino hit. Da, Mario i Luigi ponovo su uspjeli….

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)